Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Основні підсумки президентських дебатів у США: позиція щодо України

0 коментарів 10935 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У США пройшли перші дебати кандидатів у президенти Дональда Трампа та Камали Гарріс. Зокрема, йшлося про позицію обох сторін щодо війни в Україні. Які основні тези озвучували кандидати, розповість “Бессарабія INFORM”, посилаючись на вітчизняні та зарубіжні ЗМІ.


Червневі дебати Джо Байдена та Дональда Трампа американські оглядачі наперебій анонсували як “історичні” та “доленосні”. Багато в чому так і сталося. Абсолютно провальний виступ президента США за кілька тижнів призвів до заміни кандидата в президенти від демократів – замість Байдена номінували його віце-президента Камалу Гарріс. Як зазначили в РБК-Україна, це повністю змінило хід кампанії – майже гарантована перемога Трампа почала вислизати з його рук. Гарріс дуже скоро почала обходити свого конкурента як у загальнонаціональних рейтингах, так і на рівні “спірних” штатів, де і визначиться результат кампанії.

Як розповіли в Texty.org.ua, колишній президент Трамп під час вчорашніх дебатів двічі ухилився від відповіді на питання про те, чи він бажає перемоги України в нинішній війні проти Росії. Камала Гарріс закинула своєму опоненту бажання здати Україну за лестощі диктаторів, які готові його “з’їсти на ланч”.

Текст відповідей Камали Гарріс та Дональда Трампа про Україну під час дебатів, який опублікував Голос Америки.

Девід Муір, журналіст АВС, модератор дебатів: Позиція адміністрації Байдена полягає в тому, що ми повинні захищати Україну від Росії та Володимира Путіна, захищати їхній суверенітет і їхню демократію, що зробити це – в найкращих інтересах Америки. Він [Байден] переконував, що у випадку, якщо Путін переможе, це його може надихнути піти ще далі, на інші країни. Пане президенте Трамп, ви заявляли, що завершите цю війну за 24 години, ви це казали цього вечора. Як саме ви плануєте це зробити? Чи ви хочете, щоб Україна перемогла у цій війні?

Дональд Трамп: Я хочу, щоб війна припинилася. Я хочу врятувати життя, які марно втрачають. Людей вбивають, мільйони. Їх мільйони. Це значно гірше, ніж цифри, які ви отримуєте, які є фальшивими цифрами.

Подивіться, ми вже витратили 250 мільярдів доларів або більше, тому що вони не просять Європу, яка отримає значно більше переваг, ніж ми, якщо все це закінчиться. Вони витратили на 150 мільярдів доларів менше, тому що і в Байдена, і у вас бракує сміливості попросити Європу так, як я зробив це з НАТО. Вони заплатили мільярди і мільярди, сотні мільярдів доларів, коли я сказав: або ви платите, або я не збираюся більше вас захищати.

Тож, можливо, це одна з причин, чому вони не люблять мене так сильно, як слабких людей. Але ви подивіться, що відбувається. Ми витрачаємо від 250 до 275 мільярдів. Вони – 100-150 мільярдів, їх треба змусити це зрівняти.

Але я хочу врегулювати війну. Я дуже добре знаю Зеленського, і я дуже добре знаю Путіна. У нас хороші стосунки, і вони поважають вашого президента, вони мене поважають. Вони не поважають Байдена. Чому б його поважали? Чому? З якої причини? За два роки він навіть не телефонував Путіну, ні з ким не розмовляв. Вони навіть не намагаються це зробити. Це війна, яка дуже хоче бути вирішеною. Я розв’яжу це питання ще до того, як стану президентом.

Якщо я виграю, коли мене оберуть президентом, я поговорю з одним, поговорю з іншим. Я зберу їх разом, і цієї війни як і не було.

Насправді коли я бачився з Путіним після того, як залишив посаду [президента США], (на жаль, залишив, бо після того наша країна пішла до біса), але після того, як я пішов, я бачив, як він нарощує [кількість] військових, він це робив. То ж коли я йшов, я сказав: О, він напевне веде переговори, це має бути сильна позиція для переговорів.

