Лиманська громада програла у Верховному Суді заповіднику: межі курортного села Приморське залишаться без змін, що обурило мешканців

6 коментарів 179901 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Нещодавно, 18 серпня, Верховний Суд України розглянув касаційну скаргу Лиманської сільської ради на постанову П’ятого апеляційного адміністративного суду від 17 березня поточного року за позовом керівництва НПП «Тузлівські лимани», який стосувався розширення меж села Приморське. Судові тяжби та затяті протистояння між керівництвом та мешканцями Лиманської громади (коли та ще входила до складу колишнього Татарбунарського району) з Національним природним парком «Тузлівські лимани» тривають вже декілька років. Чи поставлена крапка цього разу, коли рішення прийняв найвищий орган у системі судоустрію України, розбиралася “Бессарабія INFORM”. 


Нагадаємо, у жовтні 2020 року нацпарк звернувся до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до Татарбунарської та Білгород-Дністровської районних рад (треті особи: Одеська обласна державна адміністрація, колишня Приморська сільська рада (на той час Татарбунарського району) та Лиманська сільська рада Білгород-Дністровського району), в якому просив визнати протиправним та скасувати рішення Татарбунарської районної ради «Про встановлення меж с.Приморське на території Приморської сільської ради Татарбунарського району Одеської області» від 19 червня 2020 року №740-VII.

Проте судом першої інстанції 18 жовтня 2021 року нацпарку було відмовлено у задоволенні позову. Та на цьому судові процеси не завершились. НПП подав апеляцію, в результаті чого постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду від 17 березня поточного року рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2021 року було скасовано і прийнято нове рішення, яким позов екологів задовольнили.

Своєю чергою, не погодившись із вказаним рішенням суду апеляційної інстанції, Лиманська сільська і Білгород-Дністровська районна ради дійшли до Верховного Суду з касаційними скаргами, в яких просили скасувати постанову суду апеляційної інстанції і залишити в силі рішення суду першої інстанції. Цього разу суд також став на сторону НПЗ.

З приводу такого рішення, до своїх односельців звернувся сільський голова Василь Резніченко, який вважає, що судова система не стала на захист інтересів жителів громади, та запевнив, що боротися громада продовжить, та висунув чергову порцію звинувачень керівництву “Тузловських лиманів” та суду. За думкою Резніченка, екологи абсолютно безпідставно забирають у мешканців Лиманської ТГ її землі, перетворюючи життя людей на постійне протистояння та приниження.

«Маю повідомити погану новину для жителів села Приморського, а відтак і для всієї громади.

18 серпня Верховний Суд розглянув касаційну скаргу Лиманськоі сільської ради на постанову П’ятого апеляційного адміністративного суду від 17.03.2023 року за позовом керівництва парку «Тузлівські лимани», яким було відмінено рішення суду першої інстанції про законність розширення меж села Приморське. Нагадаю, рішення про затвердження Генплану села Приморського 2013 року, згідно якого до меж села Приморське увійшла піщана коса рекреаційної зони Російка, погодила Татарбунарська районна рада ще у 2020 році затвердивши відповідний проект землеустрою.

На жаль, суд не став на захист інтересів жителів громади, які споконвіку живуть і працюють на своїй території, натомість став на бік двох маніпуляторів, маю на увазі тимчасове керівництво Вихристюк-Русєва, які очолюють установу багато років і не дають спокійно жити й існувати своїм сусідам. Головне, суд так і не роз’яснив, яким чином було порушено інтереси Нацпарку розширенням меж села Приморське.

Як не дивно, в нашій державі суд працює не на користь громад і не в інтересах людей, які в них проживають. А підтримує сторону горе-екологів, які за стільки років не спромоглись узаконити ні межі Нацпарку, ні розробити відповідну проектну документацію щодо пропускних каналів для водообміну між морем та лиманами.

Натомість, зазіхаючи на територію жителів громади, через прокуратуру та суди відміняють проектну документацію, що по своїй суті і направлена на створення повноцінного життєвого середовища та розвитку громади, забезпечення ефективного використання потенціалу територій із збереженням їх природних ландшафтів.

