Через небезпеку в Чорному морі дельфіни вимушено переховуються у берегів Бессарабії, де їм бракує їжі

0 коментарів 34425 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Всім відомо, як багато шкоди завдала російська агресія у Чорному морі. Тисячі риб та тварин, стали жертвами ворожих плавзасобів, мін та ракет. Розумні істоти – дельфіни – знайшли вихід, аби зберегти своє життя та заміть звичних місць, які використовували раніше, перебралися на спокійні території – зокрема до берегів Бессарабії. Проте це не найкращий вихід для них, оскільки там їм дуже бракує їжі. Про це повідомив еколог “Тузлівських лиманів” Іван Русєв. 


За його словами, в нацпарку, в прибережної зоні моря в серпні 2022 року і на початку вересня часто з’являлися і живі дельфіни, які мандрують за зграями риб. Але місцевим мешканцям вдалося побачити дельфіна афаліну і зараз, взимку. Зазвичай ці тварини в цю пору року зимують на глибинах моря біля Криму, берегів Грузії, Туреччині. Але після повномасштабного нападу рашистів на Україну і створення армагедону для чорноморських китоподібних на Чорному морі через вплив сонарів і бомбардування, багато тварин було вбито і багато з них отримали контузії від потужних вибухів. І ось, зараз, такі контужені самотні тварини, замість того, щоб бути з родинами на зимівлі на глибині моря, вони блукають у мілководді Північно-Західної частині Чорного моря, де дуже мало їжі.

Також він розповів, що в акваторії Чорного та Азовського морів живуть три вида китоподібних. Сьогодні вони як ніколи потребують захисту від жахливих наслідків війни. І задля їх збереження, наш Національний природний парк “Тузлівські лимани” під завершення 2022 року подав до Міндовкілля пакет документів разом з Інститутом зоології НАН України, Українським товариством охорони птахів на створення великого по площі чорноморського резервату в акваторії Північно-Західної частині Чорного моря.

Війна, яка вкрай негативно вплинула на чисельність дельфінів та на їх плодючість в майбутньому, все рівно закінчиться, і дельфінам, як і нам людям потрібен безпечний дім у морі для відтворення. А безпечний дім там, де взагалі нема браконьєрства і рибальства. Тому що, кожного року у довоєнний час, у Чорному морі гинуть десятки тисяч дельфінів від браконьєрства і рибальства, особливо навколо острова Зміїний. І на тлі жахливої загибелі цих розумніших істот від оркив, якщо не зробимо такий важливий крок, ми, у післявоєнний час можемо втратити дельфінів, як колись втратили тюленя-монаха, а згодом і втратити все крихітку, ще поки живу, екосистему Чорного моря.

Важливо також розуміти, що ми, як держава вже зобов’язались в різні часи на таки кроки. Тім більше, що в Угоді про асоціацію України з ЄС та згідно Закону України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» (від 28 лютого 2019 року № 2697-VIII) написано, що ….в Україні будуть створені умови для створення репрезентативної та ефективно керованої системи територій та об’єктів природно-заповідного фонду. І там є показники оцінки реалізації такої державної екологічної політики. Але ми, як держава дуже мало ще зробили. Наприклад площа земель природно-заповідного фонду на даний час (відсотків загальної території країни) складає лише 6,4%. А згідно обіцянкам чиновників нашої держави повинна була б бути – до 10,4% у 2020 р. до 12,5 у 2025 р. і до 15 % до 2030 р. Попереду ще багато роботи і створення чорноморського резервату для дельфінів – це прямий обов’язок держави.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x