Третій рік війни: чи забезпечено освіту Ізмаїла укриттями – відповідь заступника міського голови

0 коментарів 15120 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


З початку повномасштабного вторгнення у 2022 році освітня сфера в Україні почала функціонувати в зовсім інших реаліях – воєнних. Сигнали повітряної тривоги, укриття, навчання онлайн або в змішаних формах, відсутність електрики чи інтернету, страх – всі ці чинники були новими у житті кожного школяра, педагога, батьків та навіть малечі, яка тільки-но почала відвідувати дитячий садочок. Водночас перед владою кожного українського міста та села постала складна задача – максимально забезпечити захистом школярів та вихованців дитсадків у період навчального процесу. Чи змогли впоратись з цим завданням в Ізмаїлі, дізнавалась “БІ”.


Як розповів нам заступник міського голови Сергій Аркадійович Лузанов, міська влада від самого початку повномасштабного вторгнення намагалася покращити систему захисту дітей поступово, крок за кроком. Завдяки ретельній підготовці та співпраці зі спеціалістами Державної служби надзвичайних ситуацій, протягом першого року повномасштабного вторгнення вдалося обладнати найпростіші укриття у п’яти навчальних закладах середньої освіти та двох закладах дошкільної.

Третій рік війни: чи забезпечено освіту Ізмаїла укриттями - відповідь заступника міського голови

Це дитсадки “Теремок” та “Дельфінятко”, а також: Ізмаїльський ліцей № 1 з гімназією з поглибленим вивченням англійської мови, Ізмаїльська гімназія № 3 з початковою школою, Ізмаїльська гімназія № 10 з початковою школою та Ізмаїльська гімназія з початковою школою № 14. Окремо було зроблено ще одне укриття на базі Палацу спорту для Ізмаїльської гімназії № 9.

Таким чином ми змогли вивести частину дітей для навчання у шкільні стіни. Так, вони вчились по змінах, і ці школи стали базовими“, – пояснив Сергій Аркадійович.

У 2023 році міська влада продовжила докладати зусиль, щоб зробити необхідні укриття і в інших навчальних закладах міста.

Наразі в Ізмаїлі мають укриття всі школи. Деякі працюють повністю в офлайн, деякі – у змішаному режимі. Але, на жаль, на сьогодні Ізмаїльська гімназія з початковою школою № 11 повністю переведена у дистанційну форму навчання. Причиною став удар рашистів 10 лютого цього року – під час удару було пошкоджено вікна у навчальному закладі. Наразі там тривають ремонтні роботи. Поки вони ще не закінчились, тому школа переведена на дистанційну форму навчання“, – розповів заступник міського голови.

Коли закінчиться ремонт, поки що невідомо. Адже пошкоджень заклад зазнав значних – у деяких навчальних кімнатах були вибиті лише склопакети, а в інших вікна підлягають  повній заміні. На це все потрібен час, тож роботи тривають.

Варто зазначити, що у цьому закладі через відсутність будь-яких заглиблених приміщень було створено укриття певного виду, яке наразі відповідає усім вимогам Державної надзвичайної служби України.

За словами заступника голови, у ліцеї № 16 була схожа ситуація. А в гімназії № 2 влада пішла одразу двома шляхами, обладнавши два укриття – щоб мати більшу можливість приймати дітей у шкільних стінах одночасно.

Також в школі № 4 присутні два укриття в різних будівлях. Там була можливість так зробити, і вони повністю відповідають всім необхідним умовам.

Коли ми робили всі ці укриття, ми виходили з того, що іноді повітряні тривоги тривають по декілька годин. Тому ми маємо забезпечити можливість проведення занять в закладах навіть під час тривоги. Тому там зазвичай є інтернет, обладнані безпекові куточки, є матеріали, які дозволяють пояснювати дітям, як себе вести під час різних ситуацій“, – детально пояснив Сергій Аркадійович.

