На Одещині будують завод з переробки фундука – для завершення потрібні кошти державного гранту

0 коментарів 24840 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На Одещині з’явиться завод із переробки фундука. Його будує компанія «ФІЛБЕРТ», яка займається вирощуванням фундуку з 2017 року.


Про це AgroPortal.ua розповів керівник компанії «ФІЛБЕРТ», віцепрезидент Української горіхової асоціації Максим Шейко.

Сади та виробничі потужності компанії «ФІЛБЕРТ» знаходяться у селі Полієво, Біляївського району. Площа фундукового саду компанії складає 820 га. Збільшувати її наразі не планують. Головне завдання сьогодні — вивести діючу площу на повне плодоношення. 100% закладка саджанців зроблена перевіреними сортами італійської селекції.

«Невелика частина саду зараз на випробуванні сортів американської селекції. Цього року чергове аномально спекотне літо без істотних опадів. У саду облаштовано систему фертигації та краплинного зрошення. Таким чином намагаємося справлятися з відсутністю опадів. Щодо обсягу майбутнього врожаю, планується близько 150 т до збирання», — зазначає Максим Шейко.

Більшу частину врожаю планують відправити на експорт до Європи, частину, що залишилася, — на переробку та продаж на внутрішньому ринку.

За словами керівника компанії «ФІЛБЕРТ», на сьогоднішній день вони активно готують ґрунт до механізованого збирання, для цього в Італії був куплений комбайн для збирання фундука.

Також шляхом обприскування у профілактичних цілях обробляють сад від можливих грибкових захворювань. Протягом багатьох років, згідно зі складеною агротехнологічною картою з харчування та захисту фундука, в січні та лютому здійснюють закупівлю необхідних препаратів на весь сільськогосподарський рік.

Нещодавно подали документи на грантову програму розвитку садівництва.

“Усі документи прийняли, начебто, без зауважень. Минулого року ми розпочали будівництво заводу з переробки фундука, але через брак коштів закупівля обладнання гальмується. Якщо будуть виділені кошти, вони напряму будуть використані на лінію миття, сушильні комплекси, калібратори, вузли розколу фундука, вузол аспірації тощо”, – розповів Максим Шейко.

З травня по жовтень у компанії «ФІЛБЕРТ» працюють від 60 до 80 сезонних працівників. Цього року, за даними бригадирів, щодня працюють до 10 переселенців.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x