Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Знайти роботу в Бессарабії: де більше вакансій та краще платять – аналіз “БІ”

0 коментарів 32616 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні в Україні особливості ринку праці зумовлені проблемами повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави. Протягом уже понад двох років не так просто знайти роботу як тимчасово переміщеним особам, так і навіть місцевим жителям. За висновками фахівців, рівень безробіття у 2023 році збільшився у східних та південних регіонах нашої країни. «Бессарабія INFORM» вирішила дізнатися, який сучасний стан ринку праці в Україні, зокрема на Одещині, наскільки реально знайти відповідну вакансію через Єдиний портал вакансій Державної служби зайнятості, і яку заробітну платню пропонують роботодавці в Ізмаїльському, Білгород-Дністровському та Болградському районах.


Навіть попри те, що після початку повномасштабного вторгнення кількість вакансій, які пропонували шукачам роботодавці, різко знизилась, за ці два роки вдалося поступово повернутися до показників 2022 року. Різкий спад на ринку праці після 24 лютого 2022 року був зумовлений насамперед  призупиненням роботи підприємств, закриттям філій компаній, особливо на сході і півдні, переходом основного персоналу на віддалений режим роботи або простій.

«Так, якщо в січні 2022 року в середньому в день було опубліковано 90 тисяч вакансій, то в березні 2024 року щоденна кількість вакансій перевищувала 106 тисяч. І хоча з початку повномасштабного вторгнення до середини 2023 року спостерігалася переважно кризова ситуація на ринку праці, то сьогодні ми можемо впевнено стверджувати, що галузь повернулася до довоєнного стану, а бізнеси переживають відновлення», – такими висновками поділились на сайті Robota.ua.

На іншому порталі з пошуку роботи Work.ua також зазначили, що у липні поточного року зросли ключові показники на ринку праці.

Знайти роботу в Бессарабії: де більше вакансій та краще платять - аналіз "БІ"
Фото: Work.ua

Що стосується районів Бессарабії, станом на 14 серпня на Єдиному порталі вакансій ДСЗ шукачам пропонують: в Ізмаїльському районі 848 вакансій (546 – вакансії, зареєстровані у службі зайнятості), у Білгород-Дністровському ─ 407 (220 – служба зайнятості), у Болградському ─ 151 (101 – служба зайнятості). Всього по області їх кількість складає ─ 14970. Зауважимо, їхня кількість може змінюватись щодня у зв’язку із поданням нових запитів на пошук працівників від роботодавців або зайняття вакантних посад.

Знайти роботу в Бессарабії: де більше вакансій та краще платять - аналіз "БІ"
За даними Єдиного порталу вакансій ДСЗ

Рівень заробітних плат в усіх трьох районах стартує з посадового окладу 8 тисяч гривень (розмір мінімальної заробітної плати).

Так, зазначену зарплату в Ізмаїльському районі пропонують при зайнятті таких посад, наприклад, як кухар, головний бухгалтер, підсобний робітних, юрисконсульт, кочегар котельні тощо.

Подібна ситуація й у Білгород-Дністровському та Болградському районах.

Знайти роботу в Бессарабії: де більше вакансій та краще платять - аналіз "БІ"
Скрини з ДСЗ

Загалом по Україні середня зарплата за даними Держстату в першому кварталі 2024 року становила майже 19 тис. грн. Крім того, в уряді прогнозують, що за підсумками 2024 року середньомісячна зарплата становитиме 21,8 тис. грн.

Найвищий рівень заробітної плати, яку можуть запропонувати роботодавці Бессарабії, ─ в Ізмаїльському районі. Зокрема, зарплату у розмірі 46 тис. грн пропонують на посаді пекаря у військовій частині в Ізмаїлі. Далі за розміром зарплати йде посада заступника начальника відділу у Ренійській філії ДП «АМПУ» ─ 44210 грн. Фахівцю, який працевлаштується до АТ КБ «Приватбанк», в Ізмаїлі пропонують рівень заробітної плати у 34883 грн, а фахівцю ПАТ «УДП» ─ 30 тис. грн. Далі йдуть декілька вакансій із розміром заробітної плати у 25 тис. грн: торговельний агент (Ізмаїл), машиніст екскаватора (Ізмаїл), головний бухгалтер (Ізмаїл), лікар фізичної та реабілітаційної медицини (Ізмаїл).

Знайти роботу в Бессарабії: де більше вакансій та краще платять - аналіз "БІ"
Скрин з ЄПВ ДСЗ

У Білгород-Дністровському районі найбільшу заробітну плату пропонують у розмірі 22800 грн на посаді економіста у медичному реабілітаційному центрі в Затоці. Також цей роботодавець пропонує зарплату у 22275 грн на посаді завідувача виробництва та 22 тис. грн на посаді фахівця з публічних закупівель. Заробітну плату у розміні 21515 грн пропонують у військовій частині завідувачу господарства. Далі йдуть декілька вакансій із зарплатою у 20 тис. грн: водій автотранспортних засобів (Білгород-Дністровський), лікар-психотерапевт (Білгород-Дністровський), лікар-анестезіолог (Старокозаче), лікар-офтальмолог (Білгород-Дністровський), дитячий лікар-невролог (Білгород-Дністровський), лікар-акушер-гінеколог (Старокозаче), лікар-нарколог (Білгород-Дністровський).

