Дякуємо, що читаєте нас українською💪

На Одещині формують агропродовольчі кластери

0 коментарів 20844 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Одним із перспективних напрямів діяльності суб’єктів підприємництва Одещини є спеціалізація на виробництві екологічно чистих та високоякісних продуктів харчування, у тому числі з урахуванням локальних рецептур та національних традицій. Про це йдеться в звіті Одеської обласної військової адміністрації щодо реалізації у 2021-2023 роках Стратегії розвитку Одеської області на період 2021-2027 років та виконання Плану заходів із реалізації у 2021-2023 роках Стратегії розвитку Одеської області на період 2021-2027 роки, передає «Бессарабія INFORM».


Як йдеться в документі,  найбільш поширеними видами діяльності є виробництво молочної продукції (бринза, сири), м’ясної продукції, виробництво джему, овочевих та фруктових соків, маринованої риби та морепродуктів, олій холодного віджиму з горіхів та насіння, хлібобулочних та кондитерських виробників, виноградного вина та пива в асортименті. Сьогодні у сфері виробництва нішевої продукції задіяно понад 30 суб’єктів господарювання серед яких є як самозайняті особи, так і фізичні особи-підприємці та юридичні компанії.

Вдалим прикладом популяризації продукції місцевих виробників у рамках кластерної моделі є впровадження в області спеціалізованого гастрономічного маршруту «Дороги вина та смаку Української Бессарабії», що об’єднав 22 учасників та 36 об’єктів винного і гастрономічного туризму Одеської області та презентує культурні особливості народів, які проживають у певній громаді, зокрема українців, болгар, молдаван, гагаузів, липован. Програмою маршруту передбачено відвідування виробничих локацій з дегустацією продукції (сімейна виноробня «Колоніст», Центр культури вина «Шабо», господарство з виробництва м’ясних делікатесів «Балкански ястия», комплекс «Фрумушика Нова», винний підвал «Vinaria» тощо).

Також дієвим інструментом популяризації та збереження місцевих традицій, у тому числі у сфері харчування, є включення їх до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. На даний час до зазначеного переліку від Одеської області включено 10 елементів, у тому числі 5 – у сфері харчування. До цього переліку увійшли:

  • знання, вміння та практики, що стосуються приготування та споживання Біляївської рибної юшки;

На Одещині формують агропродовольчі кластери

  • традиція приготування та споживання обрядових хлібів до Дня Святого Георгія села Криничне;

На Одещині формують агропродовольчі кластери

  • приготування української традиційної страви «голубці»;

На Одещині формують агропродовольчі кластери

  • культура приготування українського борщу;

На Одещині формують агропродовольчі кластери

  • культура приготування та споживання плацинди у селах долини річки Фрумушика.

На Одещині формують агропродовольчі кластери

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x