«Допомога від ООН», неіснуючі трактори та фіктивні збори для ЗСУ”: жителі Бессарабії масово стають жертвами шахраїв

0 коментарів 42390 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Шахраї, які й до війни не сиділи без діла, з її початком ще більше активізувалися, вигадуючи нові схеми. За інформацією джерела Бессарабії INFORM у правоохоронних органах, останнім часом до поліції щодня, масово звертаються ошукані місцеві жителі, які через свою наївність і необережність втрачають від кількох тисяч до десятків тисяч гривень.


Як повідомив нам наш співрозмовник, шахраї використовують як вже давно відомі схеми, так і нові.

Так, наприклад, поліція дедалі частіше фіксує звернення від громадян, які, побачивши повідомлення в соцмережах про нібито можливість отримання фінансової допомоги він ООН та інших організацій, надавали шахраям дані своїх банківських карток, після чого з їх рахунків зникали кошти.

За інформацією “Бессарабії INFORM”, тільки за останні дні у такий спосіб близько 13 тис гривень втратила мешканка Рені, 14 тис гривень втратив мешканець Ізмаїлу, який намагався отримати 2000 грн від ООН, і ще без 12 тис гривень залишилася мешканка Ізмаїльського району. Як правило, жертви переходили за посиланям, де вводили особисті платіжні дані, чого робити категорично не можна.

Нерідкі також випадки, коли люди купують через інтернет неіснуючий товар і легковажно переказують завдаток, а іноді й повну оплату.

Так, наприклад кілька днів тому зробила мешканка Кілії, яка, побачивши на сайті OLX оголошення про продаж дров, перерахувала шахраям 10 тис. гривень. Схожим чином втратив 7 тис гривень і 17-річний житель Ізмаїла, який намагався купити через інтернет мобільний телефон. Але наймасштабніший випадок шахрайства було зафіксовано минулого тижня в Рені, де мешканець Житомирської області перерахував 80 тисяч гривень за трактор неіснуючій фірмі, яка, нібито, займається реалізацією сільгосптехніки за адресою вул. Соборна, 7. Звернувшись до поліції, ошуканий громадянин дізнався, що в Рені взагалі відсутні ФОП, які займаються реалізацією “Сільгосптехніки”.

Ще одна шахрайська схема пов’язана із нібито допомогою ЗСУ. За інформацією “БІ”, останнім часом деякі підприємці Ізмаїлу отримувають дзвінки від шахраїв, які представляються керівниками та працівниками виконавчих органів Ізмаїльської міської ради та пропонують перерахувати кошти на допомогу Збройним Силам України. Також вони розсилають на електрону пошту листи від імені міської ради з пропозицією прийняти участь у “програмі благодійної грошової допомоги ЗСУ”. 

На жаль, деякі жителі міста, прагнучи допомогти українським військовим, ведуться на ці хитрощі і переказують шахраям по 10-20 тис гривень, а іноді й більше.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x