В такому разі у мене питання: чим ці аферисти відрізняються від окупантів?

Вкотре наголошую: ми як громада не маємо абсолютно ніяких упереджень стосовно збереження природи та необхідності існування на заповідних землях Національного парку. Проблеми створює виключно неадекватне керівництво парку, яке перетворило життя людей на суцільні протистояння, конфлікти й приниження.

Ображати людей, які межують з Нацпарком, – недопустимо. Тому Лиманська сільська рада продовжує звертатись до відповідних органів з проханням звільнити з посад чиновників, які не здатні співіснувати з жителями громад», ─ йдеться у дописі Василя Резніченка.

Таке рішення обурило і місцевих мешканців, які у коментарях висловлювали свою негативну позицію стосовно керівництва НПП «Тузлівські лимани».

Лиманська громада програла у Верховному Суді заповіднику: межі курортного села Приморське залишаться без змін, що обурило мешканців

До обговорення долучився начальник відділу №2 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Одеській області Олександр Соколов, який також підтримав Лиманську громаду та звернувся до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

«Почну з історії, а їй вже більше 10 років! Генеральний план села Приморське сільрада почала розробляти з 2011 року. Розробили, в 2013 затвердили. Далі сільрада, починаючи з 2016 року, займалась розробкою проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж села Приморське. Розробили, отримали позитивний висновок Державної експертизи землевпорядної документації. В 2020 році Татарбунарська райрада затвердила даний проект землеустрою, відомості про межі села Приморське було внесено до Державного земельного кадастру. Сільрада та Райрада діяли відкрито та в правовому полі, про це свідчить відповідний позитивний висновок Державної експертизи землевпорядної документації, виданий уповноваженим органом Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Але вічно виконуючим обов’язки керівникам НПП “Тузлівські лимани” це не сподобалось. Вони разом з Одеською Обласною Прокуратурою подали позов до суду. Причини позову були надумані:

– порушено регламент сесії райради;

– не проведена стратегічна екологічна оцінка проекта землеустрою;

– проект землеустрою не погоджувався керівництвом Нацпарку. Регламент не було порушено, інше законом не передбачено. Це все підтвердив суд першої інстанції, який засідав колегіально (троє суддів), відхиливши позов Нацпарку за участі прокуратури.

Але, на жаль, апеляційний та касаційний суди підтримали позов Нацпарку за участі Одеської облпрокуратури, так і не роз’яснивши, яку ж шкоду заподіяно Нацпарку розширеними межами села Приморське. До речі, законом не заборонено розташування земель Національних природних парків в межах населених пунктів, наприклад, НПП “Голосіївський”, частково розташований у межах м. Києва.

Втрачено час, громада змушена захищатись в судах (юристи, адвокати, запити…), т.в.о. керівники Нацпарку на діалог з громадою не йдуть (отримують задоволення від процесу).

Шановне Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, це ж ваші підлеглі наробили. Невже захист екології обов’язково повинен бути агресивним. Громада має право на розширення меж села Приморське згідно затвердженого Генплану. Національні парки можуть територіально знаходитись в межах населених пінктів. Шановне Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, невже ви не бачите, що коїться, що всі вже втомились від ваших підлеглих і їх вчинків. Як це все тепер виправляти, за чиї кошти, за який час?», ─ зазначив у своєму коментарі Олександр Соколов.

Лиманська громада програла у Верховному Суді заповіднику: межі курортного села Приморське залишаться без змін, що обурило мешканців

“Бессарабія INFORM” зазирнула у документи вироку. Важливі витяги з тексту, на основі яких суд все ж став на бік Тузлівських лиманів.

У ході судових процесів встановили, що НПП «Тузлівські лимани» був утворений у січні 2010 року Указом Президента України на території колишнього Татарбунарського району. До території національного природного парку погоджено в установленому порядку включення 27865,0000 га земель державної власності, а саме: 2022,0000 га земель запасу (у тому числі 316,8310 га земель Піщаної коси Чорного моря та 1705,1690 га земель водного фонду (частина озер Шагани, Алібей та Бурнас), що надаються національному природному парку в постійне користування, і 25843,0000 га земель (у тому числі 3233,1800 га земель запасу, 541,0000 га земель, що перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Саратське лісове господарство», 21186,0300 га земель водного фонду (частина озер Шагани, Алібей, Бурнас, а також озера Солоне, Хаджидер, Карачаус, Будури, Мартаза, Магалевське, Малий Сасик, Джаншейське) та 882,7900 га прилеглої акваторії Чорного моря шириною 200 метрів), що включаються до складу національного природного парку без вилучення.