Знайти роботу в Бессарабії: де більше вакансій та краще платять - аналіз "БІ"
Скрин з ЄПВ ДСЗ

У Болградському районі найбільший рівень заробітної плати пропонують в АТ «Укрпошта» на посаді менеджера (управителя) у Болграді ─ 25200 грн. Далі йде вакансія із розміром зарплати у 21355 грн ─ заступник начальника відділу філії АТ «Ощадбанк». Заробітну плату розміром 20 тис. грн пропонують лікарям: лікар приймальної палати, лікар-рентгенолог, лікар з УЗД, сімейний лікар, лікар-терапевт до КНП «Бородінська селищна лікарня», лікар-педіатр, лікар-хірург, лікар-ортопед-травматолог (Тарутинська ЦЛ).

Знайти роботу в Бессарабії: де більше вакансій та краще платять - аналіз "БІ"
Скрин з ЄПВ ДСЗ

У розрізі громад переважна більшість вакансій пропонується на території адміністративних центрів районів, міських громад, центрів колишніх районів, приєднаних в рамках реформи децентралізації.

Так, в Ізмаїльському районі найбільша кількість вакансій представлена в Ізмаїльській (634), Кілійській (83) та Ренійській (82) громадах. Далі йдуть: Саф’янівська – 24, Вилківська – 16 вакансій, Суворовська – 9.

Знайти роботу в Бессарабії: де більше вакансій та краще платять - аналіз "БІ"
За даними ЄПВ ДСЗ

Трійку громад з найбільшою кількістю пропозицій роботи у Білгород-Дністровському районі представляють Білгород-Дністровська (240), Саратська (49) і Татарбунарська (31). Далі йдуть: Шабівська – 22, Кароліно-Бугазька – 17, Мологівська – 11, Старокозацька – 8, Успенівська – 6, Плахтіївська – 5, Сергіївська – 5, Петропавлівська – 4, Маразліївська – 3, Тузлівська – 3, Дивізійська – 1, Кулевчанська – 1, Лиманська – 1.

Знайти роботу в Бессарабії: де більше вакансій та краще платять - аналіз "БІ"
За даними ЄПВ ДСЗ

На Болградщині найбільшу кількість вакансій оприлюднили у Болградській (52), Арцизькій (35) і Тарутинській (29) громадах. Далі: Бородінська – 21, Василівська – 5, Теплицька – 3, Городненська – 2, Криничненська – 2, Павлівська – 2, Кубейська – 0.

Знайти роботу в Бессарабії: де більше вакансій та краще платять - аналіз "БІ"
За даними ЄПВ ДСЗ

Деякі фахівці наголошують, що зростання кількості вакансій спричинено, окрім інших факторів, збільшенням пропозицій Сил оборони.

Крім того, в районах Бессарабії останнім часом популярності набуває програма «єРобота», завдяки якій місцеві мешканці розпочинають власну справу. Так, нещодавно «БІ» розповідала про підприємицю з Тарутинської громади, яка склала бізнес-план та отримала мікрогрант згідно з урядовим проєктом «Власна справа». Отримані від держави кошти вона спрямувала на придбання новітнього обладнання, кавової машини, холодильного обладнання, кондитерської вітрини, кави та чаю. Також власниця кав’ярні створила два робочих місця.

В Одеській ОВА також ділилися досвідом про відкриття власної справи мешканкою Білгорода-Дністровського. Жінка, яка протягом багатьох років працювала у сфері освіти з дошкільнятами, разом з чоловіком втілила давню мрію – відкрити власну міні-кав’ярню. У лютому вони отримали грант на 250 000 грн, за який придбали необхідне обладнання для кав’ярні та міні-пекарні, працевлаштували на роботу двох працівників і почали власну справу.

З іншого боку, дослідники ринку праці говорять про іншу проблему ─ “кадровий голод”. У Центрі Разумкова зазначили, що на початку 2024 року в Україні на 40% (порівняно з 2021 роком) знизилась чисельність працездатного населення. Тож не тільки шукачі, а й роботодавці зіткнулися з проблемою пошуку працівників.

Така тенденція може бути спричинена, на думку спеціалістів, проведенням мобілізації, через яку збільшилась нестача на посадах, де працювали переважно чоловіки. Наприклад, така ситуація складається у транспортній сфері. Нещодавно «БІ» розповідала, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Представництво ООН Жінки в Україні домовились про реалізацію проєкту із навчання жінок-водійок у сфері перевезень пасажирів автобусами. Фактично, це відповідь на дефіцит кадрів у сфері перевезень, спричинений повномасштабним вторгненням.

Також значну роль у «кадровому голоді» відіграє внутрішня та зовнішня міграції, демографічні втрати.

Зважаючи на таку ситуацію, у Нацбанку припустили, що через дефіцит кадрів роботодавці будуть змушені підвищувати зарплати працівникам.

«Труднощі з пошуком кваліфікованих працівників в умовах пожвавлення економічної активності зумовлюватимуть подальше підвищення зарплат у приватному секторі. У 2025 році реальні зарплати в економіці перевищать довоєнний рівень та підвищуватимуться надалі, зокрема завдяки посиленню конкуренції за робочу силу із закордонними роботодавцями», ─ йдеться в одному зі звітів Нацбанку.

Наразі ситуація на ринку праці через зрозумілі причини є нестабільною. Залишається щиро вірити у Перемогу України над ворогом та сподіватися на гідний розвиток нашої країни після припинення бойових дій.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x