Дякуємо, що читаєте нас українською💪

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

0 коментарів 33399 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 1 червня, в місті відбулась подія, яка вже увійшла в сторінки літопису Ізмаїла – офіційно було відкрито перший у місті мурал, ідея створення якого належить колективу Ізмаїльського військово-історичного комплексу, і який був намальований місцевим художником Сергієм Денисовим. З чого все почалось, хто ще працював над унікальним проєктом, та чому містянам та гостям Ізмаїла обов’язково потрібно у найближчий тиждень відвідати Парк мініатюр – детально розповідає “Бессарабія INFORM”.


Мурал-арт – це великі малюнки на стінах, що зображують різноманітні сюжети та ідеї. Вони створюються на вулицях, щоб доторкнутися до мистецтва та надати життю новий вигляд. За допомогою цієї форми мистецтва художники можуть висловлювати свої думки, ідеї та почуття, даруючи глядачам нові емоції та сприйняття.

На сьогоднішній день мурали з патріотичним сюжетом з’являються у багатьох містах України. Не став виключенням й Ізмаїл, який відучора став володарем ексклюзивного малюнку на чималій стіні у центрі міста. Розміщається він у Парку мініатюр, який входить в Ізмаїльський військово-історичний комплекс. Журналістка “БІ” встигла поспілкуватись з директором комплексу Валерієм Постернаком, який детально розповів про те, як саме створювався та реалізовувався цей проєкт.

Мурал – це вуличне мистецтво, яке в даному випадку спрямовано не лише на красу міста, а й на закарбування цих воєнних часів, в які ми з вами живемо. В нашому місті це перший мурал, який був реалізований ізмаїльським художником Сергієм Денисовим. Наш заклад узяв його на роботу як художника, до того ж, він одразу зголосився намалювати цей мурал. А сама ідея його створення належить науковому співробітнику Ірині Дучевій, яка також ще й працювала над композицією муралу“, – розповів директор.

Зі слів співрозмовника, ізмаїльський мурал несе у собі тематику закарбування злочину російських окупантів, який вони вчинили 2 серпня 2023 року, навівши удари шахедів на адміністративну будівлю Українського Дунайського Пароплавства. Тоді ж, як знають містяни, постраждала й будівля морського вокзалу. Усі вони – не військові об’єкти.

Чому саме така композиція? Будівля з часом буде відновлена. А на муралі залишиться цей злочин. Й коли до нас будуть у мирний час приїжджати багато туристів, ми зможемо показати їм приклад цього злочину“, – підкреслив Постернак.

Але це не єдиний аспект, який несе в собі мурал. Він присвячений також пам’яті про тих захисників міста, яких, на жаль, вже немає серед живих.

Ви бачите на зображенні пух кульбаби, який розлітається. В цей пух кульбаби ми заклали такий сенс, що це душі наших загиблих Героїв Ізмаїлу. Наразі їх вже 44 – стільки й пушинок на муралі. Дай боже, щоб нам більше не довелось їх домальовувати… Тому дуже чекаємо на Перемогу!“, – акцентував Валерій Постернак.

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

Цікава деталь: в мирний час цей мурал буде вночі підсвічуватись, а душі – пушинки кульбаби – вночі будуть ще більше світитись, оскільки намальовані люмінесцентною фарбою. До речі, з 2014 по лютий 2022 року в місті була могила лише одного Героя, який поклав своє життя на захист держави, – Олександра Світличного. Перша кульбабка на муралі присвячена саме йому…

Щодо теми задумки – взагалі перша ідея була такою: намалювати марку з вже історичною фразою, яка стала відомою на весь світ. Але досить швидко ми відмовились від неї, оскільки на сьогоднішній день вона вже стала заїждженою темою – це правда. Тому почали роздумувати над іншими варіантами. Оскільки тема муралу торкається безпосередньо війни в Ізмаїлі, й тим паче наразі банер з цією маркою є на будівлі “стакану” – в наукового співробітника виникла інша ідея, яка полягала саме в зображенні тих символів, які розповідають про наше місто, є фактично його візитівками. Тому був зупинений вибір на постраждалій від атаки шахедів будівлі УДП, але разом з доповненнями – тими, які ви бачите сьогодні на муралі. Це дійсно дуже гарна задумка, адже паралельно можна розповідати гостям та туристам й про історію створення цієї марки, й про удар по будівлі УДП, про шану військовим, про лелеку на опорі, яку знає багато поколінь містян – а раз родина лелек залишається, нікуди не переїжджає, так би мовити, то й місто залишається. Ізмаїл – незламний, як і Україна. До речі, лелека-батько уособлює в собі воїна, який відбиває атаку окупантів, захищаючи свою родину, а лелека-мати – поруч із дітьми-лелеченями, символізує усіх матерів та дітей Ізмаїла“, – детально розповів директор комплексу.