Але це було не так, тому що Байден не уявляв, як з ним розмовляти. Він не мав уявлення, як це зупинити, і тепер мільйони людей мертві, і все тільки погіршується, і це може призвести до Третьої світової війни. Не обманюйте себе, Девіде,, ми граємось із Третьою світовою війною, і в нас є президент, про якого ми навіть не знаємо, чи він є. Де наш президент? Ми навіть не знаємо, чи він президент. Вони викинули його з виборчої кампанії як собаку. Ми навіть не знаємо, чи він наш президент. Але у нас є президент, який не знає, чи він живий.

Девід Муір: Щоб уточнити питання, чи вважаєте ви, що перемога України у цій війні є в інтересах США?

Дональд Трамп: Я вважаю, що в інтересах США – закінчити цю війну, просто закінчити її, домовитися про угоду, тому що ми повинні зупинити знищення всіх цих людських життів.

Основні підсумки президентських дебатів у США: позиція щодо України

Девід Муір: Я хочу звернутися до віцепрезидентки Гарріс. Яка ваша позиція про підтримку України в цей момент? Як головнокомандувач країни, якщо вас оберуть, як би ви поводилися з Володимиром Путіним? І чи відрізнялося б це від того, що ми бачимо від президента Байдена?

Камала Гарріс: По-перше, важливо нагадати колишньому президенту, що ви балотуєтесь не проти Джо Байдена, ви балотуєтесь проти мене.

Я вважаю, коли Дональд Трамп каже, що ця війна закінчиться протягом 24 годин, це тому, що він би просто здався. Але це не те, хто ми є як американці. Давайте розберемося, що тут відбувається.

Я зустрічалась із Зеленським за кілька днів до того, як Росія вторглася і спробувала силою змінити територіальні кордони, порушивши одні з найважливіших міжнародних правил і норм, якими є важливість суверенітету та територіальної цілісності. Я зустрілася з президентом Зеленським і поділилася з ним даними американської розвідки про те, як він може захиститися.

Через кілька днів я побувала на східному фланзі НАТО, у Польщі та Румунії, і завдяки роботі, яку виконали я та інші, ми об’єднали 50 країн, щоб підтримати Україну в її справедливому захисті, і завдяки нашій підтримці, протиповітряною обороною, боєприпасами, артилерією, джавелінами, танками “Абрамс”, які ми надали, Україна досі стоїть як незалежна і вільна країна.

Якби Дональд Трамп був президентом, Путін би зараз сидів у Києві. І зрозумійте, що це означало б, тому що плани Путіна стосуються не лише України. Зрозумійте, чому європейські союзники та наші союзники по НАТО такі вдячні, що ви більше не президент, і що ми розуміємо важливість найбільшого військового альянсу, який коли-небудь існував у світі, це є НАТО, і скільки ми зробили, щоб зберегти спроможність Зеленського та українців боротися за свою незалежність.

Інакше Путін сидів би в Києві, приглядаючись до решти Європи, починаючи з Польщі.

І чому б вам не сказати це до 800 000 польських американців прямо тут, [які живуть] у Пенсильванії, як швидко ви здалися б заради прихильності та заради того, що ви вважаєте дружбою з відомим диктатором, який готовий з’їсти вас на обід.

Основні підсумки президентських дебатів у США: позиція щодо України

Дональд Трамп: Путін сидів би у Москві, і не втратив би 300 тисяч чоловіків і жінок. Сидів би в Москві.

Він би сидів у Москві і був би значно щасливішим, ніж зараз. Знаєте, у нього є те, чого немає в інших людей. У нього ядерна зброя. Вони ніколи про це не говорять. У нього є ядерна зброя. Про це ніхто ніколи не думає. Можливо, він нею скористається, а можливо він погрожував, але в нього є те, про що ми навіть не любимо говорити. Ніхто не любить про це говорити.

