У ДТЕК заявили, що більше 90% теплової генерації не працює: яка ситуація зараз та що чекає українців взимку

0 коментарів 24759 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Яких руйнувань зазнала енергосистема України внаслідок атак росіян, хто стане тим локомотивом, який здатен витягнути енергопотяг із прірви, чи зможе після деокупації ЗАЕС запрацювати повною мірою, забезпечивши потреби країни в електриці? Про це розповіли представники ПАТ «Укренерго», повідомили в «Інформатор».


Чи допоможе повернення Запорізької АЕС подолати відключення світла в Україні

Очільник Укренерго Володимир Кудрицький вважає, що ЗАЕС допоможе вирішити проблему блекаутів, народні депутати не ймуть йому віри.

Наразі приблизно половина потужності української генерації пошкоджена або знищена. Це не означає, що всі енергоблоки, які зараз не працюють, знищені назавжди. Адже дійсно зараз історичний рекорд у тому, наскільки низька потужність на теплових електростанціях. Масштаб руйнувань гідроелектростанцій теж глобальний. Немає жодної неушкодженої.

«Тому ті дефіцити, які зараз маємо в енергосистемі, і які не перекриваються досить потужним імпортом з Європи – це наслідок цих руйнувань. Імпорт складає 1,7 ГВт – еквівалент двохатомних блоків. Швидко відновити ці пошкоджені електростанції технічно неможливо. Потрібні тижні, частіше – місяці, а подекуди – роки», – сказав Володимир Кудрицький.

На його думку, якщо порівнювати з ситуацією зими 2022 року, то з точки зору теплової генерації ситуація зараз гірша. При тому, що зараз літо, і дефіцити переживаються легше. Але проблема в тому, що тоді росіяни намагалися пошкодити ракетами як електростанції, так і магістральну структуру «Укренерго» – якщо та кількість ракет розподілялася на 60-70 об’єктів – то зараз всі ракети вони концентрують на 12-15 електростанціях. І досягають більшої інтенсивності ударів. Тому так швидко вийшли з ладу багато генерацій.

«Якщо Україна поверне Запорізьку АЕС – обмежень споживання електроенергії не буде. Будемо навіть експортувати», – заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

У ДТЕК заявили, що більше 90% теплової генерації не працює: яка ситуація зараз та що чекає українців взимку

Нардепи не поділяють оптимізму очільника Укренерго

В той же час народний депутат фракція «Голос» Інна Совсун зауважує, що навіть якщо нам завтра повернуть Запорізьку АЕС – це не вирішить проблему з піками. Україні не може забезпечити стрибки споживання. А на зиму генерації нам не вистачатиме.

«Відключення будуть частиною нашої реальності. Зараз, якщо відремонтувати та запустити все, що можна, в системі отримаємо до 13 Гвт. Плюс 2 Гвт з Європи. Тому автоматично маємо 20% дефіциту. А ситуація може бути гіршою. Це означає, що для того, аби забезпечити критичну інфраструктуру та залишити електрику людям, обмеження складуть 6-12 годин на добу. І наступної зими 2025-2026 років буде те саме. Максимум, що ми встигнемо зробити – це додати близько 600 кВт в систему На третій рік почне входити децентралізована турбінна генерація», – вважає вона.

На її думку, можна скоротити дефіцит, якщо збільшимо генерацію або зменшимо споживання.

За інформацією народного депутата фракції «Слуга Народу» Олега Семінського зараз 54% вітчизняної електроенергетики складає атомна генерація. 14% – сонячна та вітрова. В таких же пропорція гідрогенерація. Вся решта – це була вугільна генерація.

«Загалом ворог наніс по Україні удари по маневровій генерації, яка працює на вугіллі, а також ГЕС. 70% вугільної генерації – мінус. З 9 блоків АЕС два знаходиться в ремонті, два працюють на 30-40% – там теж йдуть ремонти. Очікуємо їх виходу. І тоді ситуація вирівняється. Все сподівання – на атомну генерацію. Але й атомка не зможе забезпечити всі потреби, тому що це не маневровий вид генерації. Атомний й блок неможна прикрутити, як кран. Якщо він став до роботи і працює свій цикл до ремонту», – впевнений депутат.

З 9 червня відключень електрики стане менше

Володимир Кудрицький розповів, що очікують, що в ніч на суботу, 8 червня, увійде в роботу додатковий блок на АЕС. І це на два тижні дасть приварку то потужності, яку маємо. Графіки не зникнуть, але стануть м’якішими по всій Україні.

