Велике озеленення та генеральне прибирання – Кілію готують до Великодня і Перемоги. Головне про комунальний фронт міста

0 коментарів 55188 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Кілійській громаді з приходом весни розпочався двомісячник чистих вулиць, в рамках якого заплановано великий перелік робіт, аби місто і села до головного християнського свята – Великодня – мали охайний вигляд. “Бессарабія INFORM” розповість про плани керівництва ТГ.


За коментарем ми звернулися до Кілійського міського голови Вячеслава Чернявського. За його словами, до найближчих планів з благоустрою, входить посилення роботи з прибирання, озеленення жвавих ділянок міста, наведення ладу на цвинтарях, сміттєзвалищах, пустирях, фарбування об’єктів загального користування, білування дерев та бордюрів, висадження квітів, формування узбіч на вулицях тощо. Окрім поточних завдань, запланований благоустрій деяких великих ділянок міста, в числі яких – вулиця Кубишкіна (мікрорайон СРЗ) та частина вулиці Перемоги (вздовж території Кілійської багатопрофільної лікарні). По Кубишкіна комунальниками було виконано оновлення зеленої зони між дорогою та тротуаром від вул. Захисників Зміїного (колишня Тургєнєвська) до вул. Перемоги: перекладено бордюри, розрівняно та оновлено грунт на  та висаджено вічнозелені насадження – туї смарагд. До того ж за допомогою працівників ТОВ “Титан” вдалося розчистити узбіччя дороги, що зробило її значно ширшою, а також покращило загальний вигляд вулиці.

“Міська рада завжди радо співпрацює з мешканцями громади, які охоче приходять на допомогу рідному місту або селу. Нещодавно звернувся до керівника “Титану”, депутата Одеської облради Ігоря Капітан, з проханням виділити необхідну для проведення робіт з розчистки узбіч техніки – не відмовив, за що йому велика вдячність”, – зазначив Вячеслав Чернявський.

Аналогічні роботи зроблять по вулиці Перемоги вздовж території Кілійської багатопрофільної лікарні. За першої можливості на даних ділянках буде оновлено тротуари.

Велике озеленення та генеральне прибирання - Кілію готують до Великодня і Перемоги. Головне про комунальний фронт міста

Саме туї смарагд для озеленення даної ділянки міста обрали тому, що вулицею Кубишкіна проходить високовольтна лінія электропередач, а дерева з роками могли б загрожувати дротам. Закупили 120 саджанців за кошти міської ради у Василівському лісництві. Деревцям вже близько шести років – активно рости вони будуть довго, тож зелена лінія вздовж вулиць Кубишкіна та Перемоги ставатиме вищою.

Велике озеленення та генеральне прибирання - Кілію готують до Великодня і Перемоги. Головне про комунальний фронт міста

Велике озеленення та генеральне прибирання - Кілію готують до Великодня і Перемоги. Головне про комунальний фронт міста

З іншої сторони дороги вже зеленіють саджанці дерев, які було висаджено на пустирі минулою осінню коллективом місцевого самоврядування. Понад 150 екземплярів молодняка різних сортів за кілька років зроблять це місце невеличким гаєм, де можна буде відпочити під прохолодною тінню. Згодом біля дерев розмістять лавки та розіб’ють доріжки. До речі, туї з’явилися також біля спортивного та дитячого комплекса, що знаходиться трохи ліворуч. Усі насадження старанно поливають комунальники, підвозячи воду автівками.

Декілька смарагд за погодженням мерії з настоятелем Свято-Дмитрівського храму висадили вздовж церкви по вулиці Дмитрівська. Зараз проводиться озеленення жвавої ділянки вулиці Кіченко (район магазину АТБ). Надалі планують озеленити територію майбутнього дитячого комплексу по вулиці Торговій (мікрорайон ПМК), де ще у 2021 році підготували майданчик з плитки. Закупити ігрове обладнання, нажаль, тоді не встигли, а зараз такі витрати заборонені через війну, тож об’єкт наразі облаштовуватимуть власними зусиллями, аби на момент монтажу гойдалок і горок все інше було вже зроблено.

