«Не очікували, що підготовка до Міжнародного Бессарабського економічного форуму в Болграді набуде великого резонансу», — голова оргкомітету Михайло Садаклієв

0 коментарів 77544 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У недавньому інтерв’ю «Бессарабії INFORM» Болградський міський голова Сергій Димитрієв, він же один із головних ініціаторів Міжнародного Бессарабського економічного форуму, розповів про те, як виникла ідея його проведення, про головні цілі та очікування. І ось днями пройшло останнє засідання організаційного комітету з підготовки до такого масштабного з географії та кількості учасників заходу, який відбудеться у Болграді вже цієї суботи, 18 травня. Про нюанси організації та про рівень готовності до майбутнього форуму, про те, скільки громад, та які саме, візьмуть у ньому участь і не тільки «БІ» дізналася у розмові з головою оргкомітету Міжнародного Бессарабського економічного форуму та очільником Болградської районної ради Михайлом Садаклієвим.


«Це були чотири місяці кропіткої роботи»

– Михайле Михайловичу, позаду майже чотири місяці щотижневих засідань очолюваного Вами організаційного комітету з підготовки Міжнародного Бессарабського економічного форуму. На території Центру культури та дозвілля по Інзовській, 170, що стане місцем його проведення, вже наводяться останні штрихи…

Справді, форуму передувала велика напружена чотиримісячна робота, до якої, можу вже констатувати, відповідально підійшли спеціалісти структурних підрозділів Болградської райдержадміністрації, районної та міської рад, поєднуючи її зі своєю повсякденною професійною діяльністю. Підготовка до заходу йшла за двома напрямками. Перший – організаційний. Вважаю, що його головною відмінністю стало те, що ми по максимуму відвели час саме на практичну частину – на роботу в десяти секціях за напрямками, в яких учасники презентуватимуть проєкти, програми, пропозиції. І значно урізали вступну частину. Іншими словами, відійшли від шаблону проведення, що зжив себе, коли вітальним промовам-монологам перших осіб приділялося набагато більше часу, ніж конструктивному діалогу між учасниками.

Не менший обсяг роботи було зроблено і з підготовки території та приміщень будівлі Центру культури та дозвілля, де пройде форум. Крім ремонтних робіт, благоустрою, у приміщеннях, де працюватимуть секції, була прокладена централізована локальна мережа, завдяки якій покращився доступ до Інтернету. Все це зажадало певних фінансових та фізичних витрат. І, треба зауважити, ми не впоралися б, якби не підтримка партнерів форуму в особі заступника Міністра цифрової трансформації України з розвитку IT, керівника проєкту Дія. City, співзасновника бізнес-акселератора WannaBi Олександра Борнякова, представників Одеської облдержадміністрації, Одеської обласної ради, Агентства регіонального розвитку Одеської та інших областей країни, Агентства транскордонного співробітництва “Єврорегіон Нижній Дунай”, експертів, представників банківських установ, закордонних делегацій. Особлива подяка також власникам поромного комплексу Орлівка – Ісакча, який придбав три великі Smart-телевізори для онлайн виступів учасників форуму. Адже не всі з них зможуть бути присутніми особисто, але дуже хотіли виступити зі своїми пропозиціями та проєктами. І в них буде така можливість. Словом, було вирішено низку питань технічного оснащення для того, щоб провести форум на високому технологічному рівні, зокрема. А ще ми плідно попрацювали над тим, щоб майбутній захід мав обов’язково інформаційну складову.

– Що під нею малось на увазі?

– Під нею мається на увазі інформування населення, підприємців, фермерів, керівників громад про чинні державні, а також міжнародні проєкти та програми. Адже багато хто навіть не знає про ті чи інші урядові виплати та компенсації, на які мають право претендувати представники бізнес-спільноти, у тому числі у сфері сільського господарства, яка є провідною в нашому регіоні. Саме з такою інформаційною метою ще у березні-квітні цього року ми організували та провели три семінари з сільського господарства у Болграді, Тарутиному та Арцизі, де разом з експертами розповідали про чинні держпрограми. Усі ці семінари стали своєрідною прелюдією до майбутнього Міжнародного Бессарабського економічного форуму. Крім того, кожен проєкт, який нам завчасно надсилали майбутні учасники форуму, ми для ознайомлення розміщували на сайті Болградської громади, не чекаючи 18 травня. Тож ми не просто інформували потенційних інвесторів і голів громад про ті чи інші проєкти, а давали зрозуміти й іншим громадам, що вони теж можуть створювати подібні та подавати їх на форум. А також хотіли донести наше головне посилання – громади з одного регіону не можуть розвиватися самі по собі, не взаємодіючи одна з одною. Як видно, ми не обмежувалися лише засіданнями оргкомітету, і в нас, вважаю, вийшла дуже динамічна підготовка, яка сама по собі вже виявилася результативною.

«Не очікували, що підготовка до Міжнародного Бессарабського економічного форуму в Болграді набуде великого резонансу», — голова оргкомітету Михайло Садаклієв
Останнє засідання оргкомітету з підготовки до Міжнародного Бессарабського економічного форуму

«Ті 85 проєктів, які ми залучили на форум, можуть стати частиною Стратегії розвитку Одещини»

– Можете сказати, скільки громад візьмуть участь у майбутньому форумі?

