Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Білгород-Дністровський район напередодні зими: виклики та готовність

0 коментарів 7614 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Білгород-Дністровський район готується до опалювального сезону, що цього року знову проходить в умовах російської агресії та підвищених ризиків енергетичних проблем. Місцева влада стверджує, що провела значну підготовку до зими 2024-2025 року, враховуючи всі можливі виклики. На брифінгу, який відбувся 23 жовтня, перша заступниця голови Білгород-Дністровської РДА Тетяна Домчинська детально розповіла про готовність району до опалювального періоду та про заходи, що вже впроваджені для забезпечення безперебійної роботи об’єктів критичної інфраструктури, освітніх та медичних закладів, а також інших важливих установ у разі можливих відключень електроенергії. Про це розповість «Бессарабія INFORM».


До осінньо-зимового періоду 2024-2025 року район готувався з урахуванням як позитивного, так і негативного попереднього досвіду

Як зазначила Тетяна Домчинська, з урахуванням недоліків минулого опалювального сезону та впровадженням нових енергоефективних рішень, Білгород-Дністровський район готовий до нового опалювального сезону на 100%. У рамках запланованих заходів були підготовлені 406 котелень, з яких 88 використовують альтернативне паливо, а для забезпечення стабільного опалювального періоду були заготовлені необхідні обсяги пального.

Крім того, заклади соціальної та комунальної сфери, а також підприємства на території району забезпечені генераторами різної потужності, що є дуже важливим в умовах можливих перебоїв з електропостачанням.

«За період підготовки до опалювального сезону було проведено ряд поточних та капітальних ремонтів в закладах комунальної та соціальної сфери. Що стосується комунальних підприємств тепло- та водопостачання: вони також готові до опалювального сезону – придбані генератори (це майже 300 генераторів різної потужності, які встановлені на котельнях, водонасосних, каналізаційних станціях) і які будуть запущені при необхідності до свого робочого процесу. Як кажуть експерти, зима цього року буде доволі непроста, тож ми сьогодні максимально звертаємо увагу на забезпечення альтернативними джерелами енергоспоживання», ─  наголосила вона.

Загалом при підготовці до зими район було забезпечено генераторами у кількості майже 560 одиниць.

Готовність шкіл і дитсадків до зими

Заклади освіти Білгород-Дністровського району повністю готові до опалювального сезону. Із загальної кількості 144 навчальних закладів (80 закладів загальної середньої освіти та 64 заклади дошкільної освіти), 72 використовують альтернативне паливо, 43 – твердопаливне опалення, 18 – централізоване опалення.

Наразі в районі ще 10 закладів освіти функціонують на пічному опаленні, що вимагає особливої уваги з боку органів влади. Для запобігання можливим пожежам було проведено відповідну роботу з ДСНС. Тетяна Домчинська підкреслила важливість їх переведення на альтернативні види пального, адже це питання безпеки та комфорту навчального процесу.

Крім того, для забезпечення безперебійного навчального процесу заклади освіти району оснащено генераторами та необхідними запасами пального. Це дозволить стабільно працювати навчальним закладам навіть при можливих перебоях з електропостачанням.

Підготовка медичних закладів району до опалювального сезону

Усі медичні заклади, за словами Тетяни Домчинської, також завершили підготовку до опалювального сезону 2024/25 років. Усього в районі функціонують 5 лікарень вторинної ланки, 10 закладів первинної ланки, 37 амбулаторій і 25 фельдшерсько-акушерських пунктів на різних видах опалення. Серед них деякі працюють на альтернативному опаленні, опалюються за допомогою твердопаливних котлів та інших видів опалення, а два заклади забезпечені централізованим опаленням.

Всі ці установи готові забезпечувати медичні послуги у зимовий період.

Готовність до аварійних та надзвичайних ситуацій

У районі забезпечена цілодобова робота аварійно-диспетчерських служб, що дозволить оперативно реагувати на аварійні ситуації під час початку та проходження опалювального сезону. Як зазначила перша заступниця голови РДА, це включає готовність до усунення можливих пошкоджень об’єктів тепло- та водопостачання, які можуть виникнути внаслідок ведення воєнних дій. Було наголошено, що саме ефективне функціонування цих служб є критично важливим для життєзабезпечення населення в умовах підвищеного ризику.

«Забезпечена цілодобова робота аварійно-диспетчерських служб та їх оперативне реагування на аварійні і надзвичайні ситуації, які можуть бути взагалі на території району», ─ підкреслила Тетяна Домчинська.

Окремо вона торкнулася питання підготовки дорожньо-мостового господарства до зими.

«Крім того, проведена робота з дорожньо-мостовим господарством, з підрядними організаціями, з органами місцевого самоврядування, з фермерськими господарствами, які безпосередньо будуть залучатися до осінньо-зимового періоду. А саме: вжиті заходи щодо закупівлі піщано-сольової суміші, підготовлена спеціальна техніка. У нас її сьогодні вже майже 130 одиниць, які готові в будь-який час вийти на обслуговування різних видів доріг, які у нас наявні на території Білгород-Дністровського району. Наразі майже завершився ремонт техніки (я маю на увазі, та додаткова техніка, яка може бути залучена на випадок надзвичайної ситуації). Крім того, дуже активно проведена робота з сільськогосподарськими підприємствами, які кожен рік нам допомагають у боротьбі з надзвичайними ситуаціями природного характеру», ─ наголосила вона.

Готовність до блекаутів: Пункти незламності в Білгород-Дністровському районі

Крім того, увагу звернули і на можливі блекаути, адже військові дії на території нашої країни тривають і досі, а ворог продовжує підступно завдавати ударів по критичній інфраструктурі, зокрема – енергетичній системі.

«Я не готую нікого до негативних якихось прогнозів, але коли ти готовий до всього, що може бути, то можеш не переживати за мешканців району. Станом на сьогодні на території Білгород-Дністровського району у нас 14 пунктів незламності перебувають у стані цілодобової готовності. Незважаючи ні на що, кожен може прийти зарядити телефон і обігрітися. І 40 –  у нас готові до відкриття протягом 24 годин. Тобто, якщо станеться так, що у нас не буде світла (а сьогодні ми бачимо, що російська федерація не зупиняється, і обстріли Одеської області, – Білгород-Дністровський район не є виключенням, – продовжуюються, страждає енергетична інфраструктура, об’єкти критичної інфраструктури), то ми сьогодні зробили все, щоб 5-7 діб базові підприємства, організації, соціальна сфера працювали в нас безперервно», ─ повідомила Тетяна Домчинська.

Коли почнеться опалювальний сезон?

Перша заступниця голови райдержадміністрації зазначила, що опалювальний сезон у Білгород-Дністровському районі розпочнеться відповідно до встановлених норм і правил, зважаючи на погодні умови. На початку листопада планують почати опалювальний сезон у закладах соціальної сфери.

 «Наразі підготовлено проєкт розпорядження щодо початку сезону в районі. До нас вже надійшло обласне розпорядження, і найближчим часом буде підписано районне розпорядження щодо підготовки до опалювального сезону», ─ підсумувала Т.Домчинська.

Білгород-Дністровський район напередодні зими: виклики та готовність

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x