Дякуємо, що читаєте нас українською💪

У Ренійській громаді пройшли чотири хвилі перейменувань вулиць: повний перелік, орфографічні помилки та подвійні зміни

0 коментарів 2565 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Ренійській громаді досі не поставлена крапка у питанні перейменування вулиць та провулків на виконання вимог Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Минулого тижня на пленарному засіданні 64-ї сесії міської ради знову було прийнято рішення з цієї теми – вже вчетверте. Що цікаво, деякі з об’єктів топоніміки перейменовані вже вдічі, а деякі, скоріше за все, ще доведеться перейменувати, адже в них допущені орфографічні помилки. Шлях впровадження нових назв досліджувала власна кореспондентка “Бессарабії INFORM” у місті Рені.


Нагадаємо, вперше в Рені перейменували вулиці Розпорядженням виконавчого комітету Ренійської міської ради від 18.02.2016 року. Тоді врахували пропозиції, які надійшли в результаті обговорення перейменування вулиць та провулків найактивнішими та небайдужими ренійцями. Удруге перейменування вулиць відбулося в 2021 році на підставі рішення 16 сесії восьмого скликання Ренійської міської ради від 30 листопада. Утретє депутати перейменовували вулиці вже після початку повномасштабного вторгнення рашистів рішенням 33 сесії восьмого скликання від 25 листопада  2022 року відповідно до Закону  України «Про  забезпечення функціонування  української  мови  як  державної».

Досліджуючи цей процес, ми звернули увагу на те, що деякі вулиці перейменовувалися кілька разів. Так, наприклад, 2016 року вулицю Котовського перейменували на Фоми Ціоміка, Радянську – на Віорела Дулоглу, Рози Люксембург – на Михайла Романова тощо, а у 2022 році їхні назви знову змінили, просто виправивши порядок слів. Вулиця Фоми Ціоміка перетворилися на Ціоміка Фоми, Віорела Дулоглу – на Дулоглу Віорела, Михайла Романова – на Романова Михайла. Вулиця Кірова 2016 р. стала Святомиколаївською, а 2024 року  — Свято-Миколаївською.

Є й такі вулиці, які отримали кардинально нову назву замість попередньої нової. Наприклад,  провулок Піонерський у місті Рені 2016 року став провулком Юшневського,  а вже в 2022  — провулком Емінеску; вулиця Сергія Лазо у 2016 р. отримала назву А. Дейча, а у 2022 р. — Олександра Дейча.

Назви деяких вулиць у 2022 році комісія з перейменування вулиць змінила згідно з правилами «Українського правопису»: Проїздна — Проїзна, Л. Українки — Лесі Українки, Черевко — Черевка, Шевченко — Шевченка.

Необхідно також зазначити, що Одеська обласна військова адміністрація своїм Розпорядженням від 26 липня 2024 року № 694/А-2024 «Про  перейменування  об’єктів  топонімії  у населених пунктах Одеської області» відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» теж замінила деякі назви вулиць у Ренійській громаді:

2024 рік
Ренійська ТГ
місто Рені
28 Червня Степана Чобану
Гаріна-Михайловського Романа Маргази
Катаєва Романа Гаврилюка
Кошового Валерія Гнатенка
Тимирязєва Володимира Власова
Чехова Юрія Поліщука
село Котловина
28 Червня Михайла Чакіра
село Новосільське
Іларіона Нягу Михайла Омеляновича-Павленка
село Орлівка
28 Червня Захисників України
село Плавні
Першотравнева Олександра Кошиця

Як бачимо, вулиця Щорса в Рені 2016 р. стала Гаріна-Михайлівського, 2022 року — Гаріна-Михайловського, 2024 р. — Романа Маргази. Вулиця Чапаєва з 2016 року називалася Катаєва, а тепер стала Романа Гаврилюка. У селі Плавні вулицю Першотравневу перейменували на Олександра Кошиця, разом з тим вулицю Першотравневу в Рені залишили поки без змін.

Проте досі залишаються вулиці, які потребують перейменування згідно з чинним законодавством та правописом. Так у селі Лиманське Ренійської громади 2022 року вулицю Рошка Ілля замінили на Іллі Рошка, що є граматичною помилкою, адже «іменники іншомовного походження звичайно відмінюємо як відповідні українські іменники. Тому вулиця в Лиманському повинна носити назву Іллі Рошки.

У Ренійській громаді пройшли чотири хвилі перейменувань вулиць: повний перелік, орфографічні помилки та подвійні зміни

На щастя, процес перейменування вулиць не змушує мешканців терміново перероблювати документи одразу після прийняття відповідного рішення. Змінити старе на нове громадяни можуть по ходу вирішення власних питань, і це не має доставляти особливого клопоту. Чого не скажеш про об’єкти місцевого самоврядування. Навіть одна змінена літера провокує купу документів, а також виготовлення нових табличок для позначення перехресть. Про витрати на це ми запитали у заступника міського голови Олексія Самбурського, який очолював комісію з перейменування вулиць.

