Резкое снижение рейтинга Партии Регионов – результат языкового закона.

0 коментарів 29025 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Широко розповсюдженою є думка, буцімто Партія регіонів підняла питання мови напередодні старту виборчої кампанії задля підняття рейтингу.


Також висловлюються міркування про спробу регіоналів у такий спосіб відволікти електорат від думок щодо економічного становища країни.

Певно, українська мова для більшості регіоналів асоціюється з чимось чужорідним та “опозиційним”, а отже ворожим, чи принаймні із чимось другорядним, таким, що не потребує спеціального законодавчого захисту й позитивної державної підтримки.

Резкое снижение рейтинга Партии Регионов - результат языкового закона.

Втім, наслідки “язикової” авантюри від ПР виявилися прямо оберненими до початкових очікувань. На діаграмі вище показані результати опитувань щодо електоралтних уподобань українців за травень (лівий стовпчик) та липень (правий стовпчик) від Центру Разумкова.

Для зручності і наближення показників до виборчих, відсоток тих, хто обрав пункт “важко відповісти”, розподілено пропорційно поміж тими партіями, що долають 5% бар’єр, а таких наразі є шість: ВО “Батьківщина”, Партія регіонів, УДАР, комуністи, ВО “Свобода” і – на межі проходження – новітній політпроект “Україна – Вперед!”.

Отже, за два місяці, що пройшли під знаком мовних пристрастей, ПР втратила 5% підтримки.

Натомість неістотно зросли комуністи – на 0,2%. Симптоматично, що Партія регіонів істотно втратила і за даними липневого опитування соціологічної групи “Рейтинг”: із 22% до 20,3% активних виборців (з пропорційним перерахунком невизначених – втрати становлять майже два із половиною відсотки).

По суті, є всі підстави говорити про те, що Колесніченко та Ківалов підставили і свою партію, і особисто Януковича, виступивши організаторами цього дійства.

За будь-якого розвитку подій і за будь-яких подальших “миротворчих” ініціатив владної команди, спровоковане горе-правозахисниками мовне протистояння негативно впливатиме на особистий президентський та партійний рейтинги.

Все це призвело до того, що відтепер Партія регіонів уже не випереджає об’єднану опозицію, а проросійські сили – істотно поступаються демократам і націоналістам: популярність ВО “Батьківщина” зросла на 2,1%, а ВО “Свобода” – взагалі на третину, партія додала до свого активу іще 2,6%, і тепер має 6,3%.

В принципі, подальші маніпуляції щодо “непрохідності” націоналістів до парламенту можна сміливо списувати на провокації регіоналів, їхніх сателітів – комуністів, а також на ворожих свідомому українству ліберальних і шовіністичних псевдо-експертів.

Підписання Закону “Про засади державної мовної політики” матиме наслідком збереження негативних для Партії регіонів рейтингових тенденцій через електоральні перетоки, в першу чергу, до комуністів та “України – Вперед!”.

Таке рішення для Януковича означає остаточне й безповоротне електоральне самоусунення із заходу і центру. А виграти вибори силами лише півдня та сходу, особливо ж після кількох років “покращення”, нині уже неможливо.

Окрім того, відмовившись повернути закон до парламенту, Янукович не лише остаточно зрікся ролі президента усієї країни, але й завдав чергового нищівного удару по власній легітимності в очах як українського суспільства, так і світової спільноти.

 

Подготовила Ирина Правдина (авторы: Василь Бабич, Олексій Курінний. По материалам Украинской правды) 

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x