Кадрові зміни: Верховна Рада проголосувала за розширення повноважень Михайла Федорова та призначила двох міністрів

0 коментарів 20385 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Верховна Рада призначила Оксена Лісового на посаду міністра освіти і науки, Михайла Федорова знову міністром цифрової трансформації і віцепрем’єром та Олександра Камишіна – міністром з питань стратегічних галузей промисловості. Про це стало відомо в ході сьогоднішенього засідання Уряду.


Депутати Верховної Ради України погодили призначення міністром освіти й науки 50-річного вчителя, організатора освіти й військовослужбовця ЗСУ Оксена Лісового. Кандидат філософських наук, заслужений працівник освіти й лауреат держпремії в цій галузі замінить на посаді Сергія Шкарлета, відставку якого затвердили напередодні.

Новий очільник МОН майже рік боронить рідну країну на фронті й водночас дистанційно продовжує виконувати обов’язки директора наццентру Малої академії наук.

Варто підкреслити, що на засіданні ВРУ за його призначення проголосувало 313 із 333 присутніх у залі парламентарів. Жоден нардеп не натиснув кнопку “проти”, не було й тих, хто б утримався від голосування.

Оксен Лісовий народився 21 липня 1972 року в Київській області в родині відомих дисидентів Василя і Віри Лісових. За два тижні до його народження радянська влада заарештувала батька, котрий виступив із відкритим листом на захист шістдесятників, а матір за це звільнили з роботи в Інституті педагогіки. Василь Лісовий провів у таборах і засланні 11 років, його звільнили в липні 1983-го.

Із 2010 року Лісовий обіймає посаду директора Національного центру “Мала академія наук України” (МАН). Він має ступінь кандидата філософських наук (філософська антропологія, філософія культури), а 2015 року отримав вчене звання доцента.

У 2012-му Оксен Лісовий став лауреатом Державної премії України в галузі освіти, в 2021-му отримав почесне звання Заслужений працівник освіти України.

У вересні 2020-го спільно з президентом МАН Станіславом Довгим він ініціював заснування першого в Україні Музею науки, який відкрили в Києві на ВДНГ.

З початком повномасштабного російського вторгнення Оксен Лісовий долучився до війська як доброволець у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. В соцмережах чоловік розповідав про участь у боях на сході, в районі агломерації Слов’янськ – Краматорськ – Дружківка, а також поблизу Кремінної.

Також в ході засідання, колишнього голову “Укрзалізниці” Олександра Камишіна призначили міністром зі стратегічних галузей промисловості. “За” проголосувало 312 народних депутатів.

Це міністерство займається формуванням та реалізацією державної промислової та військово-промислової політики у сферах оборонного замовлення та оборонно-промислового комплексу. А також:

  • літакобудівної галузі;
  • космічної діяльності.

Крім того, депутати Верховної Ради України призначили Михайла Федорова на посаду віцепрем’єр-міністра України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністра цифрової трансформації України. “За” проголосувало 311 народних обранців.

Як пояснив Шмигаль, на “новій” посаді віцепрем’єра чиновник займатиметься ще низкою напрямків, окрім діджиталізації. Зокрема, в його обов’язки, згідно з назвою оновленої посади, входитиме й освітній блок, хоча подробиць про деталі наразі немає.

Голосування по фракціях:

  • “Слуга народу” – 210 голосів;
  • “Європейська солідарність” – 0;
  • Батьківщина – 1;
  • Платформа за життя та мир- 16;
  • За майбутнє – 12;
  • Голос – 11;
  • Довіра – 12;
  • Відновлення України – 16;
  • Позафракційні – 13.
guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x