У грудні 2012 року розпорядженням голови Одеської обласної державної адміністрації «Про надання земельної ділянки Національному природному парку «Тузловські лимани» у постійне користування для збереження та використання національних природних парків на території Татарбунарського району Одеської області (за межами населеного пункту)» затверджено проєкт землеустрою, згідно з яким нацпарку відведено земельну ділянку та надано йому у постійне користування земельну ділянку загальною площею 2022,0000 га. Ці землі не були надані у власність або користування та перебували в запасі на території на той час Татарбунарського району.

У грудні 2013 року Приморська сільська рада прийняла рішення «Про затвердження Генерального плану та зонінгу села Приморське», затверджено містобудівну документацію «Генеральний план та зонінг с. Приморське Татарбунарського району Одеської області, загальною площею села 1101,2074 га». А уже у травні 2016 року рішенням сільради надано згоду на розробку проєкту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж с. Приморське, відповідно до Генерального плану та зонінгу зазначеного села.

Дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж Приморського Татарбунарська районна рада надала 30 травня 2018 року, а 17 серпня того ж року між Приморською сільською радою Татарбунарського району Одеської області та Товариством з обмеженою відповідальністю «Одеський земельний центр» укладено договір на послуги з інженерного проєктування. Проєкт організація розробила, а у грудні 2018 року Приморська сільська рада його погодила. Відповідно до цього, в межі населеного пункту включили прилеглі до нього землі сільськогосподарського та іншого призначення, загальною площею 605,3481 га, зі збільшенням площі території населеного пункту до 1101,2074 га.

Рішенням Татарбунарської районної ради Одеської області «Про встановлення меж с.Приморське на території Приморської сільської ради Татарбунарського району Одеської області» від 19 червня 2020 року №740-VII затвердили зазначений проєкт землеустрою та визначили внести відомості про встановлення меж с.Приморське до Державного земельного кадастру.

Прийняття останнього рішення, яким встановлено межі Приморського площею 1101,2074 га, згідно з розробленим проєктом землеустрою, і стало підставою для звернення до суду.

У суді першої інстанції, за наявними документами та іншими доказами, зокрема наданими картографічними матеріалами «Викопіювання зі Схеми планування території Одеської області із зазначенням місця розташування Національного природного парку «Тузлівські лимани» та с.Приморське» та «Викопіювання зі Схеми планування територій курортно-оздоровчого та рекреаційного призначення Одеської області із зазначенням місця розташування» національного природного парку та с.Приморське позивачем не було беззаперечно підтверджено факту розширення меж с.Приморське за рахунок земель, які входять до меж територій національного природного парку.

Також Окружний адміністративний суд відхилив як необґрунтовані посилання позивача про порушення Регламенту під час проведення сесії ради та оформленні її результатів.

Суд апеляційної інстанції частково не погодився з такими висновками та задовольнив позов НПП «Тузлівські лимани», вважаючи, що наслідком прийняття оскаржуваного рішення стане перехід з державної у комунальну власність земель, переданих до складу національного природного парку.

Крім того, судді наголошували, що при прийнятті рішення Приморською сільською радою ніяк не узгоджувалося дане питання із позивачем, за рахунок земель якого і планувалося розширити межі населеного пункту.

Також П’ятий апеляційний адміністративний суд вказав на наявність прямої законодавчої заборони реалізації заходів, передбачених документацією із землеустрою, ─ у цьому випадку є встановлення (зміни) меж населеного пункту, без позитивних висновків державної експертизи.

