Допомогаючи переселенцям: фахівці БФ “Карітас” продовжують їздити по Бессарабії та вдруге відвідали Арциз

0 коментарів 21087 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Днями Арциз вдруге відвідали представники міжнародного благодійного фонду, які протягом цілого дня надали колосальну допомогу переселенцям, які зараз мешкають на території громади. Захід проводили у рамках стабілізаційної допомоги для вимушенних переселенців в Одеській області під назвою “Людська гідність”. Волонтери БФ «Карітас Одеса УГКЦ» надали людям не тільку реальні юридичні та психологічні послуги, але й дарували самим розгубленним з них шанс на вирішення іх складних проблем. Про це повідомляє ІА “БессарабіяINFORM” з посиланням на Арцизський ЦНАП та його керівника Оксану Решетнюк, а також на куратора проекту БФ «Карітас Одеса УГКЦ» Олену Мороз.


Зустріч пройшла у «Центрі надання адміністративних послуг» Арцизької міської ради. Спеціалісти ЦНАПу разом з представниками Фонду допомогли ВПО пройти реєстрацію та взяти участь у програмі.

За цією програмою допомога надається внутрішньо переміщеним особам з територій, окупованих після 24 лютого 2022 року, чи зон бойових дій, які проживають в Одеській області та потребують допомоги і належать до однієї чи кількох категорій: люди з інвалідністю (1 та 2 група); самотні люди похилого віку (60 років і старше); багатодітні сім’ї (3 і більше неповнолітніх дітей); одинокі батьки/опікуни; вагітні/годуючи матері (діти до 3 років); важкохворі. Всі ці люди мають право отримати:

  • Психологічну допомогу (індивідуальні та групові консультації);
  • Кейс-менеджмент (допомога у відновленні документів, пошуку житла, переоформленні соціальних виплат, медичних питаннях);
  • Фінансову допомогу ( 2220 грн на людину, але не більше 4 на родину впродовж 6 міс., за умови неотримання грошової допомоги від інших благодійних організацій, протягом останніх 3 місяців).

На зустрічі були не тільки люди, що належать до “особих” категорій. Волонтери допомагали всім, слухали проблеми та прикрощі усіх, хто прийшов. Розбиралися з питаннями, які створюють проблеми в житті переселенців та шукали відповіді разом. Представники фонду надали консультації з юридичних питань та психологічну допомогу. Також допомогли присутнім оформити документи для отримання грошової допомоги у рамках проекту “Людська гідність” за фінансової підтримки Щвейцарії та Нідерландів. Як зазначили фахівці, протягом місяцю люди повинні отримати кошти.

У Арциз “Карітас” приїхав вже вдруге. В перший візит допомога переселенцям була надана, але після цього люди знову почали звертатися до ЦНАП з новими питаннями та проблемами, тому волонтерів запросили знов. На цей раз прийшли біля 40 переселенців. С самого ранку і до вечора з ними працювали волонтери.

Як розповіла начальник ЦНАП, фахівці БФ відпрацювали дуже професійно та чітко.

“Вони зробили колосальну роботу. Користь для людей від таких заходів величезна. Волонтери уважно та спокійно слухали кожного, попри сльози та шквал емоцій”, – відзначила Оксана Василівна.

Як розповіла вона, у Арцизській громаді знаходяться 919 переселенців. По вказаним категоріям чисельність складає до 60 осіб. Починаючи з лютого, було зареєстровано 1300 ВПО. Тих, хто виїжджає, знимають з обліку. Але багато людей покидають Одеську область і Арциз, але не повідомлюють нікого про це офіційно. Тому статистичні дані та фактична ситуація розходяться.

Варто відзначити, що 50 % ВПО, які переїхали в Арцизську громаду, де перебували чи перебувають зараз, – це мешканці Одеси та Одеської області. Переселенців з Харкова, Маріуполя, Миколаїва чи Херсона – не більше 60 осіб.

Крім Арцизу, волонтері вже відвідали Болград, Рени, Ізмаїл, Вілково, Сарату, Тарутино, Білгород-Дністровський. У Болградський район команда фонду планує поїхати знову – там накопичилося багато питань від переселенців, які на них дуже чекають.

Допомогаючи переселенцям: фахівці БФ "Карітас" продовжують їздити по Бессарабії та вдруге відвідали Арциз

Допомогаючи переселенцям: фахівці БФ "Карітас" продовжують їздити по Бессарабії та вдруге відвідали Арциз

Допомогаючи переселенцям: фахівці БФ "Карітас" продовжують їздити по Бессарабії та вдруге відвідали Арциз

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x