Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Навчальний рік стартував, але вчителів катастрофічно не вистачає ─ посадовці про кадровий голод в освіті

0 коментарів 8316 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Україні найбільше не вистачає вчителів інформатики, математики та англійської мови. За словами міністра освіти та науки Оксена Лісового, дефіцит педагогів спостерігається по всій країні. Про це посадовець розповів в інтервʼю ВВС, повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на видання “OBOZ.UA“.


Міністр також розповів, що нині немає можливості підвищити зарплату вчителям, проте освітнє відомство працює над тим, аби зробити систему нарахування виплат зрозумілішою та прозорішою.

“У нас є дефіцит вчителів по країні. Маємо найгостріший дефіцит вчителів інформатики, вчителів математики, вчителів англійської мови”, – сказав Лісовий.

Проблему кадрового голоду в освіті також озвучив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Андрій Кононенко в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна“.

“Уже зараз ми стикаємося з нестачею педагогічних кадрів або з недостатньою, або низькою кваліфікацією тих, хто залишився. Особливо це питання гостро стоїть на деокупованих територіях Харківської та Херсонської області. Аналогічна ситуація з лікарями…”, – розповів він, додавши, що “мобілізація, бойові дії та вимушена міграція українців спричинили дефіцит кадрів на ринку праці”.

Щоб заповнити його, за словами Кононенка, “потрібно адаптувати досвід іноземних країн до наших реалій”.

“Наприклад, Велика Британія. Ще в 1943 році експерти наголошували, що після війни в країні не вистачатиме близько 70 тисяч учителів. Щоб уникнути проблеми для чоловіків і жінок, звільнених з військової служби, британський уряд запровадив спеціальну програму екстреної підготовки з власними навчальними коледжами та інтенсивним викладанням. І як результат – близько 17 тисяч колишніх військових стали вчителями математики, англійської, географії, історії, праці… Аналогічна програма під назвою “З війська у вчителі” працювала у США з 1994 року. Тоді 16 тисяч американських військовослужбовців отримали спеціальність “шкільний учитель”, – сказав заступник секретаря РНБО. – “Упевнений, що цей досвід можна застосувати і для нинішніх військовослужбовців та ветеранів ЗСУ”, – додав він.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x