Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Які на Одещині були погодні показники у вересні

0 коментарів 2808 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У вересні по території Одеської області переважала по-літньому тепла, в окремі дні першої декади жарка погода. Проте під час переміщення холодних атмосферних фронтів температурний фон знижувався до середніх кліматичних показників або був на 1-2º нижче за них. Про це, посилаючись на Гідрометцентр Чорного та Азовського морів, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Найбільш суттєві зливові дощі у супроводі гроз та шквалів спостерігались в першій декаді у північних і центральних районах,  у другій –  південно-західних районах.

Середня місячна температура повітря становила 19-20º і виявилася на 2-3º вище за норму і близькою до торішніх значень у північних і центральних районах та на 1º нижче за них у південно-західних районах.

Максимальна температура повітря у найтепліші дні першої декади підвищувалась до 31-34º. Поверхня ґрунту нагрівалася до 48-55º.

Мінімальна температура повітря у найпрохолодніші ночі другої і третьої декади місяця знижувалася до 8-13º тепла. Поверхня ґрунту охолоджувалася до 5-9º тепла. Середня місячна температура ґрунту на глибині 10 см становила 20-23º.

Всього за вересень в більшості районів кількість опадів становила 51-94 мм, або 111-204% від місячної норми. Місцями випало 100-130 мм опадів, або 217-283% від норми.

Середньомісячна відносна вологість повітря знаходилась у межах 60-74%. Упродовж 2-9-ти днів місяця відмічалося її зниження до 30% та менше.

Вітер переважав слабкий та помірний. Упродовж 1-5-ти днів місяця в більшості районів відмічалося посилення швидкості вітру до 15-20 м/с.

Завдяки ефективним опадам у другій декаді вересня по території Одеської області припинилась грунтова посуха. Складались сприятливі умови для сівби озимих культур урожаю 2025 року. Станом на 18 вересня  запаси продуктивної вологи  на площах, призначених під сівбу озимини, у більшості районів в орному шарі грунту становили 27-42 мм і оцінювались як достатні та оптимальні для початкового розвитку рослин. Водночас на окремих площах на півночі області вони були недостатніми – 19-20 мм. В третій декаді через переважання сухої погоди поповнення  запасів корисної вологи у грунті не спостерігалось. Станом на 28 вересня вологозапаси в орному шарі грунту становили 21-31 мм, але цього було достатньо для своєчасного проростання зерна і появи сходів. Місцями запаси корисної вологи зменшились до 15-19 мм і не забезпечували нормальний розвиток посівів озимих культур.

Упродовж вересня тривало збирання врожаю пізніх культур. В окремі періоди збиральним роботам перешкоджали дощі. В третій декаді вересня розпочалась вибіркова сівба озимих зернових культур.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x