«Але це полегшення – тимчасове. Перед нами складний липень, коли у зв’язку з графіком ремонтів АЕС у них буде найнижчий рівень потужності. А через спеку збільшиться навантаження», – додав він.

Енергосистема України потребує ремонту

В Україні внаслідок російських обстрілів пошкоджена половина енергетичної інфраструктури. Руйнівних ударів по енергетиці Росія завдала балістичними ракетами. Уникнути тривалих відключень світла по всій країні поки дозволяють кілька факторів – аварійні відключення світла в окремих регіонах та імпорт електроенергії.

Саме для того, щоб у країни була змога закупляти електроенергію за кордоном, для населення підняли тарифи на світло. Тариф збільшився на 57%. З 1 червня він становить 4,32 грн/кВт замість до 2,64 грн/кВт, як було до цього.

При цьому в Міненерго вважають, що і цього мало – ринкову ціну одного кіловата тут оцінюють у 7,5 гривень. Кажуть, що лише такий тариф міг би допомогти почати ефективно відновлювати систему.

Разом з тим Міністерство енергетики України схвалило Дорожню карту розвитку «розумних мереж». Вона передбачає впровадження автоматизації та цифрових рішень на всіх рівнях енергосистеми. Це потрібно для того, аби зробити її більш збалансованою та захищеною, стійкішою в умовах воєнних ризиків.

Пережити зиму: в ДТЕК заявили, що більше 90% теплової генерації не працює

Максимум до зими планують відновити половину зруйнованих потужностей. Імпорт електроенергії не перекриє дефіцит в Україні через технічні обмеження на стороні ЄС.

З березня 2024 року Росія вивела з ладу понад 90% українських ТЕС та понад 45% гідрогенерації. Загалом Україна втратила близько 9000 МВт потужностей. Вся теплова генерація пошкоджена або зруйнована – понад 90% не працює. Про це під час дискусії на KIEF Talks 5 червня 2024 року розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

У ДТЕК заявили, що більше 90% теплової генерації не працює: яка ситуація зараз та що чекає українців взимку
Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук

Як передає сайт Forbes слова представника ДТЕК, деякі станції втрачені повністю та їх неможливо відновити до закінчення війни. Як приклад, Курахівська ТЕС потужністю 1,2 ГВт.

 «Вона (Курахівська ТЕС – ред.) в 10 км від лінії фронту. Росіяни розбомбили цю станцію і додатково знищили ракетою міст, через який на неї постачали вугілля», – заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

За його словами, зараз руйнувань у 4–5 разів більше, ніж взимку 2022–2023. Тоді ДТЕК відновив 10 енергоблоків за 110 млн доларів. Наразі потрібно 350–400 млн доларів.

«За оптимістичним сценарієм, ми зможемо відновити до зими 50% того, що було зруйновано. «Укргідроенерго» втратило свою найбільшу гідроелектростанцію – ДніпроГЕС, є пошкодження на інших ГЕС. З 1 червня почались атаки на сонячні електростанції», – повідомив представник приватної компанії.

Одночасно з цим у ремонт пішли енергоблоки атомних АЕС. Зараз дефіцит в енергосистемі – від 2 до 4 ГВт при максимальному добовому споживанні близько 12 ГВт. Імпорт може покрити тільки 1,7 ГВт.

«Ситуація з дефіцитом неоднорідна по країні. На сході зі світлом гірше, ніж на заході. Росіяни знищили частину розподільчих станцій, і зараз неможливо передати достатній обсяг енергії з західних АЕС на схід», – сказав Сахарук.

З його слів, найгірша ситуація у Києві, оскільки в столиці багато критичної інфраструктури, яку не можна вимикати. Світло в столиці подається за графіком: сім годин без світла, дві години зі світлом.

За яких умов можна відновити енергопотужності

Головна умова відновлення генерації, за словами представника ДТЕК – це ППО. Без цього нічого відновлено не буде, тому що кожна атака – це 4–8 прильотів на кожну станцію.

 «ППО зараз недостатньо, щоб захистити електростанції. Наприклад, цієї весни ми відремонтували пошкоджені блоки на одній із наших ТЕС, а через місяць їх знову зруйнували», – заявив Сахарук.

Інша умова для відновлення енергетики – це створення можливостей для будівництва нової генерації.

«Великі інвестиційні проєкти завжди будуються за кредитні кошти. Зараз обслуговувати свої борги у валюті можуть лише державні компанії. Приватні цього робити не можуть через обмеження НБУ. Компанії ДТЕК мають валютні борги, які розміщені на Лондонській біржі. Ми зараз фізично не можемо платити за цими боргами», – поскаржився представник приватної компанії.