Велике озеленення та генеральне прибирання - Кілію готують до Великодня і Перемоги. Головне про комунальний фронт міста

“Ми не відмовились від своїх планів облаштувати гарний ігровий комплекс для дітей на вулиці Торговій. Обов’язково продовжимо роботи, як тільки зможемо дофінансувати цей проєкт”, – запевнив міський голова.

Розпочалася висадка квітів по вулиці Миру. Традиційно однорічними рослинами будуть прикрашені клумби та декоративні споруди. Висадка відбувається на ділянках, де, у першу чергу, є можливість регулярного поливу. Окрім цього, висаджуються багаторічні квіти і кущі за межами центру.

Багато уваги останніми місяцями приділяється Центральному парку міста . Комунальники розчистили хащі вздовж ставка, аби відкрити вид на воду, оновили зелені насадження та активно продовжують працювати над обробкою клумб.

Незабаром усі старі лавки та смітники у парку буде замінено на нові. А масштабні зміни чекають парк у майбутньому – в рамках реконструкції, планування якої відклали зі зрозумілих причин. Проте, за словами міського голови, до проекту парку і набережної, яка знаходиться поряд, міська рада обов’язково повернеться після Перемоги.

Велике озеленення та генеральне прибирання - Кілію готують до Великодня і Перемоги. Головне про комунальний фронт міста

Багато суперечок серед місцевого населення викликала робота з оновлення насаджень у парку, адже одна частина містян пожаліла дерева, котрі довелося прибрати, а інша – позитивно і з розумінням віднеслася до змін. Мер зазначив, що дозвіл на спилювання дерев надавала спеціальна комісія, яка перед цим обстежила кожне з них. Прибирали дерево повністю лише у критичних випадках – якщо воно було хворими або аварійним. В інших – прибиралися небезпечні або пошкоджені гілки. Разом з цим формувалася правильна форма крони дерева, що не лише додало парку естетичного виду, а й дозволило залити його світлом. Раніше густі зарості закривали собою нижні шари рослинності, що не давало їм рости, а тепер в парку влітку буде більш сонячно. Тим більш, відбулося велике насадження нових дерев, кількість яких значно перевищила спиляні.

Компетентної думки щодо оновлення насаджень “БІ” запитала у лісничого Василівського лісництва Євгена Парфьонова, якого зустріла у парку – він саме обстежував нещодавно висаджені деревця, більшість з яких, до речі, особисто подарував місту. До проведених робіт відноситься позитивно, але зазначає, що особисто він, беручи до уваги професійні знання та власний досвід, спилив би набагато більше, та пояснив, чому.

Велике озеленення та генеральне прибирання - Кілію готують до Великодня і Перемоги. Головне про комунальний фронт міста

За його словами, ріст дерева зупиняється у певному віці. Далі воно поступово помирає, що несе за собою негативні наслідки для навколишнього середовища. Наприклад, в корі починають більш активно розмножуватися паразити та комахи, які полюбляють шкодити сусіднім деревам. Окрім цього, гілки старого дерева є небезпечними для пішоходів, адже вони втрачають пружність та можуть легко зламатися від навіть незначної непогоди.

Лісничий також зазначив, що місцеві мешканці мають відноситися до таких змін позитивно, адже відбувається не лише спилювання дерев, яке може на чиюсь особисту думку здаватися неправильним, а, у першу чергу, висадка нових, кількість яких значно більша за видалену, а якість – набагато краща. Також він закликав кілійців поменше обурюватися у соцмережах та побільше – виходити на вулиці з лопатами, аби своїм прикладом показати, що кожен може змінити місто на краще.

