Міндовкілля звернулося до правоохоронних органів для розслідування факту загибелі птахів у НПП «Тузлівські лимани»

0 коментарів 23949 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


30 листопада працівники НПП «Тузлівські лимани» виявили в заплаві річки Хаджидер на території парку загиблих птахів – близько 50 білолобих гусей, 40 мартинів жовтоногих, 8 граків та 2 сірі ворони. Також виявлено декілька живих птахів з нетиповою поведінкою.


Тушки направили до Інституту Зоології НАНУ для дослідження на наявність збудників бактеріальної та вірусної етіології, хімічних сполук, зокрема тих, що застосовуються аграріями.

За результатами дослідження зафіксована аналогічна морфо-фізіологічна картина, як і у птахів, що масово гинули в біосферному заповіднику «Асканія- Нова» минулого року.

Нагадаємо, тоді з’ясувалося, що причиною загибелі є хімічний препарат Бродифакум. Це антикоагулянт, який застосовують аграрії як родентицид проти всіх видів гризунів. Він діє навіть після одноразового прийому та вражає кровоносну, центральну нервову, дихальну, серцево- судинну системи, печінку, нирки.

Такі сильнодіючі препарати зазвичай, всупереч законодавчій забороні, аграрії застосовують у водоохоронних зонах та прибережно-захисних смугах. При цьому, не дотримуються і правил його використання, насипаючи біля нірки отруєне зерно. У подальшому його споживають не лише гризуни, але і птахи, зайці, козулі. Хижі птахи, лисиці, вовки отруюються вторинно, споживаючи мишовидних гризунів, отруєних зайців, куріпок та фазанів.

Міндовкілля вже звернулося із заявою до Офісу Генерального прокурора з проханням зареєструвати кримінальне провадження за статтею 441 Кримінального кодексу України (екоцид) та розпочати досудове розслідування.

Міндовкілля звернулося до правоохоронних органів для розслідування факту загибелі птахів у НПП «Тузлівські лимани»

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x