В Ізмаїлі мають намір встановити пам’ятник видатному румунському композитору, уродженцю міста

1 коментар 39771 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Ізмаїлі у парку біля Покровського Собору мають намір встановити пам’ятник видатному румунському композитору Гавриїлу Музическу, який тут народився і творив. 


Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на голову Одеської обласної національно-культурної румунської асоціації “Бессарабія” Анатола Попеску.

Представники організації вже звернулись із заявою до мерії Ізмаїлу щодо виділення відповідної ділянки для встановлення пам’ятника (статуї чи бюсту) нашому видатному земляку. Місце просять виділити в парку навколо міського Покровського Собору. У міській раді вони отримали рекомендацію звернутися до Департаменту культури Одеської ОДА для надання офіційних висновків про доцільність встановлення даного пам’ятника місцевого значення на малій батьківщині великого композитора – цього вимагає відповідний регламент щодо встановлення пам’яток місцевого значення. Дозвіл на розміщення скульптурної композиції на території міста має надати спеціальна експертна комісія.

За словами Анатола Попеску, очолювана ним Асоціація вже має неприємний попередній досвід відмов з боку обласного Департаменту культури. Раніше організація виступала з ініціативою установки бюстів молдавському господареві Штефану III Великому та румунському національному поету Міхаю Емінеску у селі Утконосівка Саф’янівської громади, проте дозволу не отримала. Як каже керівник “Бессарабії” – через “сміховинні мотиви часів Януковича”. Як буде цього разу – покаже час.

“Нам залишається сподіватися на чиновницьку розсудливість у новій, вільній українській ері”, – зазначив Анатол Попеску.

Довідково: Гавриїл Музическу (1847 – 1903) – видатний румунський композитор та музикознавець українського походження. Автор культової музики, романсів, хорових обробок румунських та молдовських народних пісень, фортепіанних перекладів народних мелодій. Гармонізував і перевів на сучасну нотацію старовинні церковні співи. Народився в Ізмаїлі, викладав в Ізмаїльській Духовній Семінарії. Під час свого творчого та педагогічного дебюту керував хором Покровського Собору у своєму рідному місті. Тут композитором створено низку музичних творів.

Очільник Одеської обласної національно-культурної румунської асоціації “Бессарабія” опублікував у соцмережах знімки одного з можливих проектів пам’ятників Гавриїла Музическу в Ізмаїлі, створеного київським скульптором Миколою Обезюком у 2014 році. Якщо профільний Департамент ОДА погодить встановлення, а мерія – виділить ділянку, то в Ізмаїлі невдовзі може з’явитися ось така нова чудова пам’ятка.

В Ізмаїлі мають намір встановити пам'ятник видатному румунському композитору, уродженцю міста

В Ізмаїлі мають намір встановити пам'ятник видатному румунському композитору, уродженцю міста

В Ізмаїлі мають намір встановити пам'ятник видатному румунському композитору, уродженцю міста

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Алесандр
Алесандр
11 месяцев назад

Абрамченко обещал лет 7 или 8, обещал у Покровского собора, поставить памятник Вере, Надежде и Любви. Уже договорился с общественной организацией о проекте и строительстве. Договорился и забыл… А сейчас новый проект… Главное, чтобы Абрамченко, за его иницитиву, не забыли…

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x