Покарання – як стимул робити гірші злочини: аналіз розгляду судових справ за «колабораційну діяльність» у Бессарабії

0 коментарів 33939 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Минулого року до Кримінального кодексу України було включено статтю 111-1 «Колабораційна діяльність». Провадження за фактами учинення таких злочинів реєструвалися уже з перших днів дії нової статті. Чи торкнулися ці нововведення районів Бессарабії, скільки фактів таких порушень було виявлено, та які вироки отримували колаборанти, спробує проаналізувати «Бессарабія INFORM».


Як зазначають фахівці судової системи, Україна за останнє десятиріччя потребувала визнання окремих видів колабораційної діяльності незаконними на рівні кримінального законодавства. Нова стаття охопила значну кількість складів кримінальних правопорушень щодо співпраці з державою-агресором.

Хто ж такий колаборант? За загальним визначенням ─ це особа, яка співпрацює з окупаційною владою на шкоду власній країні.

Чи багато таких людей на теренах Бессарабії? Хтось думає, що так. Але, проаналізувавши кількісну складову притягнення до відповідальності (за матеріалами місцевих судів), можна зазначити, що на території трьох районів – Ізмаїльського, Білгород-Дністровського та Болградського – кількість судових справ становить близько 2% з усіх розглянутих за цією статтею в Одеській області.

В усіх випадках фігуранти потрапили на лаву підсудних за обвинувачення у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 111-1.

«Публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України – караються позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років», ─ йдеться у статті.

Покарання - як стимул робити гірші злочини: аналіз розгляду судових справ  за «колабораційну діяльність» у Бессарабії

Від початку дії статті 111-1 Кримінального кодексу в Ізмаїльському районі за вчинення правопорушення за фактом «Колабораційна діяльність» притягнули до відповідальності одного обвинуваченого. 24 жовтня 2022 року місцевий суд виніс вирок пенсіонеру, як не дивно, уродженцю Львова. Раніше чоловік до кримінальної відповідальності не притягувався.

У матеріалах справи йдеться про те, що обвинувачений публічно закликав до підтримки дій держави-агресора ─ здійснення збройної агресії проти України. Подібні матеріали він розповсюджував у забороненій в Україні соціальній мережі «Одноклассники», використовуючи VPN-сервіс.

Тривалий час, у період з березня по серпень 2022 року, у своїй стрічці пенсіонер робив репости з проросійськи налаштованих інтернет-спільнот, розміщував чисельні публікації, в яких містилися публічні заклики до підтримки дій держави-агресора проти України.

Враховуючи всі обставини справи, суд визнав винним чоловіка у вчиненні кримінального проступку та призначив йому покарання у виді позбавлення права обіймати будь-які посади в органах державної влади і державного управління, органах місцевого самоврядування, інших державних органах, в органах, що надають публічні послуги, на строк десять років.

На відміну від багатьох інших судів, Ізмаїльський суд вирішив конфіскувати системний блок комп’ютера, вилучений у ході проведення обшуку за адресою. Вирок суду набрав законної сили 10 грудня 2022 року.

Цікаво, наскільки вплинув вирок суду на самотнього пенсіонера, який навряд мав намір обіймати посади державної служби і до його винесення? Чи дійсно він розкаявся у своїх діях? Відповідь, здається, очевидна.

Білгород-Дністровський суд розглянув три справи за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.111-1 КК.

Так, 29 серпня 2022 року було винесено вирок уродженцю міста Чіта Забайкальського краю рф. Чоловік мав громадянство України та раніше не був судимим.

Обвинувачений, як і багато інших подібних любителів «русского мира», публічно заперечував здійснення збройної агресії проти України у соціальній Інтернет-мережі «Одноклассники». Зокрема, чоловік на своїй сторінці поширював проросійські публікації: репост під назвою «Российские звезды приехали поздравить жителей ДНР с Днем Республики», фото із військовим рф та текстом, який називає війну в Україні «СВО», матеріал під назвою «украинский пропагандист, высмеивает смерть российских солдат, цинично называя тела погибших «свежим мясом», новину із назвою «Житель освобожденного силами ЛНР села Трехизбенка рассказал РИА Новости, что 8 лет прятал от украинских националистов реликвии Великой отечественной, в том числе и вещи погибшего в этих местах летчика Николая Мамаева» та багато інших.

Також на своїй сторінці «колаборант» закликав прихильників рф перемагати ─ «Что же нам остается, только одно: побеждать. Как побеждать? Правдой, верой, великодушием, любовью и силой. Именно Силой».

