Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Примхливий липень: в Болграді – температурний рекорд, на Ізмаїльщині – сильні зливи

0 коментарів 16767 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У більшості днів другої декади липня на території Одеської області спостерігалась суха спекотна погода. Тільки в окремі дні під час переміщення активних атмосферних фронтів місцями пройшли короткочасні зливи різної інтенсивності у супроводі гроз, часом із градом (діаметром 4-10 мм) та шквалами 20-28 м/с. Рівень середніх декадних температур повітря виявився одним із найвищим за весь період спостережень. Також у багатьох пунктах спостережень відмічена найвища нічна температура повітря (24-28°). В Любашівці, Роздільній, Болграді спостерігались рекордні максимуми температури повітря. Про це із посиланням на Гідрометцентр Чорного та Азовського морів, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Тривалість сонячного сяйва становила 118-130 годин (116-123 % від декадної норми).

Максимальна температура повітря у спекотні дні підвищувалася до 38-40°. Поверхня ґрунту нагрівалась до 67-72°.  Мінімальна температура повітря в найпрохолодніші ночі знижувалася до 18-23°, місцями до 15°. Поверхня ґрунту охолоджувалася до 17-21°. Середня за декаду температура ґрунту на глибині 10 см становила 31-33°.

Опади спостерігались лише місцями упродовж 1-2 днів декади. В Ізмаїльському районі зливи дали 23-26 мм опадів (144-163 % від норми). Водночас в багатьох районах опадів не було зовсім.

Відносна вологість повітря в середньому за декаду знаходилась в межах 40-49 %.

Вітер переважав слабкий та помірний. На півдні області упродовж одного дня відмічалося посилення швидкості вітру до 20-28 м/с.

У другій декаді липня внаслідок дуже високих температур повітря, суховіїв, дефіциту опадів та суттєвого зменшення запасів корисної вологи у ґрунті до незадовільних та критичних, умови для формування врожаю пізніх культур були несприятливими.

Високі температури ґрунту на глибині 10 см та нестача продуктивної вологи у ґрунті негативно впливали на приріст бульбокоренеплодів картоплі і коренеплодів овочевих культур. На частині площ від посушливих умов у рослин відмічалось в’янення та стійка втрата тургору, передчасне пожовтіння, засихання листя нижнього ярусу, стебел, сонячні опіки рослин, нестиглих плодів і ягід винограду.

На окремих площах градом та шквалами завдано локальних пошкоджень різного ступеню посівам сільськогосподарських культур.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x