Щодо закладів дошкільної освіти в Ізмаїлі, то на сьогодні із 17  реально працюють 7. В двох з них, як вже зазначено вище, зроблено укриття ще у 2022 році, а у садочках “Гвоздичка”, “Чебурашка”, “Дзвіночок”, “Сніжинка” та “Капітошка” виконано за рекомендаціями спеціалістів ДСНС певного виду укриття вже у 2023 році.

Крім того, ми завжди пояснюємо батькам, що у них є можливість під час повітряної тривоги прийти та забрати свою дитину додому. Наразі також вже облаштовано укриття у дитсадку “Джерельце” (колишній “Парус”). І зараз ми набираємо персонал, щоб відчинити цей заклад. Тому що потреба у дитсадках є. І як тільки усі кадрові моменти будуть виконані – дитсадок відкриється“, – розповів Сергій Лузанов.

Щодо інших закладів дошкільної освіти – в них немає технічної можливості облаштувати навіть найпростіші укриття. Саме в цьому й полягає головна проблема не функціонування певних дитсадків на території міста.

Зауважимо, що в процесі спілкування заступник мера неодноразово підкреслив, що міська влада зі своєї сторони зробила і фактично продовжує робити все, з урахуванням ситуації сьогодення, щоб забезпечити можливість відвідування дитсадків для якомога більшої кількості людей. Хоча інколи й доводиться вислуховувати певні невдоволення з боку батьків, які не можуть віддати дитину саме у той заклад, який хотілося б.

Як тільки відкриється “Джерельце”, це додасть ще близько 200 місць… До речі, подібна ситуація була і зі школами на початку вторгнення. У міру того, як ми вводили укриття в окремих школах, ми починали спостерігати за процесами перетікання дітей з одного навчального закладу в інший. Тому що чимала кількість батьків спочатку влаштовувала дітей до школи з укриттям. А потім через пів року відкривалась для занять офлайн школа, яка знаходиться набагато ближче. І батьки починали знову замислювати над тим, що було б краще свою дитину перевести ближче до дому“, – акцентував заступник міського голови.

На питання, які були проблеми з облаштуванням укриттів, була надана наступна відповідь.

Це завжди були завдання «з зірочкою», тому що жоден дитсадок та жодна школа на території міста не будувались для того, щоб бути експлуатованими під час війни. І ніхто, звісно, навіть уявити собі не міг, що доведеться вирішувати подібні питання. Тому в кожному випадку це були ті чи інші складнощі, які вимагали певного підходу та вирішення питань комплексно, з урахуванням того, що у найпростішому укритті має бути санітарна кімната, інтернет, резервне живлення, тепло, вентиляція. Нам вдалось більшу частину питань вирішити“, – відповів Сергій Аркадійович.

Щодо фінансування, то всі роботи, за словами нашого співрозмовника, велись коштом міського бюджету. Але були й помічники.

Ми дякуємо нашим партнерам, зокрема фонду ООН “UNICEF”, завдяки якому було здійснено обклеювання бронеплівкою вікон у кількох закладах освіти, які знаходяться неподалік від стратегічних об’єктів. Коли спеціалісти фонду приїхали, ми їм показали заклади. І вони нам сказали, у чому саме зможуть допомогти. Трохи згодом в ці заклади приіхали відповідні спеціалісти з необхідним обладнанням та бронеплівкою. Весь цей процес профінансував фонд ООН “UNICEF”. Це було досить оперативно. І плівка реально працює. Окрім цього вони надали першачкам нашого міста освітні набори – рюкзаки з усіма необхідними навчальними засобами“, – додав Сергій Лузанов.

Наостанок зазначимо, що, на жаль, гімназія № 11 не входила до переліку закладів, які отримали бронеплівку від міжнародного фонду. Однак  ніхто й не очікував, що удар ворога буде нанесений по тій частині міста, де не розміщено жодних стратегічних об’єктів. Але ще раз підкреслимо – нині там ведуться необхідні роботи, тож маємо надію, що по їх закінченню школярі цього закладу знову отримають можливість навчатись у шкільних стінах.

Третій рік війни: чи забезпечено освіту Ізмаїла укриттями - відповідь заступника міського голови

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x