Місто Рені – серед лідерів за кількістю транспортних інвестиційних проєктів на Дунаї: що планується та вже здійснюється

0 коментарів 24543 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Як відомо, тривала блокада морських портів Великої Одеси, викликана бойовими діями на Чорному морі, призвела до того, що дунайський напрямок експорту став пріоритетним для України. Якщо до російської агресії серед українських морських дунайських портів більш-менш стабільний вантажопотік мав лише порт Ізмаїл, тоді як Ренійський та Усть-Дунайський морські порти відверто деградували, то сьогодні транспортна інфраструктура на українській ділянці Дунаю розвивається небаченими темпами. Що планується до реалізації, а що вже здійснюється, дізнавався власний кореспондент “Бессарабії INFORM” в місті Рені. 


На даний час тут планується або вже ведеться будівництво дванадцяти нових перевантажувальних терміналів. Нагадаємо, що про це у 2023 році повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков. За його словами, нові термінали дозволять значно збільшити потужності українських дунайських портів. Однією з найбільших інвестиційних ініціатив у Придунайському регіоні нашої країни є проєкт будівництва в акваторії Ренійського порту нових транспортних потужностей ТОВ «Девелопмент Рені термінал» групи українських компаній «Кернел», яка, до речі, є одним із найбільших у Європі виробників та експортерів рослинних олій. Цей термінал планується збудувати у першій половині 2024 року.

Реагуючи на економічний ажіотаж, Ренійська міська рада минулого року прийняла низку важливих рішень для розвитку транспортної інфраструктури та логістичної сфери на дунайському напрямку вантажопотоків. Зокрема схвалила розробку детального плану території земельної ділянки площею 8,158 га для будівництва причальних споруд за межами міста Рені. Земля призначена для розміщення мультимодального терміналу ТОВ «Девелопмент Рені термінал». Замовником детального плану виступає Ренійська міськрада, фінансування розробки бере на себе інвестор.

Як заявив раніше директор ТОВ «Девелопмент Рені термінал» Юрій Шепеленко, нові виробничі потужності забезпечуватимуть приймання, зберігання та відвантаження зерна на воду. Очікуваний обсяг інвестицій – близько 8 мільйонів доларів, компанія готова прийняти на роботу 52-х осіб, у тому числі місцевих жителів. Термінал розрахований на переробку до 60 тисяч тонн зернових вантажів на місяць та одноразове зберігання близько 7,7 тис. тонн. За словами директора ТОВ, компанія планує вже у 2024 році почати працювати із зерном нового врожаю.

Дозвіл на розробку детального плану території земельної ділянки площею трохи більше ніж три гектари також отримало ТОВ «Бонтруп термінал». Земельна ділянка розташована в межах міста Рені. Тут планується будівництво комплексу для прийому та тимчасового зберігання зернових вантажів, а також спорудження вантажного причалу з операційною акваторією. Знову ж таки, розробку плану сплатить інвестор.

Крім того, міськрада внесла зміни до свого рішення від 19 квітня 2023 року щодо розробки детального плану території земельної ділянки товариства з додатковою відповідальністю «Ренійський елеватор». Сесія «перекваліфікувала» земельну ділянку із «території промислових підприємств» на «територію транспортно-складської забудови».

Ще одне аналогічне рішення стосується розробки детального плану території земельних ділянок загальною площею близько 3,4 га за межами села Орлівка Ренійської територіальної громади. На цій території планується будівництво автозаправної станції, магазину продовольчих та непродовольчих товарів, кафе, стоянки для автотранспорту, душових, готелю, автомийки та інших об’єктів інфраструктури та дорожнього сервісу. Тут буде розміщено і митно-ліцензійну стоянку для вантажних автомобілів. Цей проєкт запропонувало ТОВ «Діскорб».

