Скільки триватиме війна, чи продовжиться вона, якщо Путін помре та про ядерну загрозу з боку Росії: ключові цитати з останнього інтерв’ю Володимира Зеленського

0 коментарів 47169 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 12 грудня, на Netflix вийшло шоу Девіда Леттермана Мого наступного гостя не треба представляти, в якому ведучий взяв інтерв’ю у президента України Володимира Зеленського на платформі київського метро. Ось 11 ключових цитат глави держави з цього інтерв’ю.


Я не впевнений, що війна нас міняє. Я думаю, ми це зможемо зрозуміти після закінчення війни. Просто війна — це інші умови існування. Умови, за яких ви залишаєтесь людиною, або ви перетворюєтесь у звіра, у терориста, у мародера, у ґвалтівника. Всі бачили ці наслідки російської окупації. Війна — це вибір. І це складний вибір, коли ненависть тебе накриває щоденно до ворогів, до тих, хто у тебе забрав те життя, про яке ми говорили, минуле. Знати, що це ворог, але воювати за правилами — тобто залишатись людиною. Це складний вибір, так воно і є.

Візит Олени Зеленської до США. Моя дружина була у Сполучених Штатах, вона виступала в Конгресі. У неї була дуже важлива місія. Був момент, який мене непокоїв щодо уповільнення підтримки, щодо інформаційного вакууму. І ми розуміли, що у нас є дефіцитне питання повітряного захисту. І вона як матір, що шукає те саме, що всі матері, і отримали відповідь від наших партнерів — що так, ми вас розуміємо, тож ми будемо говорити про постачання ППО. Також її візит мав важливі гуманітарні цілі, і великі були кошти привезені для будівництва бомбосховищ у школах, в різних громадах, які деокуповували наші військові. Тож це спрацювало.

Як війна змінила українських дітей. Нам не треба нашим дітям нічого говорити про перемогу, вони, повірте, знають про війну більше за нас. Мій син, йому дев’ять років, він знає найменування всієї зброї, і ця інформація не від мене. Вони у глибині цієї війни. В цьому сенсі, з одного боку, мені легше, ніж іншим батькам, тому що я не бачу своїх дітей, і коли в мене є така можливість їх побачити, вони задоволені, що б я їм не говорив. Мені здається, що їм навіть неважливий зміст, що я говорю, головне, щоб я був з ними поруч. З одного боку можна сказати — Путін вкрав дитинство у наших дітей сьогодні. А з іншого боку можна сказати — кожен з нас щось повинен віддати державі для захисту. Наші діти віддали своє дитинство.

Значення почуття гумору. Моментів в сьогоднішньому житті, коли з’являється посмішка, їх не так багато. Але без цього неможливо. Гумор — це частина твого організму, це відчуття гумору, воно дуже важливе. Воно важливе, щоб не з’їхати з ґлузду. Це трагікомедія. І всі люди — ті, що в окопах, ті, що тут, ті, що зараз проїжджали в метро. Всі ці люди, вони їдуть на роботу, ми працюємо, щоб було життя. Гумор, він підіймає настрій. Ще за часів Радянського Союзу ми жили в непростих умовах. І я думаю, що гумор давав натхнення, бажання продовжувати жити, народжувати дітей. Так само, як і зараз. Складний момент — і люди жартують.

Чи продовжиться війна, якщо Путін помре. Ні. Не буде війни. Авторитарний режим страшний, бо є великий ризик. Тому що не може все залежати від однієї людини. І тому, коли така людина йде, інституції зупиняються. Такий час був у Радянського Союзу. Зупинилось все. Тому я вважаю, якщо його не буде, то їм буде складно. Вони будуть займатись внутрішньою політикою, а не зовнішньою.

Необхідність ізолювати Росію. Люди будуть боротися за демократію тільки в той момент, коли зрозуміють, що прийшла повномасштабна ізоляція, що вони ізольовані від усього цивілізованого світу. І з цієї ізоляції є один вихід — повага до міжнародного права. А це вже демократія. Визнати суверенітет і територіальну цілісність — питання не в Україні, питання в усіх державах: Грузія, Молдова. Вже ніхто не тисне руку сьогоднішньому керівництву РФ в усіх сенсах цього слова. Немає на змаганнях, немає на чемпіонатах світу, немає в культурному просторі, немає на оскароносних майданчиках і інше. Це і є ізоляція. Це єдина правильна вимога цивілізованого світу. Росія стала символом ворожості.

Скільки триватиме війна. Ніхто вам не скаже, скільки буде продовжуватись. Я розумію, що це значить для людей — почути, коли закінчиться війна. Тому що це головне питання. Тож відповідь повинна бути головною. І тому я не граюсь такими речами. Для нас кінець війни, як би там не звучало, як би хтось вірив або ні, кінець війни буде тоді, коли ми відвоюємо свою землю і будемо на своїх кордонах. Тому на ваше питання — коли закінчиться війна. Тож війна — це не заморозка конфлікту, це не значить, що завтра не літають дрони, а десь там на фронті люди вбивають — це далеко і до нас не відноситься. Ні, це не правда і не чесно. Тому ще це все наші громадяни, які воюють. І тому я й казав, що війна — вона не далеко, вона всюди, в кожній домівці. І тому війна скінчиться саме тоді, коли вся наша земля буде деокупована.

Допомога США та боротьба України за демократію в усьому світі. Ми розуміємо, що відбувається у США. Ми за цим слідкуємо, і це для нас дуже важливо, тому що США — лідер підтримки України. Без їх підтримки нам буде складно, ну, прямо дуже складно. І, до речі, питання, коли закінчиться війна також залежить від цієї підтримки: щоб вона була коротшою, потужніша допомога потрібна. І ми слідкуємо і чуємо меседжі різних сторін. Якщо зміниться клімат в політиці, в Конгресі, це дуже сильно може вплинути на допомогу Україні. Тут дуже важливий момент, про який ви сказали — ми воюємо за весь світ, за демократію, за свободу всього світу. Ми знаємо, за що ми воюємо. Найголовніше, щоб США, суспільство, знало, не збилось з курсу, не збилось з цього шляху підтримки України, а знало, що ми воюємо і за них також.

Російські удари по українській цивільній інфраструктурі. Керувати голодом, керувати світлом, керувати водою. Мені здається, що якщо ти не бог і це робиш, то ти варвар. Ті люди, які знаходяться в Кремлі, повинні обрати, хто вони — варвари або вони з ґлузду з’їхали. На жаль, і те, і інше не влаштовує Україну.

Ядерна загроза з боку Росії. Я вважаю, що це два різні питання, які можуть нести, на жаль, однаковий наслідок приблизно. Окупація нашої атомної станції – це вже велика загроза, це вже наслідки. Друга частина питання — чи є загроза ядерного удару від Путіна. Я бачив його, і я бачив його бажання жити. Він дуже любить це життя, боїться ковідом захворіти, ще чогось. Це говорить про те, що він боїться смерті, він любить життя, тож я не впевнений, що він готовий застосувати ядерну зброю. Тому що він розуміє, що якщо він застосує, то наступні кроки можуть бути від будь-якої держави і саме до нього, саме особисто до нього.

Що збирається робити у майбутньому. До нашої перемоги я точно буду президентом, а там навіть поки що не думаю, не готовий. Дуже хочеться просто на море, скажу вам відверто, я дуже хочу на море. Просто на море — коли вже ми перемогли. І випити пива. Дуже хочу.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x