Дякуємо, що читаєте нас українською💪

В Кілії розпочали цикл сюжетів про історію найдавнішого міста України

0 коментарів 3483 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Кілійський історико-краєзнавчий музей спільно з Центром культури, мистецтв і дозвілля презентували серію відео “Кілія. Стежками історії”. Наразі опубліковано першу частину, яка вже отримала безліч позитивних відгуків. “Бессарабія INFORM” дізнавалася подробиці. 


Обличчям циклу став директор краєзнавчого музею, депутат Кілійської міської ради та поціновувач історії Віктор Ченуша. Саме він мандрує історичними місцями в межах міста, звідки знайомить глядача з цікавими фактами та ключовими персонами.

У першій частині увага приділена будівлі Елеватора, яка досі працює за призначенням, та її творцю – італійському архітектору Анхело Сальїні. Італієць, окрім стратегічного об’єкта для, на той час головного постачальника зерна у країни Європи, побудував собі будинок на головній вулиці міста, який досі має майже первозданний вигляд та привертає увагу завдяки своїй незвичності.

У коментарі “БІ” Віктор Павлович зазначив, що наразі відзнято 7 сюжетів.

Нагадаємо, Постановою Кабінету Міністрів України № 878 від 26 липня 2001 року «Про затвердження Списку історичних населених місць України» було встановлено, що місто Кілія Одеської області, засноване у VII столітті до н.е., є найдавнішим містом України. Проте точніша дата, як і засновники міста, у Постанові не вказується. Аби бодай приблизно це визначити, у 2018 році в Кілії запросили до співпраці місцевих дослідників історії. На основі зібраних фактів, які підтверджені документально, спільно вирішили взяти за основу припущення Віктора Ченуші, який запропонував вважати роком заснування 682 рік до нашої ери, а засновниками – древній народ Парфенії.

Чому саме таку думку має краєзнавець, пропонуємо прочитати у його доповіді з засідання круглого столу по цій темі у вересні 2018 року.

«У роки, коли міським головою Кілії був О.А. Гречаний, у вжиток була запущена розхожа фраза: “Кілії – 2700 років”. При цьому ніхто не спромігся просто замислитись, що VII століття до нашої ери — це період, який охоплює роки з 601 по 700, тобто — 100 років.

Ніхто не перейнявся проведенням будь-яких розвідок. Просто голосно називали гарне кругле число.

Спробуймо розібратися для початку з тими, хто заснував місто. Основними племенами, що населяли Північне Причорномор’я, були даки, сармати та скіфи. На зазначену дату місце, де нині розташоване місто, було у сфері впливу саме скіфів. Можна було б припустити, що вони є засновниками міста. Однак є деталь, яка спростовує таке припущення. Скіфи були переважно кочівниками, і більшість істориків сходиться на думці, що вони не залишили по собі скільки-небудь значних чи відомих поселень.

Значить, потрібно шукати народи, відзначені потягом до містобудування, нехай навіть не відносяться до корінного населення території.

Вивчаючи історичні події VII століття до нашої ери, знаходимо доволі цікавий документований факт: в результаті Мессенських війн Спарті вдається повністю підкорити Мессенію. При цьому боротьба на підкорених територіях продовжується і призводить до висилки парфеній.

Хто вони такі? Парфенії (буквально «народжені») — нащадки дітей незаміжніх спартанок. Згідно з Аристотелем, вони були громадянами другого сорту, але входили до числа гомеїв, тобто аристократів. І ось ці люди виганяються на північ, де й будують місця для проживання. А оскільки вони – вихідці зі Спарти, то знайомі із містобудуванням. Чи можемо припустити, що саме вони були першими будівельниками нашого міста? Цілком!

Тим більше, що на початку VIII ст. до н.е. вони будують на території сучасної Італії місто Тарент, яке також дійшло до наших днів.

Тепер спробуємо визначитись із датою. Чи була в період Мессенських воєн подія, яка відіграла ключову роль у поразці Мессенії. Виявляється, була. Анаксандр підкупив союзника месенців царя Аркадії Аристократа ІІ. Завдяки його зраді спартанці оточили месенців та розгромили їх. І сталося це у 682 році до н. Потім відхід парфеній та заснування ними нових міст. Чи можемо ми вважати саме цей рік датою заснування нашого міста? Цілком!

А як же бути із твердженням автора двотомника «Історія Кілії» Б.А. Райнова у тому, що у VII столітті до зв. рівень світового океану був вищим на 8-10 метрів і на місці Кілії було морське дно?

І ніяк. Погодитися та прийняти. Тим більше, що це також задокументований факт. Але давайте пригадаємо, де знайдено найдавніші артефакти, де збереглися скіфські кургани? На території Маяк та Омарбії. Чому? Та тому що їхня висота над нинішнім рівнем моря становить 10-12 метрів.

Висновок напрошується сам собою: саме там, де зараз Маяки та Омарбія, і стояла Кілія спочатку. Звідти вона розширювалася до нинішніх кордонів.

Підіб’ємо підсумки. З великою ймовірністю ми можемо вважати датою заснування Кілії 682 до н.е., а її засновниками – вихідців зі Спарти. Таким чином, 2700 років нашої Кілії виповнюється лише цього року. А з раннішими святкуваннями цієї дати просто погарячкували».

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x