Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Україна відновила переговори про спільний контроль на пунктах пропуску з ЄС та безпеку портів Одещини

0 коментарів 2970 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Україна і ЄС зрушили з місця роботу з укладення угод про спільний контроль у пунктах пропуску з Євросоюзом. Про це повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка за результатами 14-го засідання Спільної координаційної платформи з експорту і транзиту української аграрної продукції в Брюсселі, передає «Бессарабія INFORM».


 «Єврокомісія надала свої коментарі до відповідної угоди уряду Польщі. Цей крок хоч і є бюрократичним, але важливим знаком того, що на відміну від попередніх спробу укласти таку угоду, цього разу ми бачимо налаштованість ЄС і Польщі укласти її. Також на завершальній стадії запуск угоди між Румунією і Молдовою. Це означає, що в найближчій перспективі будуть укладені відповідні угоди з усіма сусідніми державами-членами», – зазначив він.

Окрім того, на засіданні за участю представників України, Єврокомісії, Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії обговорили питання безпеки українських морських портів і морських маршрутів.

«Порти Великої Одеси відіграють ключову роль в нормалізації товаропотоків та збільшенні українського експорту. Їхня стабільна робота прямо залежить від того, наскільки надійно порти будуть захищені від обстрілів державою-агресором», – зауважив торгпред України.

Заступник міністра економіки зауважив, що важливим доповненням до морських портів є експорт через Дунай. За його словами, сьогодні цей напрямок є надзвичайно ефективним з огляду на вартість.

«Крім того, збільшення товарообігу через Дунай та налагодження морського експорту дозволило більш активно використовувати наземні шляхи для експорту товарів з високою доданою вартістю», – розповів Тарас Качка.

Під час засідання координаційної платформи також йшлося про питання продовольчої безпеки.

«Проведена Україною та партнерами робота створює можливості для врегулювання залишкових проблем в торгівлі в регіоні та дозволяє визначити параметри торгівлі на період після червня 2025 року», – резюмував Тарас Качка.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x