Але щоб ви зрозуміли, вони послали її на мирні переговори ще до початку цієї [повномасштабної] війни. Через три дні він вторгнувся і почав війну, тому що все, що вони говорили, було слабким і дурним. Вони говорили неправильні речі. Ця війна не повинна була починатися. Вона була емісаром, її відправили на переговори із Зеленським і Путіним.

Гарріс: це неправда.

Трамп: …вона це зробила, і війна почалася через три дні, ось який талант ми маємо. На мій погляд, вона гірша за Байдена. Я вважаю, що він найгірший президент в історії нашої країни, а вона увійшла до списку найгірших віцепрезидентів в історії нашої країни.

Але дозвольте мені сказати вам дещо. Вона жахливий перемовник. Вони відправили її на переговори. Як тільки вони поїхали, Путін вторгнувся.

Девід Муір: Віцепрезиденте Гарріс, ви коли-небудь зустрічалися з Володимиром Путіним?

Гарріс: Знову ж таки, як я казала на початку цих дебатів, ви почуєте купу брехні від цього хлопця, то ж це одна з них.

Коли я їздила на зустріч із президентом Зеленським, я вже зустрічалася з ним більше п’яти разів. Реальність в тому, що мова йде про позицію Америки, якою вона має бути завжди як країна-лідер, який дотримується міжнародних правил і норм, як лідер, який демонструє силу, розуміючи, що альянси, які ми маємо в усьому світі, залежать від нашої здатності піклуватися про наших друзів і не віддавати перевагу нашим ворогам.

Ви обожнюєте авторитарних правителів замість того, щоб дбати про демократію, і це саме те, що тут поставлено на карту. Президент Сполучених Штатів є головнокомандувачем, і американський народ має право покладатися на президента, який розуміє важливість ролі та відповідальності Америки щодо забезпечення стабільності і того, щоб ми відстоювали свої принципи, і щоб не продавати їх взамін на лестощі до своєї особи.

У НАТО також дали прогноз, чи припинять США підтримувати Україну в разі перемоги Трампа

США навряд чи припинять підтримувати Україну у її боротьбі проти Росії незалежно від результатів президентських виборів. Це не на користь Америки. Про це заявив голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер, повідомили РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Виступаючи на конференції у Сеулі, Бауер заявив, що серед американського народу, а також серед Демократичної та Республіканської партій є широка підтримка України.

“Я думаю, що у цьому світі малоймовірно, що США як країна припинять підтримувати Україну”, – сказав він.

Зауваження Бауера пролунали після того, як кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп заявив під час дебатів, організованих ABC News, що припинення війни в Україні відповідає інтересам Америки. Колишній президент не відповів на запитання модератора, чи хоче він, щоб Україна виграла війну.

“Як ми всі знаємо, політики, які беруть участь у виборах, кажуть речі, які не обов’язково стають політикою їхнього уряду, якщо вони переможуть на виборах”, – сказав адмірал НАТО.

Боротьба за Білий дім залишається напруженою напередодні виборів 5 листопада, і два кандидати суттєво розходяться у думках щодо врегулювання війни Росії проти України, яка триває вже третій рік.

У той час як президент Джо Байден і Харріс обіцяли підтримувати Київ стільки, скільки потрібно, Трамп неодноразово висловлював сумніви щодо зобов’язань США перед НАТО і заявляв, що покладе край війні до своєї інавгурації. Володимир Путін тим часом не подав жодних ознак того, що він готовий до переговорів, окрім як на своїх умовах.

“Якщо росіяни зараз припинять війну і повернуться додому, війна закінчена. Якщо Україна зараз припинить війну, вони втратять свою країну. Ось у чому різниця, – сказав Бауер. – Я був би вражений, якби США були зацікавлені в тому, щоб дозволити Путіну виграти цю війну”.

 

Головне фото: AFP

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x