Спільне комюніке за підсумками Саміту миру у Швейцарії підписали не всі країни

0 коментарів 14742 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Швейцарії завершився другий день Глобального саміту миру. В ньому брали участь більше 100 учасників. За підсумками заходу представники країн та організацій підписали спільну декларацію, однак не всі, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Як вже повідомлялось раніше, у проєкті комюніке наголошувалось на трьох важливих моментах – поверненні ЗАЕС під контроль України, на вільному доступі до Чорного та Азовського морів, а також на звільненні та поверненні в Україну всіх полонених та депортованих.

80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру – міжнародної конференції для пошуку шляхів мирного врегулювання збройного конфлікту між росією та Україною.

Серед країн, які підписали документ, є Туреччина. Хоча раніше міністр закордонних справ цієї країни Хакан Фідан висловився за присутність росії на мирній конференції. Водночас серед підписантів немає Саудівської Аравії, чільний дипломат якої закликав сторони до «важких компромісів». Також не підписали комюніке Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об’єднані Арабські Емірати.

Як заявила під час закриття першого Саміту миру у Бюргенштоці президентка Швейцарії Віола Амгерд, загалом учасники Саміту миру в ході дискусій дійшли спільного бачення справедливого та стійкого миру в Україні та надіслали українському народу сильний сигнал про підтримку.

Вчора майже 100 країн та організацій почали брати участь у цьому саміті. Вперше ми почали говорити на найвищому рівні про мир в Україні. Ми розмовляли й було багато точок зору. Але ми зробили так, що зараз є одне бачення майбутнього у цьому напрямку. І ми дали добрий сигнал народу України, що більша частина міжнародної спільноти бажає допомогти Україні та допомогти миру в Україні – щоб прийшов довготривалий, справедливий та сталий мир в Україні“, – сказала вона.

За словами Амгерд, учасники зустрічі “мають велике бажання побачити, що так буде у майбутньому”. Вона також наголосила на необхідності забезпечення цілісності усіх атомних об’єктів в Україні та недопустимості використання продовольчої безпеки як зброї, а також на необхідності звільнення усіх військовополонених.

Водночас, Президент України Володимир Зеленський заявив, що до другого Саміту миру залишились не роки.

Другий Саміт миру – це будуть не роки, а місяці, ми готуємось“, – підкреслив Зеленський.

 

Спільне комюніке за підсумками Саміту миру у Швейцарії підписали не всі країни

Спільне комюніке за підсумками Саміту миру у Швейцарії підписали не всі країни

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x