Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Болградський район не витримав перевірку: через зросійщення публічного простору в ситуацію можуть втрутитися РНБО та СБУ

3 коментаря 322488 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Представниками Уповноваженого із захисту державної мови протягом 24-26 липня в Болградському районі був проведений комплексний моніторинг стосовно дотримання Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Результат, який отримали під час моніторингу в містах Болград, Арциз та селищі Тарутине, виявився настільки невтішним, що Тарас Кремінь з цього приводу звернувся до РНБО та СБУ. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM», посилаючись на сторінку Уповноваженого.


Навіть попри велику кількість представників різних національностей, серед яких більш ніж половина складає болгарська, а російська – лише 5%, публічний простір в Болградському районі зросійщений. Зокрема, йдеться про порушення у сферах публічного управління та адміністрування, охорони здоров’я, культури, транспорту, поштового зв’язку та обслуговування.

Натомість у діяльності трьох місцевих відділів національної поліції порушень вимог мовного законодавства не зафіксовано.

У кожній же сфері суспільного життя, що підлягали аналізу, було зафіксовано або порушення вимог власне Закону про державну мову, або недостатню мовну компетентність у представників різних установ.

Більша частина суб’єктів (56%) здійснюють свою діяльність із недотриманням вимог мовного законодавства. Так, за результатами моніторингу виявлено 46 порушень, переважна більшість яких стосується інформації для загального ознайомлення та обслуговування споживачів. Всі вони здійснені російською мовою.

«Також в регіоні безперешкодно ретранслюються кремлівські телеканали. Поширення злочинної путінської пропаганди – загрозливий дестабілізуючий чинник. Домінування російської мови не просто порушує вимоги законодавства, обмежує права представників національних меншин, а й створює передумови для впливу держави-агресора. Громадяни України у фактичній ізоляції від загальнонаціонального інформаційного простору. Така ситуація – пряма загроза національній безпеці України», – наголосив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що в рішенні КСУ щодо конституційності мовного Закону від 14 липня 2021 року зазначається, що «загроза українській мові рівносильна загрозі національній безпеці України, існуванню української нації та її держави».

«Очевидно, що питання функціонування державної мови в Болградському районі – частина більших проблем. Недостатня увага питанню подолання наслідків русифікації регіону повинна бути виправлена. Сподіваюсь на оперативне реагування РНБО і СБУ та конкретні кроки місцевої влади. Разом до перемоги України!», – зазначив Тарас Кремінь.

Болградський район не витримав перевірку: через зросійщення публічного простору в ситуацію можуть втрутитися РНБО та СБУ

 

guest

3 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Валентина
Валентина
1 год назад

нажаль в ізмаільському районі коіться теж саме

Вадим
Вадим
1 год назад

А в Кодимському районі ніколи не були? Радіо масква працює на повну. Я даже не зрозумів зразу. Там все тв і радіо мовлення з придністровья.

Віктор
Віктор
1 год назад

А шо там робоять представники влади: спостеригають чи заохочують? Призначені за квотою ОПЖЗ?!

3
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x