Про NFT простими словами: навіщо потрібні токени та як їх застосовують

0 коментарів 28674 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У 21 сторіччі доступні не лише звичайні гроші, але й цифрові платіжні системи. Ними користуватися не менш зручно, ніж паперовими купюрами. До того ж курс біткоїну часто змінюється, що дає змогу примножувати заощадження.


Що таке NFT простими словами

НФТ – це невзаємозамінні токени. Тобто кожен екземпляр унікальний, його не можна обміняти чи замістити іншим токеном, хоча спочатку активи створювалися як взаємозамінні. Власник отримує право на володіння унікальними активами на кшталт витвору мистецтва, проте це лише запис у віртуальному просторі.

Технологію створено на блокчейні Ефіріум, а за основу взяті смартконтракти цієї криптовалюти. Близько 90% НФТ продається саме через Ефіріум. Проте НФТ може створюватись і на інших блокчейнах. Серед них Chain, Tezos, Solana, Cardano. За допомогою NFT можна купувати чи продавати різноманітні об’єкти:

  • фотографії;
  • картини;
  • малюнки;
  • музику тощо.

Через NFT також можна довести право власності активів, їх унікальність. Водночас це може застосовуватися лише на конкретних майданчиках, де розміщено токен. Ці активи можуть бути будь-якими: від витворів мистецтва до частки в стартапах.

Як працюють НФТ: принцип створення, продажу та покупки

Є чимало інтернет-майданчиків, де можна розміщувати свої токени. Зазвичай їх присвячено конкретному різновиду діяльності (музика, малювання). Для створення NFT знадобиться криптогаманець та файл із контентом.

Користувачі завантажують цифрові файли, перетворюючи їх на запис в блокчейні. Створений токен можна розміщувати на аукціоні, обмежувати кількість завантажень, діставати гонорари від кожного продажу. Звісно, самі майданчики також отримують певну комісію.

Якщо інший користувач хоче придбати NFT, він звертається до власника, начисляє кошти, отримує унікальний сертифікат із блокчейн-даними. Покупець може зберегти актив у пам’яті ПК чи іншого пристрою.

Приклади НФТ

Найбільшу частку займають NFT-аватари, далі цифрові предмети колекціонування, на третьому місці – НФТ-токени для ігор. Яскравий приклад останніх років – НФТ на роботу відомого художника Бенксі. Справжню картину було спалено, але залишився невзаємозамінний токен, що у 2021 році було продано за 95 тисяч доларів.

Не менш яскравий приклад – колекції CryptoPunks, що розійшлися у 2021 році за величезну суму. Наприклад, один з NFT було продано за 11,8 млн доларів.

Попри поки що недостатню популярність, у технології багатообіцяюче майбутнє. Вона стане невіднятною частиною повсякденності, коли за її допомогою можна буде отримати нерухомість, транспорт чи акції, просто придбавши чи продавши НФТ.

Спеціалісти з криптовалют стверджують, що тренд на цифровізацію буде лише зростати. Разом з тим розподілення часток може змінюватись: зараз популярні предмети колекціонування чи аватари, а в майбутньому це можуть бути НФТ-права на нерухомість, диплом про освіту чи інтелектуальну власність.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x