“І будуть Люди на землі”: життя має продовжуватись – як війна вплинула на сучасні тенденції проведення весіль в Бессарабії

0 коментарів 41337 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Війна не стала перепоною для закоханих, які вирішили одружитись. Навпаки ж, багатьох українців напружена ситуація підштовхнула на серйозний крок – створити сім’ю. “Бессарабія INFORM” дізнавалась, як змінились сучасні тенденції проведення весіль у воєнні часи у Бессарабії, чи стали святкувати скромніше і наскільки активно зараз ідуть під вінець молодята в порівнянні з минулими роками.


Ми торкнулися цієї теми, тому що осінь – традиційний сезон весіль. На вихідних в ізмаїльських парках, скверах, на набережній Дунаю можно побачити красунь-наречених у білих сукнях під руку зі своїми другими половинками. Радість, яку вони випромінюють у ці щасливі миті, гріє душу і всиляє впевненість: життя триває і воно неодмінно переможе, а нові сім’ї – це наша надія на майбутнє.

Аналіз сучасних весільних трендів від ізмаїльського відеографа

Своїми спостереженнями з приводу актуальних тенденцій проведення весіль цієї осені в Ізмаїлі та Бессарабії з “БІ” поділився відеограф Микола Ганчев:

“Весілля різні. Я не можу сказати, що вони якісь інакші. Як і раніше, все залежить від бюджету та від настрою людей. Якщо хтось заробляє так, як він заробляв раніше, то вони організовують повноцінні традиційні святкування. Безумовно, весіль, в нашому з вами звичайному розумінні (з великими банкетами, великою кількістю гостей – ред.), стало набагато меньше.

Актуальні весілля я можу умовно поділити на три типи. Перший – це розпис у РАЦСі і невелика прогулянка з фото-відео супроводом. Із гостей – тільки батьки і найближчі люди. Другий тип (приблизно половина від загальної кількості) – це весілля з невеликим банкетом. Маленька скромна вечеря з обмеженою кількістю запрошуваних (до 20 осіб), у колі найближчих родичів і друзів. В цих випадках, ми небагато знімаємо – якщо раніше були зйомки “розкішного ранку” молодят і таке інше, то зараз, частіше за все, формат максимально компактний – розпис, невелика прогулянка і невеликий банкет в залі. Ну і третій різновид (приблизно 10-15% від загальної кількості) – це коли молодята віддають перевагу традиційним пишним весіллям, до яких ми звикли.

В основному, всі молодята, які вибрали для весілля цей непростий час, мотивують своє рішення тим, що життя триває і що ті, хто захищає нас сьогодні на фронті, борються саме за те, аби життя продовжувалось, аби створювались сім’ї і аби ми тут жили у мирі. І я з ними в цьому абсолютно погоджуюсь”.

Бессарабські фотографи та відеографи, з якими ми поспілкувались, зізнались – війна, неминуче внесла свої корективи і вплинула на кількість весільних замовлень, їх стало набагато меньше. Свята стали більш “компактними” та мінімалістичними. А от простих реєстрацій шлюбів, навпаки, – навіть більше ніж у минулому році.

Майстри фотографічної справи поділилися ще одним цікавим спостереженням – молодята частіше стали додавати до сюжетів весільних фотосесій патріотичні мотиви. Деякі наречені залюбки обирають замість традиційної білої сукні і чорного смокингу – вишиванки, а весільну зйомку в автентичному стилі проводять не в розкішних інтер’єрах готелів та особняків (останніми роками це було дуже модно), а на тлі фантастичних бессарабських ландшафтів – блакитного неба, рідного Дунаю, придунайських водойм, жовтого пшеничного або соняшникового поля, чи на тлі казкових безкрайніх лавандових полів.

"І будуть Люди на землі": життя має продовжуватись - як війна вплинула на сучасні тенденції проведення весіль в Бессарабії

Сценарії актуальних весіль суттєво не змінились – бессарабці шанують традиції, але настрій – не той…

Ми спиталися у відомої ізмаїльської ведучої Ірини Кісікової, яка працює в цій сфері 25 років, чи змінились якось сценарії святкування весілля останнім часом, чи з’явились нові запити від клієнтів і який формат свята найчастіше обирають сучасні пари.

“У весілля є свій сценарій, свої традиції. Їх не зміниш, як не крути, навіть під час війни. Весілля є весілля – хочеться і повеселитись, і дотриматись всіх традицій… Задумуюсь про розробку сценаріїв проведення заходів на українській мові. Але в нашій багатонаціональній Бессарабії, де люди розмовляють на різних мовах, в основному є запит на проведення святкувань саме російською, до якої всі звикли”, – констатує наша співрозмовниця.

За словами пані Ірини, традиційних святкувань (з пишними застіллями, шоу-програмою і великою кількістю гостей) цієї осені, на жаль, стало набагато меньше. Якщо раніше за сезон у ведучої було по 20-30 весіль на 80-140 запрошуваних кожне, то зараз – це в основному маленькі сімейні святкування на приблизно 20 осіб. І, здебільшого, один з молодят – військовослужбовець.

