У Національному парку “Тузловські лимани” пересихають дивовижні озера

0 коментарів 18792 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В національному природному парку «Тузлівські лимани» є унікальні місця біля піщаного пересипу, під місцевою назвою “Балатон”. Це система дрібних внутрішніх озер біля піщаного пересипу в низов’ях лиману Алібей на межі з лиманом Шагані та Карачаус. Ця природна екосистема є заповідною. На жаль, через низький рівень води у Дунаї та посуху, цьогоріч дивовижні озера почали висихати. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив відомий еколог Іван Русєв.


Як розповів пан Русєв, рішенням науково-технічної ради НПП «Тузлівські лимани» ці водойми прийнято називати заповідними озерами академіка Ювеналія Зайцева. Ювеналій Петрович зробив багато в науці для того, щоб покоління нащадків дізналося багато таємниць Чорного моря та шляхи вирішення його екологічних проблем. Сприяв він і вивченню біорізноманіття Національний природний парк “Тузлівські лимани”.

Еколог наголосив, що з 24 лютого 2022 року, орки мінували та забруднювали улюблене Чорне море Ювеналія Зайцева, вбиваючи сонарами дельфінів.

“Але на тлі війни в кінці літа також висохли і озера академіка Ювеналія Зайцева. І це відбувається від того, що в цьому році вода в лимани і в озера майже не поступає ззовні. Не було і стоку прісної води по малим річкам в лимани. До того ж, в цьому році рівень води в річки Дунай вкрай низький за останні десятиріччя і тому вода в лимани Джантшейський та Малий Сасик теж не поступає з Дунаю і не поповнює озера. І, нарешті, зовсім немає водообміну між Чорним морем та Тузлівськіми лиманами”, – розповів Русєв.

У Національному парку "Тузловські лимани" пересихають дивовижні озера
У Національному парку "Тузловські лимани" пересихають дивовижні озера

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x