Слідом за міським «Водоканалом» більшість сіл Ренійської громади також оголосили про підвищення тарифів на водопостачання

0 коментарів 17631 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


 Більшість сільських водопостачальних комунальних підприємств Ренійської територіальної громади слідом за міським КП «Водоканал» офіційно оголосили про намір підвищити тарифи на централізовану подачу води населенню. Про це повідомляє власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


Нагадаємо, що комунальне підприємство «Водоканал» опублікувало на офіційному сайті Ренійської міської ради «Повідомлення про намір здійснити зміну тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення». Згідно з цим документом, КП планує ввести в дію нові ціни на воду з 1 березня 2024 року.

За інформацією апарату виконкому Ренійської міської ради, підвищення тарифів на воду у селах ТГ також заплановано з 1 березня. Водночас зазначимо, що кожне сільське водопостачальне КП здійснило власні розрахунки економічно обґрунтованих цін на свої послуги. Це пов’язано з тим, що у кожному селі існує своя специфіка централізованого забезпечення водою (різна кількість абонентів, різні технічні можливості комунальних підприємств тощо). Відповідно, ця специфіка впливає на собівартість подачі води споживачам, а повсюдне зростання собівартості залишається головною причиною підвищення тарифів.

Єдиним винятком із цієї тенденції є село Новосільське, де місцеве КП «Успіх» має намір навіть знизити ціну на воду – з діючого тарифу у розмірі 41 грн (без ПДВ) за кубометр до 38,64 грн за кубометр. Але і ця ціна поки що є найвищою у громаді. Чому? Справа в тому, що Новосільське – єдине село у ТГ, де є багатоквартирні будинки. Їх понад 30 років тому збудували болгарські будівельники. В той час на території колишнього Ренійського району велося будівництво магістрального міжнародного газопроводу, а разом була створена «супутня» соціальна інфраструктура, у тому числі житлова. Таким чином у Новосільському з’явилися «багатоповерхівки» і нова школа (на той момент – одна з найкращих в Одеській області). Саме цю інфраструктуру забезпечує водою КП «Успіх», але оскільки абонентів у нього небагато, то й собівартість водопостачання – найвища у Ренійській громаді.

Що стосується інших сіл ТГ, то повідомлення про намір змінити тарифи на централізоване водопостачання опублікували на сайті Ренійської міськради ще чотири комунальні підприємства. Зокрема, КП «Вікторія» (с. Лиманське) планує збільшити ціну лише на одну гривню – з існуючих 25 грн (без ПДВ) за кубометр до 26 грн. КП «Ізвур-Карагач» (с. Нагірне) раніше встановило тариф теж у розмірі 25 грн (без ПДВ) за кубометр, але тепер це підприємство заявило про намір підвищити ціну до 27,12 грн. Більш суттєвим буде зростання тарифу на послуги КП «Комунальник» (с. Котловина), яке планує змінити ціну на водопостачання з діючих 22 грн (з ПДВ) до 26 грн. Ще значніше зросте вартість послуг КП «Джерело» (с. Орлівка): якщо раніше в селі існував тариф у розмірі 33 грн (без ПДВ), то з 1 березня поточного року він становитиме 39,44 грн. А ось КП «Гарант» взагалі не повідомило про будь-які наміри змінити існуючий тариф в той чи інший бік. І, нарешті, у переліку відповідних сільських комунальних підприємств громади відсутній один населений пункт – с. Плавні.

Слід зазначити також, що у більшості сіл громади централізоване водопостачання має сезонний характер, внаслідок чого вода, як правило, подається за графіком (умовно кажучи, діють літній та зимовий графіки, що суттєво відображається на обсягах споживання води). Коли люди поливають городи, витрати води значно зростають. У зимовий період, відповідно, обсяг споживання закономірно падає. Крім того, треба враховувати, що у сільській місцевості люди традиційно використовують базини – бессарабські бетонні басейни для накопичення та зберігання води. Все це, звісно, безпосередньо впливає на режим роботи та рентабельність сільських водопостачальних підприємств.

Додамо, що специфіка сільського споживання води та залежність місцевих КП від цієї специфіки вже призводили до прецеденту виникнення критичної ситуації у Ренійській громаді. Наприклад, у грудні 2021 року деякі села Ренійської територіальної громади залишилися без централізованого водопостачання. Воду перестали отримувати не лише побутові споживачі, а й соціальні об’єкти – дитячі садки, школи, лікарські амбулаторії та інші. Це стало наслідком відключення від електроенергії трьох водопостачальних комунальних підприємств громади – «Вікторія», «Джерело» та «Гарант». Перелічені КП накопичили борги за електроенергію і не змогли вчасно їх погасити.

Терміново рятувати сутуацію була змушена Ренійська міська рада, яка буквально у пожежному порядку виділила з бюджету громади дотацію на погашення заборгованості сільських комунальних підприємств. З того часу місцева влада намагається не допускати повторення подібних проблем. Як ми вже повідомляли, у Ренійській громаді на регулярній основі діють місцева програма фінансової підтримки комунальних підприємств та програма компенсації різниці у тарифах на послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

І як би не ставилося населення ТГ до «привілеїв» місцевих КП, бюджетна підтримка їхньої діяльності та підвищення тарифів залишаються єдиними способами запобігання фінансово-економічної катастрофи в системі водопостачання громади.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x