Ще одне цікаве спостереження від ізмаїльської ведучої:

“В мене були випадки, коли клієнти в останній момент передзвонювали і казали “Ви знаєте, ми, мабуть, не будемо гуляти”… Ну не гуляється людям сьогодні… І навить, дивлюся, та святкова атмосфера, яка була раніше під час моїх гулянь – вже не та, вона змінилась. Буває, кажуть: “Ну як – хлопці наші на передовій, а ми тут будемо гуляти?…” і відміняють замовлення в останній момент. Але життя продовжується, і весілля все одно проводимо”.

Ірина звернула увагу також на реакцію гостей свят на патріотичні пісні – “Ой у лузі червона калина” хором стоячі співають всі.

Статистика оформлювання шлюбів дещо знизилась

Як повідомила “БІ” керівниця відділу державної реєстрації актів цивільного стану Ізмаїльського міськрайонного управління юстиції Одеської області  (РАЦС) Валентина Іванова, шлюбів на Ізмаїльщині в цьому році в порівнянні з минулим було зареєстровано меньше. За 10 місяців 2021 року було зареєстровано 555 шлюбів, а за аналогічний період 2022-го – 485. Якщо взяти увесь повний 2021 рік, то у ньому було створено офіційно 649 сімей. Але до кінця року ще є час, тому, можливо, наші сьогоднішні закохані ще наздоженуть минулорічних молодят.

"І будуть Люди на землі": життя має продовжуватись - як війна вплинула на сучасні тенденції проведення весіль в Бессарабії

Спрощеною процедурою реєстрації шлюбів в умовах воєнного стану в Ізмаїльському районі користуються зовсім не часто.

“За увесь час війни у нас було лише три таких реєстрації, коли наречений знаходився на фронті, а наречена приходила до нас із заявою, підписаною ним і завіреною командиром його частини”, – повідомила пані Валентина.

Нагадаємо, у березні Урядом України в умовах воєнного стану було ухвалено особливий порядок державної реєстрації шлюбу для військовослужбовців, правоохоронців та медиків. Згідно даних Мінюсту, Одещина увійшла у п’ятірку областей, у яких молодята одружились за такою спрощеною процедурою – як в присутності обох наречених, так і у відсутності одного з них, або навiть обох. Шлюб за особливим порядком його державної реєстрації за період з 7 березня по 30 вересня 2022 року в Одеській області уклали 137 пар.

Військовослужбовці стали одружуватись частіше

Військовослужбовці стали частіше йти до ДРАЦС-у.

“І це зрозуміло – люди думають про те, що скоро можуть піти на фронт, і розуміють, що може трапитися всяке. Тому намагаються, аби їх кохані були таким чином більш захищені. У нас бували такі випадки, коли наречений приїздив всього на один день у відрядження, і цього ж дня відбувалась реєстрація шлюбу”, – розказує керівниця Ізмаїльського відділу ДРАЦС.

"І будуть Люди на землі": життя має продовжуватись - як війна вплинула на сучасні тенденції проведення весіль в Бессарабії

"І будуть Люди на землі": життя має продовжуватись - як війна вплинула на сучасні тенденції проведення весіль в Бессарабії

В основному, за один день в Ізмаїлі реєструють шлюби тільки тих, кому це дійсно потрібно дуже швидко і за поважних причин – вагітним і військовослужбовцям, які вже на фронті, або збираються туди їхати. Для всіх інших – 32-гу статтю Сімейного кодексу про місячний термін з дня подання заяви про реєстрацію шлюбу ніхто не відміняв.

Слід також зазначити, що чоловіки (а також жінки деяких категорій), згідно Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, мають перебувати на військовому обліку, а при оголошенні військового стану (як то є зараз) – мають добровільно явитись до військомату. За словами пані Валентини, дані про свій “військовий статус” військовозобов’язані наречені мають надавати і до відділу ДРАЦС-у при поданні заяви про реєстрацію шлюбу. І якщо раніше відділи реєстрації могли просто написати у відповідну графу заяви, що такі документи “не надані”, то зараз, коли в країні війна, ситуація інакша. Відділи ДРАЦС-у постійно контактують з військоматами і зобов’язані передавати відомості про людей, які реєструють шлюби.

Керівниця ізмаїльського ДРАЦСу поділилася також власними спостереженнями щодо весільного луку наречених сьогодення – молодята все частіше приходять на реєстрацію в образах у національному стилі, або обирають дуже скромне вбрання, а військові (причому обох статей) – найчастіше надають перевагу військовій формі.

…В процесі написання цього матеріалу один з наших співрозмовників розповів про дуже цікавий факт – після перемоги у Другій світовій війні, в середині 40-х – на початку 50-х років минулого століття, на наших теренах стрімко зросла народжуваність. Незважаючи на складні післявоєнні часи, захоплені перемогою люди з великою жагою до життя створювали нові сім’ї… Зараз, в наші буремні, не менш складні, воєнні часи сім’ї і діти, незважаючи ні на що, народжуються під звуки повітряних тривог, в підвалах, бліндажах, під обстрілами… Народжуються і будуть народжуватись – бо життя має продовжуватись. Як заповів нам Кобзар:

“І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люди на землі”.

"І будуть Люди на землі": життя має продовжуватись - як війна вплинула на сучасні тенденції проведення весіль в Бессарабії

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x