 – Заявки на участь подали 10 громад Болградського, Білгород-Дністровського та Ізмаїльського районів, а також представники Києва, Одеси, Ізмаїлу, Тернополя, Херсона, Миколаєва, Харкова. Чекаємо, як мінімум, на 150 учасників. І це не лише представники громад. Скажу більше – ми навіть не очікували, що підготовка до форуму та її висвітлення викличуть такий резонанс та зацікавленість з боку представників не лише нашого окремо взятого регіону, а й інших.

– З чим саме Ви пов’язуєте причини резонансу?

– З тим, що сьогодні, в умовах війни, ніхто не проводить у регіонах подібні заходи, за винятком, можливо, окремо взятих великих міст. Так, багато хто говорить, що не на часі такі форуми. А ми вважаємо навпаки. Саме зараз треба підіймати економіку, коли фронту потрібна підтримка. Якщо не працюватиме економіка, не буде коштів для підтримки ЗСУ. Особливо зараз треба намагатися підіймати галузь економіки, яку ми реально маємо потенціал підняти. Сільськогосподарський регіон? Отже, підняти та зміцнити галузь сільського господарства. Енергетика? Будь ласка! На сьогодні ми маємо багато проєктів із сонячної енергетики. І на те є небезпідставні причини. Адже наш край – південь Одеської області, привабливий тим, що має велику тривалість сонячної активності. Сам Бог наказав тут розміщувати сонячні електростанції. І такі є. Розвиток регіональної зеленої енергетики та інших її альтернативних джерел якраз є актуальним у період війни, коли є гостра необхідність зміцнити енергетику країни.

– Михайле Михайловичу, а що для Вас особисто стало найбільшим відкриттям у ході підготовки до Міжнародного Бессарабського економічного форуму, якщо таке було?

– Було, і не лише для мене одного. Підсумовуючи виконану підготовчу роботу на останньому засіданні оргкомітету, ми навіть не очікували, що для презентації на форумі в п’яти секціях надійде аж 85 проєктів. Це воістину небувала кількість за історію всіх подібних форумів, що проходили в нашому регіоні. Ми навіть побоюємося не вписатися у всі часові межі. Приємно було констатувати й те, що на форум, ініціатором якого виступила Болградська громада, в результаті погодилися приїхати громади інших районів, що також багато про що говорить. Наприклад, про те, що Болград, на їх думку, не займається якоюсь там, вибачте, дурницею. Хоча сумніви з цього приводу спочатку з їхнього боку, не приховуватиму, були. Багато хто думав, що насправді цей захід проводитиметься виключно на користь Болградщини – для того, щоб вирішити суто її питання та проблеми. Але, дякувати Богу, вони розсіялися. Ще на етапі підготовки ми зрозуміли, що зуміємо досягти однієї з головних цілей форуму – зібрати в одному місці людей, які сьогодні зацікавлені презентувати свої проєкти, програми, пропозиції, а також тих, хто готовий ці ідеї реалізувати. До того, ті 85 проєктів, які ми напрацювали та залучили на форум, на моє переконання, цілком можуть стати частиною Стратегії розвитку Одеської області. Адже це готові пропозиції, їх не треба вже шукати, оформлювати.

– Виходить, кожна з громад-учасниць представить свої проєкти?

– Ні, не всі громади привезуть проєкти, але, за їхнім власним визнанням, вони дуже хочуть взяти участь у заході, щоб подивитися, навчитися тому, як ці проєкти створювати, як проводити такі заходи та ін. Ми також маємо намір у день проведення форуму провести підписання Меморандуму про співпрацю між головами громад та Агентством регіонального розвитку Одеської області, а можливо, й інших областей, а також Агентством Транскордонного співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай». Тобто, по суті, ми об’єднаємо людей для їхньої подальшої співпраці. До речі, у нас заплановано три кімнати для переговорів, де учасники форуму зможуть зібратися, познайомитися, налагодити співпрацю.

Ще один важливий момент, на який я хотів би привернути увагу. Не всі ці понад 80 проєктів відразу знайдуть своїх донорів чи інвесторів на форумі, але їх презентація, оголошення тих чи інших проблем, перспектив, можливостей обов’язково в майбутньому можуть дати реальний поштовх до розвитку. Нам, повторюся, важливо надати майданчик для діалогу та взаємодії не на раз-два, а у довгостроковій перспективі. А ще продемонструвати та популяризувати бессарабський колорит, який у вигляді виробів наших підприємців та ремісників буде представлено у рамках форуму на ярмарку-виставці «Смачний баранчик» протягом двох днів – 18 та 19 травня. І не лише з цією метою, а й із благодійною – підтримати наших захисників. Адже частину коштів від продажу продукції буде передано на потреби ЗСУ. Тому що сьогодні саме завдяки нашим мужнім воїнам ми маємо можливість проводити такий економічний захід. І, армія тільки тоді може бути й залишатись сильною, коли є стабільна економіка. Все дуже взаємопов’язане. По суті, Міжнародний Бессарабський економічний форум – уже серйозний крок у напрямку не лише розвитку нашого регіону чи окремо взятої громади, а й крок до Перемоги України.

«Не очікували, що підготовка до Міжнародного Бессарабського економічного форуму в Болграді набуде великого резонансу», — голова оргкомітету Михайло Садаклієв «Не очікували, що підготовка до Міжнародного Бессарабського економічного форуму в Болграді набуде великого резонансу», — голова оргкомітету Михайло Садаклієв «Не очікували, що підготовка до Міжнародного Бессарабського економічного форуму в Болграді набуде великого резонансу», — голова оргкомітету Михайло Садаклієв

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x