Нардепи пропонують скасувати в Україні одразу три свята: які саме та чим пояснюють таку ініціативу

0 коментарів 31806 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Деякі народні депутати пропонують скасувати в Україні свята 1 травня, 8 березня та 9 травня. Натомість – встановити 25 лютого Днем української жінки, 9 березня визначити як Шевченків день, а за Днем матері офіційно закріпити другу неділю травня. Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді. 


Законопроєктом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю, щоб встановити українські свята. Серед тих нардепів, хто вважає недоречним святкування впроваджених Радянським Союзом свят,  позафракційна народна депутатка Оксана Савчук. Також Наталія Піпа, Соломія Бобровська, Ярослав Юрчишин з фракції “Голос”, Ігор Гузь з групи “За майбутнє” та Ростислав Тістик – “Слуга народу”.

За ініціативи нардепів, пропонується запровадити наступні святкові дати:

– 25 лютого – День української жінки (День українки) – День народження Лесі Українки;
– 9 березня – Шевченків день – День народження Тараса Шевченка;
– друга неділя травня – День матері.

На думку парламентарів, цей проєкт закону спрямований на визнання усталених традицій і вкорінення історичної пам’яті в культурному просторі України.

“Зараз українська нація переживає період відродження, звершилася Революція Гідності та ведеться запекла війна з агресором – Російською Федерацією. Саме зараз відновлюється український погляд на світ та формуються нові традиції нації-переможця, що вимагає закріплення і на символічному рівні державного календаря, покінчивши з нав’язаними традиціями минулої спадщини”, – цитує пояснювальну записку до законопроєкту видання Газета.ua.

Його автори обурені тим, що досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня – Міжнародний жіночий день. На думку нардепів, він “встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок”.

Втім, це не єдиний “червоний день календаря”, якого хочуть позбутися парламентарі.

“Для уникнення економічних втрат через ще один вихідний слід усунути інші комуністичні рудименти – насамперед так званий День праці 1 травня. Який використовувався для пропаганди в Совєцькому Союзі та Третьому Рейху…”, – додали вони.

Депутати вважають, що у травні також слід позбутись “минулих рудиментів щодо святкування “Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні” 9 травня.

“9 травня використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами “боротьби з нацизмом і фашизмом”, Закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня. Однак в інших державах це не святковий, а траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих”, – нагадали автори документа.

У разі прийняття даного закону він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x