Страждати, як усі: у Раді пропонують посадити депутатів на “мінімалку”

2 коментаря 26271 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Верховній Раді пропонують урізати зарплати депутатам. Народний депутат Антон Яценко зареєстрував законопроект, яким запропонував на час воєнного стану встановити народним депутатам зарплату на рівні мінімальної та скасувати усі пільги та привілеї, а заощаджені кошти спрямувати на потреби безпеки й оборони.


Також альтернативний законопроект зареєстрував народний депутат Георгій Мазурашу: парламентарі, а також члени уряду, інші співробітники держсектору, які “отримують аморально високі зарплати”, зможуть подати заяву про добровільну відмову від усіх надбавок і доплат зі встановленням зарплати на рівні мінімальної (6500 грн). Базовий законопроект (Яценка) він назвав популістським.

Відмітимо, що 19 липня 2022 року Верховна Рада 308 голосами “за” ухвалила проект постанови “Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України ”Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України”.

  • кошти, передбачені правками до держбюджету-2022 від 9 липня (зокрема й міжнародну фіндопомогу), можна спрямовувати на виплати народним депутатам відповідно до пункту 2 постанови;
  • пункт 2 постанови, своєю чергою, свідчить, що апарат Верховної Ради може, в межах видатків на оплату праці, нараховувати надбавки до посадового окладу народного депутата у розмірі, встановленому для членів Кабінету міністрів України (тобто вирівнювати депутатські зарплати з міністерськими);
  • оклади народних депутатів, які не перебувають у жодному парламентському комітеті, зрівнюються з базовою величиною окладу народних депутатів-членів комітетів (10 прожиткових мінімумів).

Рішення спричинило резонанс. На сайті президента України зареєстровано щонайменше одну петицію, яка набрала понад 25 тис. голосів “за” із пропозицією встановити зарплати депутатам на рівні мінімальної зарплати в країні (6500 грн).

В той же час народний депутат Олександр Качура стверджує, що Верховна Рада не ухвалювала видаткових рішень, а тим більше не використовувала кошти іноземної допомоги, окрім того, що перерозподілила ті кошти, які вже закладені у державному бюджеті на роботу Верховної Ради. За його словами, не підвищили, а повернули старі зарплати.

“Коли країна страждає, мають страждати всі, але зарплати (депутатів) не зросли, навпаки, повернулися до рівня 24 лютого 2022 року, навіть стали меншими. Щодо законопроектів: якщо будуть у залі, я їх підтримаю, хоча це не ідеальний варіант вирішення питання, оскільки під час війни парламент має бути захищений (для нормального функціонування), якщо буде позиція фракції – підтримаю позицію фракції. Але чи наберуть вони достатню кількість голосів, маю сумніви. Є об’єктивні чинники: не всі, але багато колег-депутатів допомагають ЗСУ, купують бронежилети, каски, їздять багато країною, заправляють волонтерів, працюють на міжнародному фронті, наприклад, у ПАРЄ (купуючи квитки та інше своїм коштом), виконують інші депутатські функції. Навряд чи вони зможуть це робити за 6500 гривень. Хтось прийшов у парламент із мільйонними статками, а у когось їх немає. До того ж я дивився цікаву аналітику у ЗМІ, коріння цієї історії тягнеться з Росії – це спецоперація РФ із дискредитації українського парламенту, інформаційна кампанія з налаштування людей проти Верховної Ради, щоб потім показати на росТБ у Соловйова, “от бачите, немає підтримки так званого київського режиму серед населення”, – каже Качура.

Інший народний депутат Григорій Мамка також жаліється, що торік Кабмін скасував свою постанову, якою визначав рівень зарплат депутатів, і ухвалив нову, в якій йшлося лише про зарплати урядовцям.

“Щось я не чув, щоб казали, які депутати молодці, що наполовину зменшили собі зарплату. Після цього ми проголосували правки до закону, якими визначили нарахування зарплат усім держслужбовцям, окрім Нацполіції та БЕБ. Наразі ніхто депутатам зарплату не підвищував, а повернули ту, яку вони отримували протягом більш ніж 8 місяців. Тож нині будь-який громадянин України, зокрема, держслужбовець (і депутат) може написати заяву й перерахувати кошти на ЗСУ. Цікаво, скільки Мазурашу перекинув грошей на ЗСУ? Займатися піаром під час війни точно не потрібно. Такі законопроекти показують, що народні депутати не розуміють до кінця, чим вони займаються”.А от порівняти депутатські зарплати із зарплатами співробітників правоохоронних органів, на думку Григорія Мамки, це буде резонанс. “Співробітник НАБУ – 200 тис. грн, прокурор – 100 тис. грн співробітник ДБР – 150 тис. грн. Я направив депутатські звернення та викладу цю табличку (порівняння зарплат), правильно це чи ні”, – зазначив Мамка.

Доки рішення не ухвалено, це просто інформаційна причина, пояснив політтехнолог, спеціаліст з управління репутацією Олександр Кондратенко. На його думку, це розганятиметься, поки не надійдуть дані вимірів, як ініціатива “заходить” людям.

“А людям це заходить, бо люди завжди за урізання зарплат чиновникам. Надалі Верховна Рада може ухвалити таке рішення. Правду кажучи, депутати могли б піти на скасування зарплат на час дії воєнного стану”, – каже Олександр Кондратенко.

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
рубль
рубль
1 год назад

:))))))))))))))))))))))))

рубль
рубль
1 год назад

Меня тоже начальство поzадило на минималку, то бишь на пююсюны… Надо исправляться и наверстываць опущенное!

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x