Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Мешканці села Болградської громади попри рішення суду відстоюють історичну назву – історія питання

0 коментарів 6264 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Першого жовтня Верховний Суд України визнав незаконним та скасував рішення Болградської міської ради від 23 лютого 2023 року про перейменування села Виноградівка на Курчу. У чому була причина такого категоричного рішення, з’ясовувала кореспондентка «Бессарабії INFORM».


Згідно постанови, незадоволені мешканці Виноградівки зверталися до Одеського окружного адміністративного суду та П`ятого апеляційного адміністративного суду  протягом 2023 року з позовами, аби скасувати рішення сесії. Проте позивачам було відмовлено у задоволенні їхніх вимог.

Історія питання

11 серпня 2022 року на засіданні комісії з питань перейменування об`єктів топоніміки, вулиць, провулків, площ та інших споруд, розташованих на території Болградської громади визначено перелік пропозицій до розгляду на засіданні виконавчого комітету. Зокрема так вказувалося про повернення селу Виноградівка його історичної назви – Курчі (Курчу), оскільки це найменування населений пункт перейняв у ногайців, які мешкали на цій території до 1807 року, й понад 80% старих назв населених пунктів Буджака мають ногайське походження. Оскільки іменний імператорський рескрипт мав силу державного закону, то надалі в офіційних документах зазначене поселення називалося Курчі.

Ініціаторами повернення селу історичної назви стали співробітник місцевого музею історії та етнографії Віталій Гайдаржи, голова ВГО «Союз гагаузів України» Василь Келіогло,  колишній редактор відділу політики газети «День», активіст, військовослужбовець, уродженець Виноградіки Іван Капсамун. Ініціативна група сподівалася повернути історичну назву населеного пункту, яке було засновано у 1811 році. Проте 1 вересня 1944 року за часів правління радянської влади село Курчу перейменовано на Виноградівку. Однак національні меншини, що компактно проживають на території Болградського району, у своєму повсякденному житті як і раніше називають село Курчу і Курчий.

Три варіанти перейменування

Загалом мешканцям села пропонувалися три варіанти назви: залишити нинішню, перейменування Курчу та Куртчу.

У першому випадку прагнення залишити без змін назву села обґрунтовувалося тим, що дане найменування не несе символів комуністичного строю, має красиву семантику, відображає діяльність мешканців місцевих виноградарів. Більш того, ця ягода росте у кожному дворі села.

З цього приводу журналіст гагаузького походження, уродженець села Іван Капсамун наводив «БІ» аргумент зі своєї біографії. Коли він навчався у школі Виноградівки, його цікавило питання, чому село називається саме «Виноградівка». Школяру тоді пояснили, що назва пов’язана із величезною кількістю виноградних плантацій у населеному пункті.

«Виноградних плантацій багато по всьому Буджаку. Виходячи з цього, всі села півдня Одещини потрібно було охрестити «Виноградівками»?» – дивується журналіст.

На думку Івана, з перейменуванням у радянський період села втратили свою унікальність, яку сьогодні можна повернути. Більш того, він навів ще декілька контраргументів, що унеможливлюють залишити селу цю радянську назву.

«Є приклади, коли жителі однієї Виноградівки викликали швидку допомогу, а вона їхала в іншу Виноградівку, бо в одному Болградському районі їх аж три і одне Виноградне. Відповідно організовувати процес з перейменуванням, щоб в результаті залишити назву Виноградівка, було б нелогічно», – вважав Іван Капсамун.

Інший намір топонімічної комісії Болградської громади – повернути населеному пункту його історичну назву «з метою допомоги гагаузам зберегти свою ідентичність» – розділився тоді на дві стилістичні варіації – Курчу та Куртчу. В обґрунтуванні до цієї пропозиції зазначалося, що це найменування населений пункт перейняв у ногайців, які мешкали на цій території до 1807 року. Також цей варіант назви надавався на розгляд громадськості з метою зняття плутанини у найменуваннях населених пунктів в межах одного Болградського району.

Однак наш співрозмовник Іван Капсамун наполягав на тому, що село Виноградівка слід перейменувати саме на Курчу. За його інформацією, ця історична назва має тюркське походження (як відомо, гагаузька мова також відноситься до тюркської групи мов), що залишилася у спадок від ногайців (буджацьких татар), які проживали на території Буджаку до переселення сюди гагаузів.

