Дякуємо, що читаєте нас українською💪

У Рені спростували твердження, що нічого вічного нема: проблема сміття стала вічною

0 коментарів 2889 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сміття провокує постійні конфлікти, взаємні обвинувачення між ренійцями та комунальними службами. Роки минають, життя змінюється, а ця проблема у Рені залишається актуальною завжди. Замість того, щоб об’єднатися і зробити своє місто чистим, жителі міста шукають винуватих. Кореспондентка “Бессарабії INFORM” спробувала розібратися, чому місто потопає у смітті, і чи є вихід з ситуації. 


Після важкого робочого тижня ренійці люблять у вихідні дні погуляти берегом Дунаю, але купи сміття засмучують і викликають обурення.

Що тільки ренійці не роблять, щоб змінити ситуацію на краще: періодично організовують акції з прибирання тої чи іншої території, допомагаючи житлово-комунальній службі, пишуть обурливі дописи в соціальних мережах, звинувачуючи дітей, батьків, школу, одне одного у поганому вихованні, а так нічого суттєво і не змінюється.

У Рені спростували твердження, що нічого вічного нема: проблема сміття стала вічною

Прокоментувати проблему із забрудненням міста ми попросили директора КП «Водоканал» Валерія Онищенка, оскільки саме його підприємство стало переможцем конкурсу з визначення суб’єктів господарювання на здійснення операцій зі збирання та перевезення побутових відходів на території міста Рені у 2024 році.

«Боремося зі сміттям, як тільки можемо», — розказав Валерій Михайлович. «Куди тільки люди не викидають його. Із каналізації, яка часто забивається, дістаємо залишки фруктів, овочів, памперси, жіночі гігієнічні вироби. Дві асенізаторські машини щодня чистять каналізаційні колодязі, а люди все одно не розуміють, що шкодять собі. І з побутовим сміттям теж є проблеми, хоч і купили нові сміттєвози та контейнери, забезпечили вивіз сміття з усіх вулиць у місті за графіком, але сміття менше не стає. Жителі приватного сектору часто змушують наших працівників витрушувати сміття з мішків. А там скло, гілки, інші гострі предмети, які ранять руки хлопцям. Це ж просто неповага до людей праці. Можна ж у пакетах або контейнерах зберігати сміття, щоб не виникало проблем.
Люди із багатоквартирних будинків часто викидають сміття не в баки, а поруч з ними, а ми прибираємо тільки контейнери. Нас просять приїхати прибрати територію, вивезти сміття. Постійно ж не можемо прибирати за недобросовісними клієнтами. Голови ОСББ повинні пам’ятати, що, крім прав, є ще обов’язки. Саме вони несуть відповідальність за чистоту на прибудинковій території. Штрафи, думаю, можуть допомогти боротися з недобросовісними головами».

Також КП «Водоканал» постійно бореться і зі стихійними сміттєзвалищами.

«Є у нас і проблема з тими, хто не хоче оплачувати вивезення сміття. Вони викидають його де заманеться:  на узбіччях доріг, у лісосмугах, на березі Дунаю, при в’їзді на офіційне сміттєзвалище поблизу Долинського, хоч можна заїхати і вивантажити сміття на звалищі абсолютно безкоштовно.
Допомогти навести лад зі сміттям може, на мою думку, інспектор з благоустрою, депутат міськради В’ячеслав Мунтяну», — резюмував Валерій Михайлович.

У Рені спростували твердження, що нічого вічного нема: проблема сміття стала вічною

Як же бачать проблему боротьби зі сміттям голови ОСББ? Ми поспілкувалися з Ольгою Андріївною Лєбєдєнко, яка очолює ОСББ «Пролетарська, 24». Ольга Андріївна розказала, що тема сміття для неї болюча з трьох причин. По-перше, їхньому будинку просто не пощастило: він розташовується навпроти міського ринку. Тому в базарний день через величезний потік машин сміттєвоз не може під’їхати і забрати сміття. Вона зверталася до керівника ЖКС Андрія Медведика, директора водоканалу Валерія Онищенка, депутатів різного рівня, щоб допомогли вирішити проблему вивезення сміття.

Оскільки ринок не працює в понеділок, то з 2019 року сміття у них почали забирати щопонеділка, але на вирішення цієї проблеми було витрачено кілька років.

Назвала Ольга Андріївна і другу проблему зі сміттям. Деякі реалізатори з ринку всі залишки зіпсованого товару (овочі, фрукти), коробки приносять і скидають біля контейнера. Сміттєвоз забирає сміття з контейнера, а купи на землі залишаються. Двірник його прибирає, кидає в бак, а для сміття мешканців будинку вже місця не лишається. Тоді Ольга Андріївна починає всім дзвонити, щоб знову забрали сміття.

Є й третя причина. Деякі мешканці в будинку (5 квартир із 16), що користуються послугою вивезення сміття, не сплачують її.  Ось така війна зі сміттям триває роками  у жителів будинку біля міського ринку.

Ми також поспілкувалися з жильцями будинку навпроти Ренійського ліцею № 1. Сміттєві баки на Кишинівській вулиці постійно переповнені, сміття не тільки біля контейнерів, а й на території школи лежить. Його розносять дворові собаки та вітер. Чому так багато сміття? Виявляється, що люди не раз бачили, як із машин, які проїжджають повз контейнери, викидають пакети. Мабуть, економлять, тому що вивезення побутових відходів зросло в 2024 році на 72% (35,30 грн. з ПДВ на місяць з одного мешканця).

КП «Водоканал» обґрунтувало актуальність перегляду встановлених тарифів зміною галузевих коефіцієнтів; зростанням прожиткового мінімуму для працездатних осіб та рівня мінімальної заробітної плати; зростанням вартості інших матеріальних ресурсів та послуг сторонніх організацій.

Поки ренійці сперечаються між собою, хто кому що винен, мешканці села Долинське потерпають найбільше від постійного смороду або диму, тому що офіційне сміттєзвалище розміщене поблизу їхнього села.

Усе літо в Рені також не можна було відчинити вікна, тому що їдкий дим наповнював кімнати, виїдав очі. З’ясувалося: горить сміттєзвалище поблизу села Долинське.

Валерій Онищенко розказав, що планували перенести сміттєзвалище подалі від села, але поки відмовилися від цієї ідеї через надто коштовну дорогу до майбутнього смітника.

А він не чекає —  горить та отруює нас своїм димом.

Група «Україна БЕЗ сміття» (Фейсбук) інформує: «Дим, який утворюється є особливо шкідливим для людини і довкілля, тому що на звалищах зосереджена велика кількість пластиків та небезпечних відходів. Це і діоксини, фурани, двоокис сірки, азоту, оксид вуглецю та ще цілий список сполук.  Дим від пожеж з вітром розноситься на багато кілометрів довкола, а діоксини — це стійкі сполуки, які розкладаються дуже довго і, змішуючись із пилом, потрапляють в організм навіть через тривалий час. Такі викиди спричиняють хвороби дихальних шляхів, різко підвищують ризик захворювання на рак і призводять до загальної інтоксикації організму».

 

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x