Покарання - як стимул робити гірші злочини: аналіз розгляду судових справ  за «колабораційну діяльність» у Бессарабії

Крім того, у профілі чоловіка виявили багато матеріалів, на яких міститься зображення комуністичної символіки, а також публікацій та відеозаписів російських громадян, в тому числі пропагандистів, із закликами посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, із запереченням збройної агресії проти України, підтримкою рішень та дій держави-агресора,  невизнанням поширення державного суверенітету України на тимчасово окупованій території України, а також матеріалів з маркуванням літерою «Z», в яких називають вторгнення на територію нашої країни спецоперацією по демілітаризації та денацифікації України.

Суд визнав любителя рф винним у злочині та призначив йому покарання у виді позбавлення права займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 10 років. Із засудженого стягнули витрати по проведенню судово-лінгвістичної експертизи в розмірі 9438 гривень. Вирок набрав законної сили 29 вересня 2022 року.

Друга «ластівка» з Білгород-Дністровського району отримала вирок 5 жовтня 2022 року. Цього разу на лаві підсудних опинилась раніше не судима уродженка міста Оргеєв Республіка Молдова, до речі громадянка України.

Обвинувачена також розповсюджувала у загальнодоступній соціальній Інтернет-мережі «Одноклассники» проросійські публікації: зокрема з текстами такого змісту, як «Каждое столетие мир объединяется против русских, чтобы получить от них по морде и успокоиться еще на сто лет», «Премьер Венгрии Виктор Орбан ответил на претензии господина Зеленского по поводу оказания военной помощи: «Мне плевать на штаты и Украину. Я венгр по национальности, и я не хочу потерять свою страну из-за идиота, который устроил бойню в центре Европы, и с кем, с Россией…», «Когда убивали мирных, весь мир, молчал. Когда стали убивать убийц, весь мир ВОЗМУТИЛСЯ», «УВЕРЕН, что наши деды и прадеды сейчас смотрят с небес и сжимают кулаки за своих внуков, ВНОВЬ избавляющих мир от НАЦИСТСКОГО зла» тощо.

Також шанувальниця країни-агросора публічно підтримувала дії та рішення рф, її збройних формувань, закликала до поширення подібних публікацій та символів «Z».

На одному з числених поширень було зображено мапу світу та флаг рф, а також текст «Пророчество Ванги о России «Никто не сможет остановить Россию. Все сметет она со своего пути и не только сохранится, но и станет властилином мира. Россия вновь станет великой империей, прежде всего империей духа. Как орел воспарит Россия над землею и осенит всю землю своими крыльями. Ее духовное первенство признают все. Россия правительница всех славянских государств, и те, что отделились от нее, скоро вернутся к ней в новом качестве. Россия будет крепнуть и расти, никому не дано остановить ее, нет такой силы, которая смогла бы сломить Россию».

Покарання - як стимул робити гірші злочини: аналіз розгляду судових справ  за «колабораційну діяльність» у Бессарабії

Крім того, у своїх публікаціях обвинувачена робила репости, в яких українців називали неіснуючою нацією. Зокрема із зображенням Одеси та текстом «национальный состав Одессы, данные 1894 год: русские 188,082,  поляки 13,462, греки 5272, евреи 112,235, немцы 8897, французы 1129. Национальный состав Одессы 1984 год. А где же украинцы?».

 «В мире есть две исскусственные нации. Американец и украинец. Один исключительный, а другой уникальный. Оба живут на чужих землях. Первый на отобранных, а другой на подаренных. Они по сути квартиранты и не имеют понятия, что такое Родина».

Покарання - як стимул робити гірші злочини: аналіз розгляду судових справ  за «колабораційну діяльність» у Бессарабії

Зазначені публікації були доступні для загального ознайомлення всіх користувачів соціальної Інтернет-мережі «Одноклассники».

Суд визнав жінку винуватою у вчиненні кримінального проступку та призначив покарання у виді позбавлення права займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 10 років. Вирок набрав законної сили 4 листопада 2022 року.

Уже цього року ще один колаборант відзначився у Білгород-Дністровському районі. 8 травня Білгород-Дністровський міськрайонний суд виніс вирок місцевому мешканцю.

Обвинувачений також «засвітився» у соціальній Інтернет-мережі «Одноклассники», де розповсюджував матеріали із публічним запереченням здійснення збройної агресії проти України та закликав до підтримки дій держави-агресора.

