Дякуємо, що читаєте нас українською💪

У громаді Білгород-Дністровського району реалізували грантовий проєкт із безбар’єрності

0 коментарів 10638 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У часи сьогодення все більшої актуальності набуває вирішення проблеми доступності для людей з обмеженими можливостями та інших маломобільних груп населення. Часто, щоб отримати будь-яку довідку або вирішити інше питання в офіційних установах, такі люди змушені долати безліч перепон. У Шабівській сільській раді ґрунтовно підійшли до забезпечення безбар’єрності і надання можливості таким категоріям громадян брати повноцінну участь у суспільному житті. Спільно з громадською організацією «Я вірю в силу доброти» у громаді реалізували проєкт  «Інклюзивний Простір для маломобільних груп населення». Кореспондентка «Бессарабії INFORM» відвідала сільську раду та дізналась про подробиці втіленого проєкту.


В адміністративному центрі громади і справді існувала проблема відсутності інфраструктури, необхідної для осіб із інвалідністю, людей похилого віку, батьків з малолітніми дітьми, вагітних жінок тощо. Це значно обмежувало їх пересування до самої сільської ради, де розташовано ряд важливих установ та служб. Щоб отримати необхідну послугу, людям з числа маломобільних груп доводилось з труднощами долати декілька доволі високих сходинок у приміщенні, а також в адмінбудівлі був відсутній спеціально облаштований внутрішній туалет для людей з обмеженими можливостями.

Для чималого числа мешканців громади під час відвідування сільради виникало безліч незручностей. На даний час лише в Шабо з населенням у 8041 людину ─ більше тисячі мають інвалідність, ще близько трьох тисяч ─ це люди похилого віку. Всього у громаді 14 населених пунктів (16672 жителі), які входять до складу територіальної громади.

У громаді Білгород-Дністровського району реалізували грантовий проєкт із безбар’єрності

Тож перед керівництвом громади постало завдання ─ створити особливий безбар’єрний простір, облаштований пандусом з металевими поручнями та адаптованого для маломобільних груп внутрішнього туалету. До вирішення питання долучилась громадськість. Громадська організація «Я вірю в силу доброти» подала заявку та отримала грантові кошти на його реалізацію.

Очільник сільської ради Павло Павленко без вагань підтримав ініціативу громадськості щодо впровадження такого проєкту з безбар’єрності. Тож спільними зусиллями взялися долати існуючу протягом багатьох років проблему.

«Дійсно, проблема доступності до приміщення сільської ради існувала. Тож для нас цей проєкт є важливим кроком до забезпечення рівних можливостей для всіх мешканців нашої громади. Ми відкриті для співпраці і раді підтримати ініціативи, які сприяють покращенню життя маломобільних груп і створюють доступне та комфортне середовище для них», ─ підкреслив П.Павленко.

Реалізація проєкту відбувалась за співфінансування самої сільської ради та коштів міні-гранту.

Про необхідність такого рішення розповіла і координаторка проєкту Галина Карпова.

«У Шабівській сільській раді, зважаючи на те, що на першому поверсі знаходяться багато суспільно важливих служб, існувала необхідність належно облаштувати приміщення під потреби маломобільних груп. Внутрішні сходи на вході в будівлю були  не облаштовані пандусом та металевими поручнями, а це, як можна побачити, дуже високі трьохрівневі сходи. Тобто людина на візочку взагалі не мала можливості самостійно подолати такий бар’єр. Незручності відчували й матері з маленькими дітьми, які не могли залишити візок на вулиці, а завезти його через сходинки було вкрай важко. Відсутність відповідних зручностей позбавляла багатьох людей не лише фізичної, але й, без перебільшення, емоційної свободи. Тепер ми із радістю повідомляємо, що цю проблему в сільській раді вирішено», ─ наголосила вона.

Аби забезпечити рівні умови у повній мірі, також було вирішено облаштувати адаптований під потреби маломобільних груп туалет. Для цього визначили приміщення та зробили там ремонт, відповідно до вимог забезпечення безбар’єрності.

У громаді Білгород-Дністровського району реалізували грантовий проєкт із безбар’єрності

Вже сьогодні кожен на власні очі може побачити, що все вдалося.

