Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Арциз, “Джура-2023”, скандал: небайдужість міської влади допомогла джурівцям отримати заслужене призове місце у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі

0 коментарів 38799 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У липні відбувся фінал Всеукраїнського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») -2023. Одеську область у фіналі представляла команда-переможець обласного етапу рій «Соколи» Арцизького ліцею №5 (старша вікова група). За результатами всіх пройдених змагань учні ліцею отримали замість нагороди… штрафні бали. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на міського голову Арцизу Сергія Парпуланського.


Дізнавшись про такий стан речей, очільник міста не залишився осторонь, а почав розбиратись у справі. Невдовзі він опублікував власний аналіз пройдених змагань та ставлення суддівства Всеукраїнського етапу Гри до учасників. Конкретно – до команди з Арцизької громади.

“Спробую бути неупередженим!
1. В нашій громаді ще з 2018 року ця гра для школярів є пріоритетною. Районною радою, а далі – міською радою виділялись значні кошти на повне забезпечення наших дітей необхідним обладнанням, починаючи від одягу і взуття і закінчуючи наметами, екіпірувальним спорядженням, пневматичними гвинтівками тощо. Із упевненістю можу сказати, що забезпечення бездоганне!
2. Наші діти неодноразово брали участь у цій грі, були неоднократними переможцями і призерами обласного та всеукраїнського етапів, отож і джурівці, і їх керівники добре обізнані з Положенням про Гру та правилами її проведення.
3. Головним суддею змагань Євгеном Нестеренко та суддівською бригадою було грубо порушено умови проведення гри: змінено конкурси «Впоряд», «Стрільба з пневматичної гвинтівки», «Смуга перешкод» та умови їх оцінювання без попередження заздалегідь.
4. Змагання «Смуга перешкод» проводилось із порушеннями або без дотримання правил із техніки безпеки для учасників.
5. Найцікавіше: наш рій взяв на себе медичне забезпечення у вечірній та нічний час для учасників роїв та керівників. А де ж організатори змагань?
6. Найбрудніше: умисно приписані штрафні бали команді в конкурсі «Таборування».
7. Найпринизливіше: усім роям вочевидь була зрозуміла перемога нашого рою в «Таборуванні», бо рівень організації був бездоганним, про що є відеофіксація, а судді фіксують викрадення прапору, чого фактично не було…”, – йдеться у зверненні Сергія Парпуланського.

Також очільник громади вказав на грубі помилки організаторів під час гри, яких у принципі не має бути взагалі, на кшталт:
– чому не вівся відкритий рейтинг за кожний день Гри,
– чому не було офіційно оголошено суддівську колегію,
– чому не було оприлюднено протоколів змагань і не надано часу для апеляції учасників змагань.
Окремо він вказав, що керівники рою вже намагались отримати відповіді на ці питання, надіславши офіційний запит до організаторів гри. Але логічної відповіді вони так і не отримали.Більш того, зі слів Сергія Парпуланського, на офіційний запит, який керівники рою надіслали до організаторів Гри – Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, – була отримана відповідь: «Цей пункт протесту не може бути задоволений у зв’язку з неможливістю фізично зібрати нараду усіх керівників роїв та членів суддівської команди». У керівника міста на це також знайшовся аргумент.
Шановний пане Андрію Лісота, Ви жодного пункту протесту не задовольнили! А щодо фізичного зібрання скажу: сьогодні онлайн-нарада – не диво! Учні всієї України опанували онлайн-навчання, навіть навчання під вибухи! А якщо виник протест, будьте ласкаві, вживайте всі відповідні заходи, аби не виникало запитів щодо упередженого або недбалого суддівства. Врешті-решт, проведіть онлайн-нараду з усіма керівниками роїв та членів суддівської команди за підсумками Гри.  Звертаюсь до Міністерства освіти і науки України. Шановний пане Оксене Лісовий! Враховуючи те, що учасниками Гри є учні закладів освіти, зверніть увагу на ситуацію, яка склалася. Так, будь-які змагання – це не тільки про переможців та переможених. Це ще й виховання патріотизму, вольових якостей, характеру, справедливості. А ще – повага до власне учасників, суперників та достойна поведінка. Якщо це гра Всеукраїнського рівня, то й рівень підготовки та проведення має бути відповідний, а ще краще – бездоганний! Особливо сьогодні! Чому ми – представники влади, батьки, школа розуміємо це, і, не шкодуючи часу, фінансів, робимо все, аби наші діти мали змогу взяти участь та гідно представити наш регіон, а самі організатори усім цим нехтують? Навіть харчування дітей організували належним чином після того, коли діти на третій день змагань почали страйкувати після недоїдків і черв’яків у стравах! А відсутність питної води? А де щоденне вшанування загиблих побратимів хвилиною мовчання? Отож, і виникає питання – ми виховуємо гідну молодь чи вбиваємо в молоді гідність?“, – підкреслив Сергій Парпуланський.

Листи-протести керівників рою «Соколи» Арцизького ліцею № 5 Арцизької міської ради та чотових четвертої чоти Марії Полянської та Олега Бахура до Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді були надіслані повторно на початку серпня. Також від Арцизької міської ради були направлені листи-запити на Міністерство освіти й науки України та організаторам змагань.

Нещодавно були отримані відповіді, у яких зазначилось наступне: під час розгляду апеляції були розглянуті всі аргументи щодо неправильності виставлення оцінювання у конкурсі “Таборування” та проведенні відповідні консультації з Головним суддею III етапу гри.

“За підсумками вищезазначеного, Апеляційною комісією було прийнято рішення переглянути результати конкурсу “Таборування” III (Всеукраїнського) та присудити рою “Соколи” Арцизького ліцею № 5 з початковою школою та гімназією Арцизької міської ради Болградського району Одеської області перше місце у конкурсі “Таборування” на III (Всеукраїнському) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”) “Джура-2023: Галицька Січ”, – зазначено у відповіді.

Арциз, "Джура-2023", скандал: небайдужість міської влади допомогла джурівцям отримати заслужене призове місце у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі
Арциз, "Джура-2023", скандал: небайдужість міської влади допомогла джурівцям отримати заслужене призове місце у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі
guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x