1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Що варто знати про хворобу, аби уберегтися від неї

0 коментарів 16956 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Фахівці ДУ “Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України” з нагоди Дня боротьби зі СНІДом, який у світі відзначають у перший день зими, нагадали про хворобу та про те, як від неї уберегтися, – передає “Бессарабія INFORM”. 


У 2022 році День боротьби проходить під гаслом «Зрівняти». ВООЗ закликає світових лідерів і громадян сміливо визнати та подолати нерівність, яка стримує прогрес у припиненні СНІДу; а також вирівняти доступ до основних послуг з ВІЛ, особливо для дітей і ключових груп населення та їхніх партнерів – чоловіків, які мають секс з чоловіками, трансгендерів, людей, які вживають наркотики, працівників секс-бізнесу та людей у в’язницях.

Глобальна реакція на ВІЛ знаходиться під загрозою, незважаючи на те, що ВІЛ залишається серйозною проблемою охорони здоров’я, яка вражає мільйони людей у всьому світі. За останні кілька років прогрес у досягненні цілей щодо ВІЛ зупинився, ресурси скоротилися, і в результаті мільйони життів опинилися під загрозою.

Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка. Цей символ створив художник Франк Мур навесні 1991 року. Всесвітньо відомою червона стрічка стала у 2000 році на церемонії вручення нагород «Tony Awards». Всі присутні надягли цей символ боротьби з ВІЛ. У пресс-релізі проєкту йшлося: «Червона стрічка стане символом нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без ВІЛ. Найбільша надія, пов’язана з цим проєктом, це те, що до першого грудня, Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом, ці стрічки носитимуть у всьому світі».

❓ Що таке ВІЛ?
ВІЛ – це віруси роду лентивірусів родини ретровірусів, які уражають імунну систему людини. При цьому імунна система організму хворого втрачає можливість захищати його від деяких інфекційних хвороб, не типових для здорової людини. Цей вірус може жити в організмі людини багато років, не викликаючи жодних симптомів.

❓ Що таке СНІД?
СНІД означає синдром набутого імунодефіциту – це комплекс захворювань, які розвиваються внаслідок руйнування вірусом імунної системи, та є останньою стадією ВІЛ-інфекції. Без лікування смерть від СНІДу настає у 100% випадків. У середньому, людина з ВІЛ-інфекцією, яка не отримує специфічне лікування, помирає через 9-11 років після зараження.

❓ Яким шляхом передається ВІЛ?
– Статевим, при будь-яких формах статевих контактів (гетеросексуальний, гомосексуальний)
– Парентеральним – через кров (при переливанні інфікованої крові, при використанні крові, інфікованої ВІЛ, шприців або інструментів.
Інфікування через пошкоджену шкіру або слизові оболонки людей, які контактують з кров’ю та біологічними рідинами людей, які живуть з ВІЛ.
-Перинатальним – від матері до дитини
-Вертикальним – під час вагітності через плаценту. Під час пологів.
-Горизонтальним – при грудному вигодовуванні дитини.

❓ Як ВІЛ не передається?
-Через біологічні рідини, такі як піт, сечу, сльози, слину, оскільки кількість вірусних частинок в цих рідинах надзвичайно мала для зараження;
– Побутовим шляхом: через повітря при чханні, кашлі, при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посудом, постільної білизни, іграшками, при купанні у воді, при укусах комах або тварин.

❓ Яка профілактика ВІЛ –інфекцій?
– Уникати випадкових статевих контактів, бо чим більше сексуальних партнерів, тим вищим є ризик інфікування. Застосування презервативів значно знижує можливість інфікування партнера не тільки ВІЛ, але й збудниками венеричних захворювань, вірусних гепатитів.
– ВІЛ-негативні люди, які зазнали ризику зараження ВІЛ, мають проводити постекспозиційну профілактику (ПЕП) для запобігання інфікуванню протягом 72 годин після ймовірного впливу ВІЛ;
– Не забувайте регулярно тестуватися на ВІЛ та не бійтеся розпочати із вашим партнером розмову про ВІЛ-статус. Це може врятувати ваше життя та здоров’я!

❓ Де можна пройти тестування на ВІЛ?
Вірусологічна лабораторія ДУ “Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України” на протязі багатьох років проводить скринінгові та верифікаційні дослідження на ВІЛ-інфекцію/СНІД. Безкоштовне, конфіденційне тестування на ВІЛ можна пройти в усіх медзакладах м.Одеси — Центрах первинної медико-санітарної допомоги, консультативно-діагностичних центрах, лікарнях, пологових будинках та жіночих консультаціях.

❓ Яке лікування ВІЛ-інфекції?
Антиретровірусна терапія (АРТ) — прийом антиретровірусних препаратів, які покликані пригнічувати розмноження ВІЛ в організмі людини, зменшувати рівень вірусного навантаження та відновлювати функцію імунної системи.

Людина, яка живе з ВІЛ, щодня приблизно в один і той самий час повинна приймати ліки, які пригнічуватимуть вірус імунодефіциту в її організмі — зупинятимуть його розмноження. Прийом АРТ пожиттєвий та переривати прийом препаратів не можна. Адже щойно змінюється режим прийому ліків, вірус може пристосуватися до них та стати стійким до антиретровірусних препаратів.

Рання діагностика ВІЛ та прийом АРТ знижує вірусне навантаження та робить людину з ВІЛ безпечною для оточуючих, дозволяє їй жити повноцінним життям та мати здорових дітей. Бережіть себе та рідних!

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x