Сахарук повідомив, що ніхто не буде позичати гроші, якщо немає гарантій, що їх повернуть. Нацбанк послабив валютні обмеження, але тільки для фірм. Однак для акціонерних товариств заборона лишилась.

«Міжнародні фінансові організації дуже скептично дивляться на фінансову модель українського енергетичного ринку через мільярдні борги та хронічні несплати. Поки це не буде вирішено, ніхто із закордонних інституцій не буде фінансувати будівництво генерації в Україні. Це для них неприйнятні ризики», – заявив представник ДТЕК.

У ДТЕК заявили, що більше 90% теплової генерації не працює: яка ситуація зараз та що чекає українців взимку
В ДТЕК вважають, що відновлення енергетики можливо при збільшенні ППО

Українці в новобудовах з електроплитами просять рідше відключати електрику

Мешканці будинків, які повністю заживлено на електрику, просять зменшити тривалість відключень світла. Проте в енергокомпанії пояснили, що технічно неможливо вводити вибіркові обмеження, тому що відключають від електрики не будинки, а лінії, від яких вони живляться.

«Саме тому, починаючи з 2022 року, ми радимо ОСББ та керуючим компаніям знайти альтернативні джерела живлення, щоб забезпечити безперебійну роботу насосів і підтримку систем водопостачання та опалення у новобудовах під час відключень», – пояснили в ДТЕК.

Як зробити українську енергетику невразливою для російських ударів і достатньо потужною для країни

 «Потрібно, щоб замість однієї станції на 1000 мегават з’явилося 200 станцій в 5 мегават, які мають бути розсерджені по всій території країни», – Укренерго

Сьогоднішня ситуація в енергетиці України доводить: настав час створювати невеликі електростанції на нових видах палива. Це дасть можливість бути менш вразливими перед атаками ворога. А ще виробляти енергії, якої вистачить і для себе, і на продаж. Між тим і зовсім відмовитися від класичних теплових станцій поки ще не вийде. Голова ПАТ «Укренерго» Володимир Кудрицький вважає, що є сенс і відновлювати ТЕС та ТЕЦ, і будувати щось нове.

 «У нас генерація сконцентрована на великих станціях – так кіловат виходить дешевше. Але вони є великим «бонусом» для росіян. Тому на потрібні системи ППО, щоб захистити те, що ми будемо відновлювати на великих станціях. Ми не зможемо прожити наступну зиму та зиму 2025-2026 року без того портфелю генерацій, який є сьогодні», – каже він.

І додає, що ця генерація відживає своє. Потрібна заміна теплової генерації на певний мікс нових технологій вітер-сонце, щоб зробити систему дешевше. Також дуже гнучка газова генерація, система накопичення енергії – батарейки. А ще генерація на біомасі, яку ми майже не використовуємо. І енергетичний перехід, який наша енергосистема мала зробити до 2030 року, зараз треба зробити до 2026-го.

«У нас було стресове об’єднання енергосистеми з європейською через три тижня після вторгнення – ми можемо робити швидко. Потрібно, щоб замість однієї станції на 1000 мегават з’явилося 200 станцій в 5 мегават, які мають бути розсерджені по всій території країни. Потрібно, щоб почала будуватися нова генерація та заробляти гроші на ринку», – зазначає експерт.

Народний депутат фракції «Слуга Народу» Олег Семінський нагадує, що ТЕС та ТЕЦ крім електроенергії дають тепло в міста. Тому маємо проблему з централізованим теплом.

«Когенераційні установки, газопоршневі та газотурбінні станції можуть не тільки виробляти енергію, а й давати тепло. Тому потрібно їх встановлювати в містах, де є під’єднання до мережі. В Європі вони є готові. Наші партнери готові навіть десь їх демонтувати, щоб передати нам до нового опалювального сезону. Також в Німеччині знайшли 50-70 вітряків, які готові безкоштовно передати Україні», – каже депутат.

Тому якщо нормальна ТЕЦ навіть зі старими технологіями – вона надає більш вигідне тепло, ніж котел у кожній квартирі. А ще, на думку депутата, нас врятує газ, ці маленькі станції, які плануємо зробити. Газу в Україні дуже великі запаси. І газові станції важко пошкодити.

«Під час візиту до Японії я побачив малу модульну ядерну генерацію. Вона тільки розвивається в світі. Вже поставили малий модульний реактор – він більш маневровий. Ось куди ми маємо рухатися – тим більше, що маємо своє сировинну базу: уран», – додає Олег Семінський.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x