У своїх публікаціях аккерманець неприпустимо висловлювався про Україну та її народ: «За сух. паек и пачку гривны, жуя дежурный бутерброд, идут УБЛЮДКИ Украины, идут… на собственный народ!!! Где был детсад, теперь руина.. Грохочут взрывы день за днем., Себя сжигает Украина Горит неправедным огнем! Иди, сражайся, Украина! На несогласных зубы скаль! Топор поднял отец на сына. «Кто не подпрыгнул, тот москаль!» Не обелиск , а только глина. И только ветер суховей. Как будешь жить ты, Украина, На трупах собственных детей!!?».

Покарання - як стимул робити гірші злочини: аналіз розгляду судових справ  за «колабораційну діяльність» у Бессарабії

Також у його стрічці було багато повідомлень із підтримкою рашистів: «Поклон тебе, солдат России! За твою преданность стране. Пошли, Господь, любовь и силу, победу в праведной войне!», « Пока мы спим, гуляем, отдыхаем, работаем и проводим время со своими близкими, эти мужики защищают Родину! Рискуют собой, погибают. Ради того, чтоб мы жили! Не забывайте об этом!», «Россия оплот мира».

Цікаво, що навіть попри таке «шалене» шанування «руського мира», чомусь житель Білгорода-Дністровського не поспішав збирати чемодан та перебиратися у цей «оплот».

Як і інших колаборантів, суд визнав винним і цього, а також призначив йому покарання у виді позбавлення права займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 10 років.

Системний блок комп’ютера повернули засудженому, знявши накладений арешт з указаного майна. Цікаво, навіщо? Аби він знову уже під іншим ніком міг і далі провадити свою «діяльність»?

Вирок набрав законної сили 8 червня.

Ренійський суд 20 грудня  минулого року також засудив одного місцевого колаборанта – уродженця міста Рені. Ним виявився пенсіонер з неповною середньою освітою.

Він був обвинувачений у публічному запереченні збройної агресії проти України, публічних закликах до підтримки рішень та дій держави-агресора.

Суд встановив, що у популярній серед колаборантів соціальній мережі «Одноклассники» зі свого аккаунта розповсюджував матеріали, в яких активно підтримував політику путіна.

Також він принижував Україну та її народ, роблячи репости з групи «Юмор и смех».

«Украйна громко плачет – Потеряла всех, кто скачет, гривну, землю, лес и газ, Крим, Херсон, «Азов», Донбасс, «Мрію», топливо, транзиты, – Все просрали, паразиты! Совесть, честь, друзей, активы, все перспективы… Еврозона? Членство НАТО? Трибунал вас ждет ребята!».

Покарання - як стимул робити гірші злочини: аналіз розгляду судових справ  за «колабораційну діяльність» у Бессарабії

Крім того, обвинувачений закликав до рішучих дій проти «фашистів» та «бандерівців»:

«Я прошу Вас руководители бывшего Советского союза, обьединитесь и скажите своє слово. Россия спасла Казахстан. Когда он стал терять суверенитет, кто помог? Росия! Кто остановил войну между Арменией и Азербайджаном? Россия и Путин! Кто спас Белоруссию? Россия! ОДКБшники почему ви молчите? Почему не говорите о своих соседях? Почему у вас нету позиции против бандеровцев, нациков и фашистов, которые убивали наших предков? Ми же вместе воювали против Бандеры. А тепер как ни в чем не бувало, боясь санкцій Америки и Европьі, все молчите!».

Потрапивши на очі правоохоронців, чоловік вирішив піти на угоду про визначення винуватості. Тож судом було затверджено дану угоду, а колаборанта визнали винним у скоєнні кримінального правопорушення.

Покарання він отримав, як і передбаченого ч.1 ст.111-1 Кримінального кодексу, ─ позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на 10 років. Власнику також повернули арештоване до того майно ─ персональний комп`ютер та флеш носій.

В інших судах районів Бессарабії ─ Арцизькому, Болградському, Кілійському, Тарутинському і Татарбунарському, подібні справи не розглядалися.

Постає питання, скоріше до законотворців: невже покарання, що передбачене ч.1 статті 111-1 Кримінального кодексу, реально відповідає вчиненим діям? Сумнівно, що пенсіонерів або людей навіть без професійно-технічної освіти, які постять подібні заклики проти України, надто хвилює заборона обіймати посади у державних органах. Можливо, таких шанувальників «русского мира», особливо під час повномасштабної агресії недокраїни, варто карати більш суворо? Питання поки що залишається відкритим.

 

 

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x