Боротьба з негодою, зміни у русі центром міста та примусова сплата за вивіз сміття – директор КП “Благоустрій” в Арцизі відповів на запитання “БІ”

0 коментарів 41445 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Коли на вулиці вирує непогода, більшість з нас може собі дозволити сидіти вдома, очікуючи доки стихія вщухне, а у робітників комунальних служб саме на цей період припадає найбільше роботи, та жодна буревія не є поважною причиною залишитися у теплі. Сьогодні власна кореспондентка “Бессарабії INFORM” в місті Арциз поспілкувалась з директором комунального підприємства “Благоустрій” Анатолієм Серек-Басаном. Мова зайшла не лише за труднощі, з якими зіткнулося підприємство під час негоди, а й про майбутнє розв’язання проблеми зі стихійними звалищами, а також про впровадження одностороннього руху в місті.


– Анатолій Миколайович, розкажіть, як ваші співробітники боролися з наслідками стихії, яка накрила місто 26-27 листопада?

– Про те, що насувається циклон, ми знали, та готувалися до цього. Була проведена інформаційна робота зі співробітниками підприємства та з мешканцями міста. Міська рада не один раз закликала при можливості залишатися вдома, уникати поїздок автотранспортом, натомість намагатися закрити нагальні потреби заздалегідь. Співробітники КП “Благоустрій” отримали чіткі інструкції та були поставлені у графіки незалежно від часу доби. Увесь транспорт комунальних підприємств, який тільки міг бути причетним до боротьби зі стихією, був заправлений паливом та перевірений на технічний стан, адже, коли вирує негода, неприпустимо залишитися без жодної одиниці техніки через несправність. Також було заздалегідь заготовано шістдесят тонн пісочно-сольового розчину (в результаті й цього виявилось замало).  Але, попри всі попередження та прохання, замість того, щоб з самого початку розчищати сніг, який стрімко перетворювався у великі кучугури, наша техніка мала евакуйовувати людей та автомобілі на горі, по якій прокладено дорогу на Арциз-2. В результаті за декілька годин дорога була заметена настільки, що в умовах беззупинного снігу та вітру було вже неможливо хоч якось вплинути на ситуацію. Але як тільки вщухла завірюха, відновилися як евакуаційні, так і розчистні роботи. Зараз вже майже все місто розчищене, але комунальники продовжують роботи.Боротьба з негодою, зміни у русі центром міста та примусова сплата за вивіз сміття - директор КП "Благоустрій" в Арцизі відповів на запитання "БІ"

Боротьба з негодою, зміни у русі центром міста та примусова сплата за вивіз сміття - директор КП "Благоустрій" в Арцизі відповів на запитання "БІ"

– Нещодавно була проведена обрізка дерев по всьому місту. Підкажіть, куди діваються спиляні дерева?

– По-перше, ми забезпечуємо дровами пункти незламності, блокпост, пункт обігріву та садочок №1. Також у нас є програма, згідно якої спиляні дерева йдуть на дрова для соціально незахищених верств населення. У воєнний час ми у першу чергу закриваємо запити від сімей загиблих героїв.

– На апаратній нараді ми дізналися, що в місті планується впровадження одностороннього руху по вулиці Якоба Клета (колишня  Карла Маркса – ред.). Розкажіть, будь ласка, що стало причиною того, що з’явилася така потреба, та як скоро чекати змін?

– Обговорення одностороннього руху по вулиці Якоба Клета почалося ще до мого призначення на посаду директора КП “Благоустрій”(весна 2023 року, – ред.). Пов’язано це з тим, що центр міста не пристосований до такої кількості транспортних засобів, яку ми можемо спостерігати сьогодні. На разі ми розглядаємо проєкт, в якому необхідно зробити проїзд по вулиці Щасливій, де на цей час глухий кут, та прокласти там дорогу, зробити переїзд через зливну канаву – свого роду мости зробити. Цей проєкт не є затратним, адже плити в нас є, тобто реалізувати його ми можемо власними силами підприємства. На жаль, на цей час візуалізації проєкту ще немає, але вона обов’язково буде, і ми надамо її на розгляд громадськості. Архітектор вже має завдання щодо створення цієї візуалізації. Тобто, заключити можу так: необхідність є, і, на мою думку, проєкт все ж таки буде реалізовано. А ось щодо строків – поки що не можу сказати точно.

Боротьба з негодою, зміни у русі центром міста та примусова сплата за вивіз сміття - директор КП "Благоустрій" в Арцизі відповів на запитання "БІ"
На карті червоним виділено вулиці з одностороннім рухом. Жовтим прямокутником місце з’єднання вулиць Щаслива та Соборна (колишня Орджонікідзе – ред.)
Боротьба з негодою, зміни у русі центром міста та примусова сплата за вивіз сміття - директор КП "Благоустрій" в Арцизі відповів на запитання "БІ"
Фото глухого кута на якому за допомогою мостів через зливну канаву планується з’єднати вулиці Щасливу та Соборну

– Нещодавно “БI” спілкувалась з міським головою щодо проблеми, яка є в Арцизі вже доволі давно, а саме стихійні звалища сміття. Що Ви як директор підприємства, яке займається вивозом твердих побутових відходів (надалі ТПВ), можете сказати з цього приводу?

– Так, така проблема є, і ми прибираємо стихійні звалища, коли вони з’являються, але ж з’являються вони постійно. Ми за чисте місто. Хоча КП “Благоустрій” не повинне забирати листя, лише побутові відходи, але ми зробили об’яву, що будемо забирати листя у тих мешканців, біля подвір’я яких чисто, і це спрацювало. Стало чистіше, і повітря не забруднене димом спаленого листя. Але далеко не всі відповідально ставляться до утилізації. Моя пропозиція з цього приводу – прийняття публічного договору. Тоді підприємство зможе робити нарахування сплати за вивіз сміття автоматично кожному мешканцю. І через виконавчу службу змушувати платити тих, хто цього не робить добровільно.

– Хто приймає рішення про публічність договору з вивозу ТПВ?

– Міська рада на зборах виконавчого комітету. Але складність полягає в тому, що це рішення одразу викличе хвилю невдоволення серед мешканців міста, адже це, по суті, примусові нарахування. Примус завжди сприймається скептично. Але я вам хочу розказати таку тенденцію: нині вартість послуг з вивозу ТПВ складає 20 грн з людини в місяць, здавалося б, досить піднімна сума. Так от, знаєте, яка категорія людей майже завжди справно платить? Не повірите – пенсіонери, а найбільшу заборгованість мають здебільшого бізнесмени. Тому саме люди, які мають дохід вище середнього, і будуть найбільше обурені.

– Ви кажете, що оплати нараховується на людину. Мається на увазі за пропискою?

– Я вважаю більш правильно брати за основу реєстр виборців, адже саме в цьому реєстрі більш-менш актуальні дані щодо кількості людей, які проживають. Але насправді не важко навіть вирахувати, скільки людей проживають. Адже після встановлення лічильників на воду легко зрозуміти, скільки приблизно людей там проживає. Але це все дуже великий фронт роботи, й до цього ще треба прийти. Добре все зважити та вибрати одну стратегію. Але перш ніж братися до розробки стратегії необхідно ухвалити рішення.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x