Він повідомив, що в цілому ренійці позитивно і з розумінням реагують на перейменування, ніяких офіційних скарг з цього приводу не надходило. Облаштуванням вулиць і заміною старих табличок з назвами на нові опікується КО «Житлово-комунальна служба Ренійської міської ради».

«Стосовно перейменувань, які були ухвалені 18 вересня, ще не встигли вжити ніяких заходів: зараз триває підготовча робота. Які кошти знадобляться для заміни табличок та необхідних документів, наразі невідомо, але думаю, що витрати будуть значно меншими, ніж це було у 2023 році, коли витратили понад мільйон бюджетних коштів, тому що перелік вулиць зараз короткий», — зазначив Олексій Борисович.

Також ми звернулися до жителів м. Рені і попросили висловити свою позицію щодо перейменування вулиць. Микола Олексійович Брицько, який багато років працював у відділі зв’язку Ренійського порту, а зараз перебуває на пенсії, розказав, що вулиці обов’язково треба перейменовувати, позбавляючись таким чином тоталітарного спадку, але використовувати краще, на його думку, якісь нейтральні назви: Абрикосова, Вишнева, Калинова, Озерна тощо, які не доведеться потім знову змінювати.

Віктор Михайлович Потиліко, знаний в Рені майстер, який багато років віддав рідному порту, теж підтримав кампанію з перейменування вулиць, але вважає, що треба при називанні вулиць уникати неоднозначних історичних осіб або маловідомих, які викликають дискусії у суспільстві, або люди просто про цих діячів нічого не знають. «Хто вони? Що зробили для України?» — запитує Віктор Михайлович.

Лариса Олексіївна Віслоузова, незважаючи на пенсійний вік, продовжує невтомно трудитися у ТОВ «Залізничні експрес-перевезення»,  погодилася, що перейменовувати вулиці необхідно, адже зараз в Україні багато героїв, чиїми іменами варто назвати вулиці. «Наприклад, Степан Чобану має право бути увічненим у назві якоїсь вулиці в Рені, але чому це вулиця 28 Червня? Можна ж було зазначити, що вулиця так названа на честь Дня Конституції і залишити її без змін, тому що ми до неї звикли», —  висловила свою позицію Лариса Олексіївна.

Як бачимо, проблема перейменування вулиць хвилює ренійців, але вони не завжди розуміють, чому і на честь кого названа та чи інша вулиця. На офіційному веб-сайті Одеської обласної державної адміністрації розміщена інформація про перейменування вулиць в Одесі, і є біографії людей, на честь кого названі вулиці. Бажано, щоб і на сайті Ренійської міської ради була така інформація, тоді ренійці більше знатимуть про своїх героїв і причини перейменувань.

Для зручності наших читачів “Бессарабія INFORM” зібрала повний перелік перейменованих вулиць з 2016 до 2024 року.