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

На питання журналістки, чи будуть втілені у життя ще мурали, чи залишиться лише один, директором була надана така відповідь.

Ми взагалі по місту не проти малювати, особливо в тих місцях, де концентрується молодь, діти. Або там, де проводиться патріотичне виховання. Ми не проти малювати, аби діти знали своїх героїв – наприклад, у школах, в яких навчались наші захисники. Ми відкриті до пропозицій“, – підкреслив Постернак.

Торкаючись теми затрат на створення муралу, директор зазначив, що загалом було витрачено приблизно три 10-літрові банки акрилової фарби – дощі її не змиють, тож мурал тьмяним не стане. Оскільки зараз в будівлі одного з приміщень Ізмаїльського військово-історичного комплексу йде ремонт, паралельно співробітники змогли виділити необхідних матеріалів й на цей проєкт також. Тож це багато коштів не зайняло.

Навесні був прибраний зі стіни сухий та пожежонебезпечний  дикий виноград. У квітні розпочався процес розмальовуванні й був завершений незадовго до відкриття. Загалом – майже два місяці. Художник віддавав цьому проєкту увесь свій вільний час, й фарба навіть досі не змилась остаточно з його рук“, – ще поділився цікавими деталями пан Валерій.

Поки тривала наша розмова, невелике подвір’я Парку мініатюр поступово заповнювалось відвідувачами. Нарешті настав хвилюючий момент, коли офіційну червону стрічку перед муралом перерізали заступник міського голови Сергій Лузанов та директор комплексу Валерій Постернак.

Ізмаїльський історико-військовий музейний комплекс – це про живу пам’ять. Тут повертають нашому місту його історію. Тут створюється можливість подивитися на те, яким насправді був Ізмаїл, починаючи з 16 століття, за 200 років до подій, які російські окупанти називають “початком історії” Ізмаїла. Наше місто мандрівники називали “Багдадом на Дунаї”! І саме завдяки співробітникам музейного комплексу сьогодні ви можете доторкнутися до цієї історії. А цей мурал – вже про сучасну історію, який символізує, що Ізмаїл – це Україна, і він бореться разом з усією країною! Я дуже вдячний усім, хто долучився до створення цього унікального об’єкту! І певний, символізм є в тому, що відкриваємо ми цей мурал саме у День захисту дітей, в день захисту нашого майбутнього!“, – підкреслив у своєму привітальному слові заступник міського голови Сергій Лузанов.

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

Як вже було зазначено вище, втілив у життя цей проєкт талановитий місцевий художник, вчитель Ізмаїльської гімназії № 2 та водночас співробітник музейного комплексу Сергій Денисов.

По-перше, я дуже сильно люблю свою Батьківщину, своє місто, свою сім’ю. І в цьому й полягає сама незламність – незламність нашої єдності. Також вона полягає в тому, коли один допомагає іншому. В цьому проєкті – тут не тільки моя робота насправді. Мені допомагали мої учні-семикласники, моя шестирічна донька, колектив “Арт-27”. І я насправді вдячний адміністрації другої гімназії, яка також допомагала. Тобто, ось це і є незламність. Працювати насправді було не тяжко, – можливо лише у деяких моментах фізично. Але після завершення кожного етапу роботи був відчутний ефект натхнення – морально й духовно. І коли буде наступна пропозиція розписати наступний мурал – я погоджусь без вагань“, – розповів Сергій Денисов.

Окремо варто звернути увагу читача на шрифт написів, які відтворені на самій верхівці муралу: “Незламна Україна, Незламний Ізмаїл”. Вони написані унікальним шрифтом рутені. Це український сучасний шрифт, автором якого є професор, лауреат шевченківської премії Василь Чебаник. Як розповів директор музейного комплексу, саме цим шрифтом був написаний церемоніальний примірник Конституції України. Тож, коли відбувається присяга Президента, він кладе руку на Конституцію, написану саме шрифтом рутені. До речі, минулого року до Міністерства культури та інформаційної політики України була надіслана пропозиція  з розробки українського національного шрифту на основі творчих доробок проєкту “Рутенія. Графіка української мови” авторства Василя Чебаника.

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

Ще один цікавий момент: в рамках відкриття в цей же день в Парку мініатюр відбулася експозиція фотовиставки, яка присвячена зруйнованим росіянами муралів України в Бахмуті, Маріуполі, Авдіївці.

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

Наостанок зазначимо, що керівництво Ізмаїльського військово-історичного комплексу зробило подарунок усім без виключення жителям та гостям міста – протягом наступного тижня відвідування Парка мініатюр буде безкоштовним. Тож поспішайте скористатись нагодою та не тільки в деталях роздивитись перший в місті мурал, зробити на його фоні селфі, а й познайомитись з історією міста, роздивляючись мініатюри поселень міста у турецький період – запевняємо, буде цікаво.

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги  В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

В Ізмаїлі відкрили мурал, який перестануть домальовувати лише після Перемоги

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x