В Україні створено першу організацію водокористувачів. На черзі – Суворовська зрошувальна система

0 коментарів 24894 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні, 7 грудня, на Черкащині відбулись установчі збори щодо створення організації водокористувачів у межах Трушівської зрошувальної системи. Основною метою створення цієї організації є ефективне проведення гідротехнічної меліорації на сільськогосподарських землях. 


Про це повідомляється на офіційному сайті Державного агентства меліорації та рибного господарства України.

Це означає, що тепер самі аграрії безпосередньо використовуватимуть, експлуатуватимуть та технічно обслуговуватимуть інфраструктуру Трушівської меліоративної системи. Водночас у них з’являються можливості залучати інвестиції для розвитку та модернізації меліоративної інфраструктури, підвищувати ефективність її використання, збільшувати поливні площі, не допускати деградації ґрунтів тощо.

Ініціатором створення організації є СТОВ «Дружба», яка на даний час зрошує сільськогосподарські культури в межах Трушівської зрошувальної системи на площі понад 400 га. Забір води здійснюється з річки Дніпро в межах Кременчуцького водосховища за допомогою насосно-силового обладнання зрошувальної системи. Завдяки утворенню організації водокористувачів, у наступному році товариством вже заплановано збільшити площі зрошення в межах Трушівської зрошувальної системи ще на 200 га.

Нагадаємо, процес створення організацій водокористувачів в Україні відбувається відповідно до Закону України від 17.02.2022 № 2079-IX «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», який за своєю сутністю є революцією у системі зрошуваного землеробства.

«Організації водокористувачів – це вже не аморфна перспектива, а реальний механізм, визначений Урядом для розвитку гідротехнічної меліорації земель в Україні. Фактично розпочато децентралізацію управління меліоративними мережами. Цей новий виток в історії меліорації земель дає не лише можливості для відновлення зрошення та дренажу в Україні, а є ключовим інструментом розвитку аграрного сектору економіки нашої країни загалом. Підвищення врожайності наших земель зараз відіграє надважливу роль, адже частина українських територій наразі не може повною мірою використовуватись для агробізнесу через окупацію, замінування та інші наслідки війни з окупантами. Створена перша організація водокористувачів – це початковий сегмент глибинного процесу. На черзі готові до об’єднання водокористувачі Суворовської та Інгулецької зрошувальних систем, що на півдні країни. Далі буде. Переможемо окупантів – відновимо зрошуване землеробство в Україні», – наголосив перший заступник Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства Тарас Кот.

Зазначимо, що у Бессарабії є багато природніх водойм, які потребують уваги і можуть принести чималу користь державі. Тому приклад водокористувачів з інших областей може бути для нашого регіону вельми корисним.

В Україні створено першу організацію водокористувачів. На черзі - Суворовська зрошувальна система

В Україні створено першу організацію водокористувачів. На черзі - Суворовська зрошувальна система

В Україні створено першу організацію водокористувачів. На черзі - Суворовська зрошувальна система

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x