«Так, в різних архівних джерелах і картах зафіксована назва Курчі, але самі гагаузи, як в цьому населеному пункті, так і за його межами, ніколи назву з подібним закінченням не використовували і не використовують. Це підтвердять історики і лінгвісти.

Після заселення цієї території переселенцями і заснування села слово «курчі» стає географічним поняттям. Гагаузи переробили нове для них слово в назві села, яке звучить з того часу і до сьогоднішнього дня як «Курчу». … Носію гагаузької мови, виходячи з назви Курчі, називати себе «курчілі» було б безглуздо», – пише історик Степан Булгар в книзі «Виноградівка. Історія села (1811-2011 рр.)», детально розписуючи значення цього терміну», – аргументував Іван.

Не підтримував журналіст перейменування села на Куртчу. У цієї версії, за даними Івана, недостатньо історичної аргументації. Водночас самі гагаузи, знову ж таки, не використовують цю назву в такій транскрипції.

Претензії позивачів

18 жовтня 2023 року Болградська міська рада провела громадське обговорення стосовно можливих варіантів перейменування села. В обговоренні взяли участь 493 особи, із них 351 мешканець села запропонував залишити існуючу назву Виноградівка, село Курчу – 140 осіб, село Куртчу – 1 особа.

23 лютого 2023 року відбулася 50-та сесія Болградської міської ради, на якій було прийнято рішення щодо перейменування села Виноградівка в село Курчу.

В обґрунтування заявлених вимог позивачі вказували, що оскільки назва села «Виноградівка» не була пов`язана із комуністичним та або націонал-соціалістичним тоталітарними режимами в Україні, його перейменування мало відбуватися у порядку, встановленому Законом України «Про географічні назви», тобто з урахуванням думки більшості населення, відповідно до Закону про референдуми.

Таким чином, на думку позивачів, станом на даний час неможливо було у відповідності до чинного законодавства провести процедуру зміни назви села Виноградівка, тому рішення Болградської міської ради є незаконним, порушує їхні та інших мешканців села Виноградівка права та підлягає скасуванню.

Крім того, позивачі зазначали, що строк проведення громадського обговорення становив менш як дві місяці, що призвело до порушень вимог законодавства.

Були недоліки в організації процесу перейменування

Директорка Обласного центру гагаузької культури Ольга Кулаксиз, яка є теж прихильницею повернення селу історичної назви, вважає рішення Верховного Суду України несправедливим.

Проте, каже Ольга Семенівна, в самому процесі перейменування були дійсно недоліки, бо не була продумана сама процедура.

«Я особисто чекала, що до мене прийдуть з опитувальниками, але цього не сталося. Тому я вимушена була проголосувати онлайн», – зазначає жінка.

Подворовий обхід, за словами нашої співрозмовниці,  був організований не на належному рівні. Представники комісії пройшли тими вулицями, які потрапили у перелік перейменування.

Але, як запевняє Ольга Семенівна, вона є прихильницею назви «Курчу», проте не проти «Виноградівки». Однак більшість людей по всьому світу цінують старовинне. Та й сама назва «Курчу» має цікаве географічне підґрунтя, перекладаючись з татарської мови як «з’єднання трьох балок», тобто поєднання ярів, лугів, пасовиськ. Якщо подивитися на Виноградівку з висоти пташиного польоту, можна побачити цю географічну особливість села. Бо ж перші переселенці оселилися на одній з балок, аби бути ближче до озера Ялпуг. Це згодом, коли стало більше людей, мешканці стали переходити на схили та далі заселяти наступні балки.

«Свого часу неправильно вчинили деякі активісти села, пройшовшись по людях та повідомивши, що перейменування села потягне за собою великі фінансові витрати на зміну документів», – розповідає жінка.

А насправді, як пояснює Ольга Семенівна, ці витрати стосувалися тільки підприємців, а не жителів села. Бо ж в Болградському районі вже була практика перейменування сіл Кубей, Каракурт, які пройшли дуже спокійно.

Проте, попри те, що постанова Верховного Суду України не підлягає оскарженню, прихильники повернення селу історичної назви готові боротися до кінця за свої переконання.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x