Дякуємо, що читаєте нас українською💪

У Румунії створюють найбільшу авіабазу НАТО у Європі: якою вона буде

0 коментарів 27486 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Румунська авіабаза «Міхай Когелнічану» знаходиться лише за 20 км від узбережжя Чорного моря, за 300 км від Одеси за маршрутом польоту винищувача та за 400 км від Севастополя в окупованому Криму. Про це йдеться в інформаційній публікації «ВВС», передає «Бессарабія INFORM».


Авіабаза «Міхай Когелнічану» (МК) у Румунії отримала свою назву від навколишнього села, названого на честь ліберального політика ХІХ століття. Наразі вона перетворюється на найбільшу базу НАТО в Європі, навіть більшу ніж «Рамштайн» у Німеччині.

На базі МК незабаром з’явиться ескадрилья румунських F-16, нещодавно придбаних у Норвегії,  дрони MQ-9 Reaper, а також військове місто, через яке переміщатимуться армія НАТО, військово-повітряні сили та військово-морський персонал із 32 країн-членів Північноатлантичного альянсу.

База знаходиться лише за 20 км від узбережжя Чорного моря, за 300 км від Одеси за маршрутом польоту винищувача та за 400 км від Севастополя в окупованому Криму.

«Тут набагато більша присутність США, набагато більше інфраструктури, житла, людей та обладнання», – розповідає лейтенант Чарлі Теґґ, пілот Військово-повітряних сил Великобританії.

У Румунії створюють найбільшу авіабазу НАТО у Європі: якою вона буде
Чарлі Теґґ

За його словами, вторгнення росії в Україну змінило як райони, над якими він літає, так і стратегічну позицію місії. У 2021 році, під час свого останнього туру, пілоти винищувачів НАТО пролетіли далеко над міжнародними водами у Чорному морі. Але тепер вони дотримуються 12-мильної зони над територіальними водами Румунії та Болгарії, «щоб уникнути непорозумінь та ескалації з росіянами».

«Раніше ми були тут для стримування будь-якої російської агресії. Тепер це швидше підтвердження іншим країнам НАТО, таким як Румунія, що ми тут готові захищатися», – пояснює Теґґ.

Хоча літаки НАТО уникають непотрібних зіткнень з росіянами, над Чорним морем сталися два відомі інциденти. У вересні 2022 року російський пілот неправильно зрозумів команду з наземної бази управління і ледь не збив британський розвідувальний літак із екіпажем до 30 осіб.

У березні 2023 року американський безпілотник MQ-9 Reaper, який прилетів із Румунії, був навмисно збитий російським літаком Су-27 «Фланкер» над міжнародними водами.

У Румунії створюють найбільшу авіабазу НАТО у Європі: якою вона буде
Ніколає Крецу

Повсякденне життя на авіабазі МК при цьому переважно спокійне. Перед офісною будівлею командира бази Ніколає Крецу чайки та ворони галасливо збирають урожай з вишневих дерев. У своєму офісі Скотт Ділей зі служби підтримки американської армії планує матеріально-технічне забезпечення 1840 американських військовослужбовців, яких зараз підтримує база.

За його словами, американським солдатам важко звикнути до того, що час доставки товарів, замовлених через Інтернет, у Румунії може становити тижні, а не години.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x