Якими бувають вина: види та класифікація

0 коментарів 99144 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


hyYhg_X0_718V6td4ysatiEc4iLngFcHR8f4rny1PBrvCZ4GlUT_zeljl7gkzMqqB0XSu0ZbppYVF-EjVtgVYwrT613prcELZu4aVR0J58Az_6e0gvfrpXWREiPVv9uLVsL1-drMRFnV


Вино — один із найпопулярніших алкогольних напоїв, відомий вже протягом кількох тисячоліть. У світі виробляється безліч різноманітних вин, впорядкувати які дозволяє класифікація. Розглянемо, якими бувають вина та як почати розбиратися в них без допомоги сомельє.

Вина можна класифікувати за різними принципами, але основними характеристиками є: колір, сорт винограду, регіон походження, а також вміст цукру, вуглекислого газу та алкоголю.

Як класифікувати вина за кольором?

Перше, на що звертають увагу при виборі вина — це колір. Саме колір може розповісти, з якого винограду виготовлено вино, чи піддавалось воно оксидації, витримане воно чи молоде.

За кольором вина поділяють на:

  1. Червоні — виробляються переважно з темних сортів винограду. Червоне вино чудово поєднується зі стейками, зрілими сирами, стравами-гриль.
  2. Білі — зазвичай виготовляються з білого винограду. Підходять до риби, морепродуктів, овочевих салатів.
  3. Рожеві — частіше виробляються з темного винограду. Подаються як аперитив, а також добре поєднуються з легкими закусками. Зокрема рожеві ігристі вина чудово смакують із випічкою.

Шукаєте якісне вино для вечері в компанії друзів? Завітайте до мережі магазинів METRO! Найвигідніші пропозиції ви знайдете в каталозі акційних товарів. 

Класифікація сортів

Існують моносортові та купажовані вина. Перші виготовляються з ягід одного сорту, другі — з двох сортів або більше. Розглянемо найпопулярніші виноградні сорти.

Шардоне

Білий сорт винограду, дуже поширений та популярний, оскільки добре пристосовується до різних кліматичних умов. Його успішно вирощують як у спекотній Аргентині, так і в дощовій Бургундії. Смак шардоне з різних країн трохи різниться: таким чином, бургундське має цитрусові та яблучні нотки, а аргентинське — медові та фруктові.

Каберне совіньйон

Червоний сорт винограду, який має насичений смак та яскравий аромат, вміщує багато кислот і танінів. Такі вина чудово зберігаються. Найкращими вважаються французькі та каліфорнійські.

Мерло

Червоний виноград, з якого виготовляють м’яке оксамитове вино з вишневими та кавовими нотками. Мерло походить із регіону Бордо, де особливо поширене на правому березі Жиронди.

Совіньйон блан

Білий виноград із вишуканим ароматом, з якого виготовляють висококислотні молоді вина з нотками цитрусових, агрусу, яблук. Найкращими вважаються французькі та новозеландські напої.

6-kN1-Xx4Jg262d-1EenCnYn0dS-3pTHYAFQhnnApU_7N30XGbJ6uzXktDI8EGffjFi_B8Psi2DY-y9m17rO64Y2jgohoDKsbuM3M7zpnLXMGGE6Nr3r3_54Psr9Vz2QuHOfbsym-kDo

Класифікація з залишковим цукром

Залишковим називають цукор, який міститься у вині після ферментації та витримки. Це природний цукор, що є в самому винограді. Його вміст може відрізнятися в залежності від сорту, наприклад, Мускат містить більше цукру, ніж Шардоне. За вмістом залишкового природного цукру всі вина можна поділити на дві категорії:

  • Столові — від сухих до напівсолодких.
  • Десертні — від напівсолодких до солодких.

Сухі вина

Вміст цукру в сухих винах не перевищує 4 грамів на літр, оскільки його “з’їдають” дріжджі в процесі ферментації. До сухих належить більшість сучасних вин.

Напівсухі та напівсолодкі

Напівсухі вина містять до 18 грамів цукру на літр, а напівсолодкі  — 45 грамів на літр. Ці види вважаються проміжною ланкою між сухими та солодкими винами. Солодкість у них доволі відчутна.

Солодкі

Вина із вмістом цукру понад 45 грамів на літр називають солодкими. Їх виробляють різними способами: шляхом зупинки бродіння, використання особливих сортів винограду, з ягід пізнього збору тощо. Після ферментації цукор додають лише у дешеві вина масового виробництва, а в багатьох регіонах Франції, Італії та Іспанії це взагалі заборонено.

Купити якісне вино за вигідними цінами ви завжди можете в мережі магазинів METRO! На вас чекає широкий асортимент, вигідні знижки та привабливі акційні пропозиції.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x