Дунайська логістика опинилась у критичній ситуації – судноплавство перестало бути рентабельним

0 коментарів 118476 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Асоціація портів України “Укрпорт” звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля через критичну ситуацію в дунайській логістиці. Портовики скаржаться, що через скорочення експорту агропродукції ставки фрахту впали нижче довоєнного рівня. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Асоціацію Укрпорт.


За інформацією, яку оприлюднили у зверненні, через відновлення торік роботи портів Великої Одеси та запуск Українського морського коридору значно скоротився потік експорту аграрної продукції через українські порти на Дунаї, які на початку повномасштабної війни виконували роль альтернативного логістичного напряму.

Після стрімкого “розігріву” ринку відбулось не менш стрімке “охолодження”. З огляду на величезну пропозицію флоту та відсутність вантажів, ставки фрахту впали у 2-2,5 рази порівняно з 2023 роком і в деяких випадках є нижчими довоєнного рівня“, – йдеться у зверненні.

В результаті цього суднохідні компанії вимушені працювати з від’ємною рентабельністю заради збереження частки ринку. Зауважуючи, що тривалий період критично низьких ставок може призвести до деградації потенціалу дунайського кластеру: більша частина флоту буде виведена у відстій, а ще втрачені дефіцитні кадри, заморожені стивідорні проєкти.

У випадку, якщо Україні знадобиться знову перенаправити експортний потік на альтернативний напрямок, відновити логістичні потужності буде складно. Дунайська логістика не може залишатись дієздатною, перебуваючи у статусі “пожежної команди”, завжди готової прийти на допомогу”, – зазначають в “Укрпорті”.

Зважаючи на все вищесказане, дунайські перевізники просять український уряд надати їм підтримку та допомогти з координації зусиль для стабільного обсягу завантаження дунайського кластеру. Зі свого боку, вони обіцяють активну роботу над розширенням клієнтської бази, формуванням комплексних логістичних послуг, оптимізацією витрат, модернізацією флоту та залученням інвесторів.

Нагадаємо, у 2023 році вантажообіг через порти Дунаю сягнув рекордних показників – понад 29 мільйонів тонн, що майже в 6 разів більше порівняно з довоєнним періодом. На початку березня повідомлялося, що з початку 2024 року через Дунайські порти було експортовано вже 3,7 мільйона тонн вантажів, з них 2,5 мільйона тонн – зернові культури та олія.

Дунайська логістика опинилась у критичній ситуації - судноплавство перестало бути рентабельним

Дунайська логістика опинилась у критичній ситуації - судноплавство перестало бути рентабельним

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x