Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Візит Зеленського до США: результати розмов з Байденом і Гарріс та майбутня зустріч з Трампом

0 коментарів 2889 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Президент Зеленський представив “план перемоги” України президенту США Байдену, а також мав окрему зустріч із віцепрезиденткою Камалою Гарріс як кандидатом в президенти від демократів. Але головною інтригою цього візиту українського президента до США залишається його зустріч із іншим кандидатом – Дональдом Трампом, який іде на вибори від республіканців, пише ВВС Україна.


Перед зустріччю Зеленського з президентом Байденом та його адміністрацією у Білому домі стало відомо про підписання пакету допомоги від США Україні майже на 8 млрд доларів.

Під час самої зустрічі президент Байден повідомив і про новий пакет безпекової допомоги на 2,4 млрд доларів, “щоб зміцнити позиції України на полі бою”. Водночас американський президент згадав і про мирні переговори, у які, за його словами, Україна має входити із сильної позиції:

“Я також доручив Пентагону виділити всі кошти, що залишилися в межах безпекової допомоги, які були призначені для України, до кінця мого терміну, тобто до 20 січня. І це посилить позицію України на майбутніх переговорах”.

Про що говорили з Байденом і Гарріс

Під час зустрічі український президент пригадав і подякував Джо Байдену за “всі роки підтримки України”.

“Я пам’ятаю, яким важливим був ваш телефонний дзвінок до Києва в перший день російського вторгнення. І я також пам’ятаю ваш візит в Україну у критичний момент у лютому 2023 року – це було хоробре рішення”, – заявив Володимир Зеленський.

Офіс українського президента повідомляє небагато про план перемоги чи реакцію на нього у Білому домі. Йдеться лише про те, що “лідери обговорили дипломатичні, економічні та військові аспекти Плану й доручили своїм командам провести консультації щодо наступних кроків”.

Результати – якщо вони будуть – можуть стати відомі у жовтні, під час зустрічі лідерів українських союзників в Німеччині, де вони зберуться для координації подальшої допомоги Україні.

Окрему зустріч президент Зеленський мав і з Камалою Гарріс – вже як однією з кандидаток на посаду наступного президента США. Теми зустрічі також були з прицілом на майбутнє – йшлося про можливість використання доходів від заморожених російських активів для захисту України (про що США так і не змогли домовитися з європейськими партнерами за час президентства Байдена), а також, як повідомляє Офіс президента, про “притягненням до відповідальності всіх російських воєнних злочинців”.

Візит Зеленського до США: результати розмов з Байденом і Гарріс та майбутня зустріч з Трампом

Після зустрічі із президентом Зеленським Камала Гарріс заявила, що у США є дехто, хто висуває такі самі пропозиції щодо України, як і російський президент Володимир Путін:

“Ніхто не зможе завершити цю війну без участі України, але дехто в нашій країні хоче, щоб Україна відмовилась від значної частини своєї території, хто вимагає, щоб Україна погодилась на нейтралітет і відмовилась від своїх безпекових зв’язків з іншими країнами – ці пропозиції подібні вимогам Путіна. Але це не пропозиції миру – це пропозиції капітуляції”.

Чи буде зустріч з Трампом

Обидві зустрічі у Білому домі відбувалися на тлі скандалу, приводом для якого став перший день американського візиту президента Зеленського, коли він відвідав збройний завод у Пенсильванії.

Республіканці побачили в тому візиті підтримку Камали Гаріс, суперниці Дональда Трампа на виборах, які мають відбутися менш ніж за два місяці. Через це спікер Палати представників Майк Джонсон у відкритому листі зажадав звільнення посла України у Вашингтоні Оксану Маркарову.

Вже у середу західні ЗМІ стали писати, що зустріч Зеленського з Трампом, якому український президент також хотів би представити свій план перемоги, навряд чи відбудеться. При цьому ЗМІ цитували останні висловлювання Трампа про Україну та її лідерів, які були досить жорсткими і критичними.

Проте вже під вечір четверга Трамп заявив журналістам у Нью-Йорку, що “президент Зеленський попросив про зустріч зі мною, і я зустрінуся з ним завтра зранку”.

“Шкода, що коїться в Україні. Так багато смертей, так багато руйнувань. Це жахливо”, – додав кандидат у президенти США від республіканців.

Виглядає, що під час цієї зустрічі він також може розповісти президенту Зеленському про свій мирний план.

Зокрема, Дональд Трамп заявив, що зможе зробити так, щоб російський президент Путін та Зеленський “домовилися дуже швидко”.

Коли ж журналісти перепитали про деталі такої угоди, Трамп відповів:

“Я не хочу говорити, як це виглядатиме”.

Водночас він додав, що його стратегія “не капітуляція” і “полягає в тому, щоб рятувати життя”.

За інформацією “Голосу Америки”, зустріч має відбутися у Trump Tower в Нью-Йорку. Журналісти “Голосу Америки” з посиланням на джерела в українській делегації припускають, що Зеленський вирішив подовжити свій візит на один день.

Візит Зеленського до США: результати розмов з Байденом і Гарріс та майбутня зустріч з ТрампомВізит Зеленського до США: результати розмов з Байденом і Гарріс та майбутня зустріч з Трампом

Трамп і Зеленський мають досить складну історію стосунків. У 2019 році Палата представників оголосила Дональду Трампу, тоді президенту США, імпічмент. Звинувачення, зокрема, стосувалися і того, що він начебто тиснув на президента Зеленського, аби той допоміг у пошуку компрометуючої інформації на свого тодішнього суперника на президентських виборах 2020 року, Джо Байдена. Інформація стосувалася діяльності сина Байдена, Гантера в Україні. У 2020 році Трамп програв виборчу кампанію і президентом став Джо Байден. Проте у 2021 році американському Сенату таки не вистачило голосів, щоб засудити Трампа.

Незадовго до візиту в США президент Зеленський заявив журналу New Yorker, що вважає, що Трамп “насправді не знає, як зупинити війну”.

Коли у Трампа запитали про цей коментар Зеленського, він відповів: “Думаю, я не погоджусь із ним. Він не знає мене”.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x