Перейменування вулиць Ренійської міської територіальної громади

Стара назва вулиці Нова назва вулиці
2016 рік
Рені
Будьонного Козацька
Дзержинського Тиха
Кірова Святомиколаївська
Комсомольська Вознесенська
Котовського Фоми Ціоміка
Леніна Соборна
Піонерська Емінеску
Радгоспна Грєкових
Радянська Віорела Дулоглу
Рози Люксембург Михайла Романова
Сергія Лазо А. Дейча
Уборевича Гетьманська
Фрунзе Доватура
Чапаєва Катаєва
Чичеріна Івана Франка
Щорса Гаріна-Михайлівського
Хірурга Романова Будівельна
провулок Піонерський провулок Юшневського
провулок Рози Люксембург провулок Валерія Кожокару
провулок Щорса провулок Щербакова
2021 рік
Рені
Жовтнева Осіння
Інтернаціональна Солідарності
Паризької комуни Паризька
Пролетарська Морвокзальна
Червонофлотська Дунайської флотилії
Островського Корабельна
Село Долинське Ізмаїльського району Одеської області
Інтернаціональна Анадольська
Піонерська Миру
провулок Піонерський Провулок Мирний
Село Котловина Ізмаїльського району Одеської області
Жовтнева Василя Гурика
2022 рік
Рені
25 Чапаєвської дивізії Станіслава Топала
50 років Перемоги Перемоги
Білінського Миколи Гоголя
Бебеля Дмитра Дорошенка
Весіння Весняна
Гагаріна Паркова
Гаріна-Михайлівського Гаріна-Михайловського
3-го Гвардійського полку Героїв України
Дейча Олександра Олександра Дейча
Дулоглу Віорела Віорела Дулоглу
Карташова А Андрія Карташова
Комарова Шведська
Білінського Миколи Гоголя
Космодем’янської Квартальна
Крилова Леоніда Глібова
Кутузова Івана Сірка
Л. Українки Лесі Українки
Лісна Лісова
Леонова Свято-Андріївська
Мірошниченко Фабрична
Мічурина Балківська
Майська Травнева
Матросова Матроська
Маяковського Прикордонна
Нахимова Гетьмана Сагайдачного
Отрадна Радісна
Проїздна Проїзна
Пушкіна Грецька
Разіна С. Богдана Хмельницького
Романова Михайла Михайла Романова
Суворова Гетьмана Мазепи
Татарбунарського повстання Татарбунарська
Тимошенко Магалянська
Франка Івана Івана Франка
Ціоміка Фоми Фоми Ціоміка
Черевко Черевка
Шевченко Шевченка
Ярошенко Мистецька
провулок Інтернаціональний провулок Солідарності
провулок Карташова провулок Андрія Карташова
провулок Кожокару Валерія провулок Валерія Кожокару;
провулок Комарова провулок Шведський
провулок Майський провулок Травневий
провулок Мічурина провулок Балківський
провулок Лісний провулок Лісовий
провулок Овражний провулок Яружний
провулок Овражний 1 провулок Яружний 1
провулок Овражний 2 провулок Яружний 2
провулок Проїздний провулок Проїзний
провулок Черевко провулок Черевка
провулок Юшневського провулок Емінеску
Село Плавні Ізмаїльського району Одеської області
Булгару Дмитра Дмитра Булгару
Гагаріна Ігоря Фініті
Горького Захисників України
Кутузова Штефана чел Маре
Пушкіна Грецька
Тургенєва Прикордонників
Шевченко Шевченка
Село Новосільське Ізмаїльського району Одеської області
Гагаріна Поперечна
Дойчіоглу братів братів Дойчіоглу
Карачобану Дмитра Дмитра Карачобану
Кокош Михайла Михайла Кокош
Нєделко Георгія Георгія Нєдєлко
Нягу Іларіона Іларіона Нягу
Окрайня Крайня
Степна Степова
Чкалова Захисників України
Село Нагірне Ізмаїльського району Одеської області
Горького Свято-Миколаївська
Маяковського Енергетиків
Мира Миру
Пушкіна Болгарська
Черевко Черевка
Село Орлівка Ізмаїльського району Одеської області
Ботин Тудора Паромна
Горького Іллі Пережогіна
Кантемира Дмитра Дмитра Кантемира
Мира Миру
Плавнинська Плавнівська
Суворова Кам’яна
Тітова Озерна
Село Долинське Ізмаїльського району Одеської області
25-ї Чапаєвської дивізії Квіткова
30 років Перемоги Перемоги
Калінку Георгія Георгія Калінку
Овражна Яружна
Першого травня Травнева
Південня Південна
Прокопені Олександра Олександра Прокопені
провулок Калінку Георгія провулок Георгія Калінку
Село Лиманське Ізмаїльського району Одеської області
Мічурина Троїцька
Мира Миру
Рошка Ілля Іллі Рошка
Степна Степова
Село Котловина Ізмаїльського району Одеської області
Гагаріна вулицю Гагаузька
2024 рік
Рені
Святомиколаївська Свято-Миколаївська
Село Новосільське Ізмаїльського району Одеської області
Поперечна Свято-Миколаївська
Село Долинське Ізмаїльського району Одеської області
Танкістів Степана Чобану

Об’єднання вулиць та провулків у населених пунктах Ренійської міської територіальної громади

2024 рік
Рені
вулиця Шведська, провулок Шведський провулок Шведський

 

провулок Зелений, провулок Зелений 1 провулок Зелений 1

 

провулок Квітковий, вулиця Квіткова провулок Квітковий
провулок Травневий, вулиця Травнева, вулиця Майська провулок Травневий

 

Село Новосільське Ізмаїльського району Одеської області
вулиця Ізмаїльська, провулок Ізмаїльський вулиця Ізмаїльська

 

вулиця Степна, вулиця Степова вулиця Степова

 

Село Долинське Ізмаїльського району Одеської області
вулиця Поперечна, провулок Поперечний вулиця Поперечна

 

вулиця  Верхня  (селище  Кирган),  вулиця  Суворова  (хутір  Кирган)  вулиця  Верхня (хутір Кирган)

 

вулиця  Нижня  (селище  Кирган),  вулиця  Чапаєва  (селище  Кирган) вулиця  Нижня (хутір Кирган)

 

Село Котловина Ізмаїльського району Одеської області
вулиця Болградська, провулок Болградський Вулиця Болградська

Утворення  нових  провулків  у  населених  пунктах  Ренійської  міської  територіальної громади

2024 рік
Рені
провулок Будагяна
Село Новосільське Ізмаїльського району Одеської області
провулок Шкільний

 

 

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x