Тим часом кількість транспортних та інфраструктурних інвестиційних проєктів на території Ренійської ТГ продовжує зростати. Нещодавно у Ренійській міськраді відбулися громадські слухання, учасники яких розглянули перспективи будівництва та роботи нових приватних перевантажувальних потужностей на території або в акваторії держпідприємства «Ренійський морський торговельний порт» (ДП «РМТП»). Один з таких проєктів має намір здійснити ТОВ «Потоки» (компанію було зареєстровано у місті Рені у вересні 2016 року). Фірма планує розмістити на земельній ділянці площею понад 1 гектар комплекс наземних резервуарів для приймання, зберігання та перевалки рослинної олії, а також парковку для вантажного автотранспорту. Термінал дозволить перевантажувати близько 2 тисяч тонн олії на добу. Як запевняє інвестор, на виробництві буде створено 30 нових робочих місць.

Предметом обговорення на громадських слуханнях став також інвестиційний проєкт, який передбачає створення виробничих потужностей у районі портових причалів № 36 та 37 (1,41 га). Йдеться про будівництво нового транспортно-логістичного комплексу, який планує спорудити ТОВ «Українська експедиційна група», що має статус суб’єкта спеціальної економічної зони (СЕЗ) «Рені». Компанія має намір побудувати шість універсальних складів та створити 15 нових робочих місць (фірма була зареєстрована в Одесі у листопаді 2015 року).

У результаті учасники громадських слухань одностайно підтримали подані інвестиційні проєкти.

Про намір збільшити обсяг переробки вантажів заявив ще один суб’єкт СЕЗ «Рені» – приватне підприємство «РеніЛіс». Зокрема компанія планує переробляти на власних спеціалізованих терміналах насипні, навалювальні, наливні вантажі та скраплені гази. Вже сьогодні, як свідчать документи ПП, у виробничих процесах підприємства зайнято близько 100 осіб кваліфікованого персоналу морської галузі.

Можна додати, що ПП «РеніЛіс» є одним із перших та найуспішніших суб’єктів спеціальної економічної зони «Рені», яка була створена на території Ренійського морського порту у 2000 році. Компанія була зареєстрована у Рені у квітні 2004 року. Незважаючи на те, що держава незабаром скасувала для СЕЗ «Рені» передбачені законом податкові, митні та інші пільги (які, власне, і мали залучити вітчизняних та іноземних інвесторів до Ренійського порту), ПП «РеніЛіс» продовжувало розвиватися як приватний портовий оператор. Сьогодні основні напрямки діяльності фірми – переробка мінеральних добрив та скраплених газів.

Для розширення виробництва компанії також доведеться пройти процедуру громадського обговорення звіту про вплив на довкілля планової діяльності ПП.

Окремо зазначимо, що для ДП «Ренійський морський торговельний порт» і діючих на його території приватних портових операторів 2023 рік став рекордним за інтенсивністю вантажоперевалки – її обсяг досяг загалом 10 мільйонів тонн! Таку статистику наводить ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ). Причому частка ДП «РМТП» у рекордному показнику 2023 року становила майже 4 млн тонн вантажів, а ще три роки тому державна стивідорна компанія ледве обробляла 200-250 тис. тонн вантажів на рік і знаходилася в глибокій борговій «ямі».

Щоб читачеві було зрозуміло значення цих цифр, нагадаємо, що востаннє порт Рені досягав показника 10 млн тонн у 1989 році, тобто в радянський період, коли це підприємство бурхливо розвивалося та знаходилося на вершині своїх виробничих та фінансових можливостей. З того часу згаданий рекорд вантажообігу давно перетворився на якесь легендарне, майже міфологічне досягнення; до початку російської агресії Ренійський порт багато років перебував у стані глибокого занепаду, і навіть з урахуванням вантажів приватних портових операторів сумарний річний вантажообіг рідко перевищував 1 мільйон тонн.

Таким чином, лише за 2022-2023 роки вантажопотік у порт Рені збільшився у 10 разів.

НА ФОТО: Як бачимо, на території Ренійського порту ще достатньо місця для розміщення нових перевантажувальних потужностей

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x