Слід зазначити, що громадська організація «Я вірю в силу доброти» доволі молода. Вона розпочала свою діяльність на початку поточного року, але її члени активно взялися до вирішення проблем громади.

«Наша головна мета ─ захист прав та інтересів мешканців Шабівської громади. Зокрема, ми робимо акцент на поліпшення соціально-економічного становища сімей з дітьми, молоді, осіб похилого віку, пенсіонерів, осіб з обмеженими фізичними можливостями, внутрішньо переміщених осіб тощо», ─ розповів очільник громадської організації.

Навіть попри молодий вік самої організації, її члени протягом останніх років активно займалися волонтерською діяльністю: 16 небайдужих людей об’єдналися та розпочали свою роботу з надання гуманітарної допомоги  жителям громади, переселенцям, які вимушено переїхали сюди після повномасштабного вторгнення. У 2023 році організація також співпрацювала з Первинною ветеранською організацією при Шабівській сільській раді, допомагала в реалізації декількох важливих соціальних проєктів:  облаштування «Пункту незламності» в дошкільному закладі села Бритівка, облаштування укриття в дитячому садочку села Адамівка, облаштування укриття в адміністративній будівлі сільської ради в селі Шабо, проведення поточного ремонту та облаштування укриття в Бритівському опорному закладі освіти, проведення поточного ремонту та облаштування фельдшерсько-акушерського пункту в селі Адамівка, облаштування «пункту незламності» в селі Шабо.

    «Спільно з громадською організацією у населених пунктах громади були створені ініціативні групи з небайдужих мешканців, які допомагають отримувати зворотний зв’язок щодо існуючих проблем, невирішених питань, до розв’язання яких може оперативно долучатися сільська рада. Ми отримуємо звернення від жителів сіл, а тому можемо вчасно на них реагувати», ─ розповіла заступниця голови Наталя Гречановська.

Крім того, громадська організація тісно співпрацює з Агентством транскордонного співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай» в місті Одеса, із яким було укладено Меморандум про співпрацю.

«Ми розуміємо наявні проблеми людей, як ніхто інший, адже й самі періодично стикаємось з ними. Тому й співпрацюємо разом з іншими установами, як, наприклад: ми знали про проблему відсутності відповідної інфраструктури та зручних умов для пересування маломобільних груп населення, тож долучились до її вирішення», ─ наголосили в громадській організації.

Люди, які тепер користуються новооблаштованим пандусом, висловлюють щиру подяку за турботу про них та наголошують, що це дуже зручно, адже тепер вони можуть дістатися до приміщення без сторонньої допомоги.

У громаді Білгород-Дністровського району реалізували грантовий проєкт із безбар’єрності

У громаді Білгород-Дністровського району реалізували грантовий проєкт із безбар’єрності

У громаді також висловили подяку тим, завдяки кому втілення проєкту «Інклюзивний Простір для маломобільних груп населення» стало можливим: в.о. директора Агентства транскордонного співробітництва «Єврорегіон «Нижній Дунай» Людмилі Малюті та спеціалістам Андрію Горбу і Каріні Зубар за експертну та  організаційну допомогу.

Міні-грант був реалізований в рамках проєкту «Інтегрована гуманітарна відповідь в умовах війни та післявоєнного відновлення» за фінансової підтримки DEC (Комітет з надзвичайних ситуацій, Великобританія). Реалізація проєкту, метою якого є підтримка спільнот, спрямована на забезпечення нагальних гуманітарних, соціальних та медичних потреб й гідного життя у кризових умовах, здійснювалась за технічної підтримки  Christian Aid та при координації МБФ «Альянс громадського здоров’я».​

У громаді Білгород-Дністровського району реалізували грантовий проєкт із безбар’єрності

У громаді Білгород-Дністровського району реалізували грантовий проєкт із безбар’єрності

У громаді Білгород-Дністровського району реалізували грантовий проєкт із безбар’єрності

У громаді Білгород-Дністровського району реалізували грантовий проєкт із безбар’єрності

У громаді Білгород-Дністровського району реалізували грантовий проєкт із безбар’єрності
На вході розширили вхідний отвір

 

 

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x