Натомість Лиманська сільська рада у касаційній скарзі посилалась на те, що суд апеляційної інстанції не дослідив зібрані у справі докази та не дав їм належної оцінки. Тож у такому разі це призвело до неповного встановлення обставин, оскільки більшість доказів абсолютно суперечить висновкам апеляційного суду.

У суді юристи, що представляли зазначену громаду,  наголошували на тому, що Генеральний план села Приморське, затверджений рішенням Приморської сільської ради, не передбачав зміни категорій земельних ділянок та/або видів використання землі.

Крім того, Лиманська сільська рада у касаційній скарзі посилалась на лист Головного управління Держгеокадастру в Одеській області від 22 червня 2021 року, в якому зазначено, що згідно з даними Державного земельного кадастру, відсутні відомості про земельні ділянки, які зареєстровані за Татарбунарською районною державною адміністрацією, і за рахунок яких здійснювалося розширення меж села Приморське. Проте у суді прийшли до висновку, що вищенаведені положення законодавства не визначають умовою розпорядження земельними ділянками державної власності факт державної реєстрації за відповідною районною державною адміністрацією таких ділянок.

Зваживши перераховані та інші надані докази з обох сторін, Верховний Суд касаційну скаргу Лиманської сільської ради не задовольнив та постанову П’ятого апеляційного адміністративного суду від 17 березня 2023 року залишив без змін. Постанова Верховного Суду є остаточною і оскарженню не підлягає. Та, зважаючи на настрої людей та зацікавленість цією історію представників Держгеокадастру, цікаво ще буде…

 

 

guest

6 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
МЕСТНЫЙ КУРС
МЕСТНЫЙ КУРС
11 месяцев назад

НУ ЧТО СКАЗАТЬ? ВАСЯ УЖЕ ВЗЯЛ ПЕЧЕНЬКИ ЗА КОСУ И РАСПРЕДЕЛИЛ КОМУ И СКОЛЬКО КОСЫ БУДЕТ, А ТЕПЕРЬ НУЖНО ВЕРНУТЬ. А ВОЗВРАЩАТЬ ОЙ КАК НЕ ХОЧЕТСЯ, ТЕМ БОЛЕЕ ЧТО ОТЕЛЬ ПОЧТИ ДОСТРОЕН В ГОРОДЕ ОДЕССЕ.
БЕРЕМ ПОПКОРН))))

Олександр
Олександр
11 месяцев назад
Ответить на  МЕСТНЫЙ КУРС

Все, що описано в статті, відбувалося далеко до того, як ці території увійшли до складу Лиманської ОТГ. На жаль, популізм і кумівство стали візитівкою нашої держави, і начебто активісти екологи не стали винятком, особливо після того як присмоктались до державного корита та протягом 10-ти років тринькають гроші платників податків на юристів та не вилазять з судів, замість того щоб займатись справами екологіїї замість земельного рейдерства!!!! Напевно готують почву для своїх хазяїв)))) Про соціально-економічний розвиток територій ніхто не думає. Скоро території громад які примикають до НПП будуть схожі на лимани які у введенні НПП, все це дуже сумно коли ще й усвідомлюєш, що все це відбувається з єдиною метою – особисті амбіції дрібних ченуш!!!!!!! Зате зараз керівник НПП як «королевишна» буде всіх приймати та з висока на всіх дивиться, а потім якогось цінного кадра направлять з Києва для старту карьєри, той також місцевих почне обілєчівать і т.д. І тільки місцеві як завжди не будуть власниками своїх територій!!!!

*****
*****
11 месяцев назад
Ответить на  Олександр

Ого, гугл-переводчик неплохо стал переводить… Да только рога “пользователя” с потрАхами выдают. 😉

юрій
юрій
11 месяцев назад

Ви подивіться на голову Лиманської тергромади, він чи навмисне , чи так і є насправді, ” косить” під бандюка, і манери бандючі, це звісно я взяв із його публічних виступів, інтелегенцією розумом тактом там і не пахне, тільки щурами просмерділо

Махновець
Махновець
11 месяцев назад

Резніченко не ахєрєл лі? Суд нашої держави тобі вже не авторитет???

Махновець
Махновець
11 месяцев назад

Банда сепаров недобиитих обурена. А громада, то вівці.

6
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x