Звичайно, ми поцікавилися планами керівництва громади щодо ставка, який є своєрідною перлиною парку, але постійно потерпає від низького рівня води через неможливість природньо поповнюватися з Дунаю, адже його рівень також невисокий. За словами Вячеслава Чернявського водойму продовжать регулярно поповняти з річки примусово за допомогою насосу, а проблему великої кількості підводної рослинності планують зменшити за рахунок біомеліорації – запустити у водойму риб, які харчуються водоростями. За думкою екологів, це за короткий період допоможе значно покращити стан ставка, а також наситити воду киснем. Орієнтовно ці роботи планують на осінь.

Невздовзі, за словами Вячеслава Чернявського, почнеться заміна старих лавок, окрім парку, і у подвір’ях багатоквартирних будинків. Поки що нові поставлять замість непридатних до використання, але поступово будуть оновлювати інші.

Поділився голова громади гарними новинами, які стосуються закупівлі нового обладнання. Днями в Кілію була доставлена машина для подрібелння гілок. Її придбали за кошти міської ради, аби коммунальники мали змогу під час планової обрізки дерев формувати запас дров, подрібнюючи, окрім стовбурів, гілки до 15 сантиметрів. Агрегат вже випробували. Як прокоментував Вячеслав Чернявський, він показує гарні результат і дасть змогу під час робіт з обрізки дерев забезпечувати дровами комунальні заклади, а також більше реагувати на запити громадян, які опинилися у складних життєвих умовах.

Очікує Кілія на ще одну важливу покупку – багатофункціональний трактор JCB, який значно розширить можливості комунального підприємства, а також зробить набагато простішою важку роботу працівників. Вже завершено тендер на його придбання за кошти міського бюджету (3 млн 846 гривень). В комплект замовлено навісне обладнання – ковші різного розміру, приладдя для розчистки снігу, вили для підняття вантажів до 700 кілограмів тощо. Трактор планують передати на баланс комунального підприємства “Добробут”. Серед іншого, він стане помічником у викопуванні зливів та ям, формуванні узбіч, піднятті плит, прибиранні снігу…

За словами керівника комунального підприємства “Добробут” Ігоря Чакіра, закупівля нового обладнання дуже розширює можливості підприємства. Окрім дробилки та трактора, цього року міська рада виділила кошти на закупівлю більш дрібного обладнання та ручного інвентаря – якісних косарок, бензопил тощо, які позитивно відобразяться на загальному результату роботи комунальників.

Велике озеленення та генеральне прибирання - Кілію готують до Великодня і Перемоги. Головне про комунальний фронт міста

“Добробут” дуже відчуває підтримку міської ради. Не  дивлячись на те, що ми дуже молоде комунальне підприємства, нас повністю забезпечили необхідним обладнанням, а подальші закупівлі лише будуть робити нас ще більш багатофункціональними. Наразі маємо багато завдань від міської ради – тож працюємо у посиленому режимі, аби встигнути завершити основну роботу до Великодня. Сподіваємося, усі мешканці громади відчують результат нашої роботи, а ми, у свою чергу, чуємо як вашу вдячність, так і критику, що допомагає нам ставати кращими. Хочу звернутися до мешканців громади – будь ласка, допомагайте нам зробити наше місто і села кращими, долучайтеся до загальної справи подбавши про власні прибудинкові території, адже в разі невиконання правил благоустрою наші співробітники будуть змушені притягувати порушників до адміністративної відповідальності, чого нам дуже хотілося б уникнути”, – прокоментував Ігор Чакір.

Двомісячник продовжуватиметься до кінця травня. По його завершенню мешканці громади, за очікуванням міського голови, мають відчути зміни на кожній вулиці. Проте він зазначає, що люди і самі мають взяти участь у цьому – навести лад біля власних будинків, забезпечити чистоту та порядок на придворовій території. За переконанням мера, ми всі разом маємо готуватися не лише до Великодня, а й до Великої Перемоги, яка чекає на Україну у найближчий час. То ж громада активно продовжує тримати свій комунальний фронт.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x