Дякуємо, що читаєте нас українською💪

У дельті Дунаю поблизу Вилкового випустили кілька пугачів: чому це важливо для природи

0 коментарів 5157 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


П’ять пугачів щойно оселилися в українській частині дельти Дунаю в рамках програми повернення цього виду у дику природу регіону. Цей випуск є важливим кроком у відновленні місцевої життєздатної популяції птахів та покращення загального стану екосистеми дельти. Про це повідомили в громадській організації «Rewilding Ukraine», передає «Бессарабія INFORM».


Метою науковців є відновлення в регіоні життєздатної популяції пугача, який є знаковим та екологічно важливим видом. Цей випуск є найбільшим за весь час дії програми, в рамках якої наразі випущено п’ятнадцять птахів, і плануються подальші випуски. Перші десять молодих пугачів, що походили з Одеського зоопарку, оселилися в дельті у 2019-2021 роках. Повернення пугача в регіон здійснюється командою Rewilding Ukraine у партнерстві з Дунайським біосферним заповідником й іншими місцевими партнерами, і фінансується Програмою «Наземні і морські ландшафти під загрозою» через Rewilding Europe.

Як всі хижаки, пугачі відіграють важливу роль у підтримці здоров’я екосистем. Серед іншого, вони контролюють популяції гризунів, які можуть значно збільшитися, якщо пугачі зникнуть. Наприклад, регуляція кількості щурів принесе користь птахам, які гніздяться в цьому районі, оскільки гризуни щороку поїдають значну кількість їхніх яєць. Пугачі є також важливою частиною культури України, оскільки вони часто фігурують у казках та легендах. Збільшення їх кількості в дельті Дунаю може привабити більше туристів, що сприятиме економічному розвитку місцевої громади.

У дельті Дунаю поблизу Вилкового випустили кілька пугачів: чому це важливо для природи

Попри війну в Україні, зусилля з ревайлдингу в дельті Дунаю тривають. Останній випуск пугачів демонструє стійкість українців і надію на відновлення біорізноманіття регіону — та в перспективі приваблення міжнародних відвідувачів — навіть у ці складні часи. Хоча колись Україна була домівкою для численної популяції пугачів, зараз птахи обмежені Поліссям на півночі та Донбасом на сході. Скорочення їх кількості та територій мешкання пов’язане з кампанією зі знищення птахів, яка тривала до 1969 року, а також із турбуванням птахів на гніздах, використанням пестицидів і зіткненнями з лініями електропередач. У дельті Дунаю, де цей вид рідко зустрічався до програми реінтродукції, ці загрози більше не є суттєвими. Пугачі, як правило, залишаються на одній території, якщо їх не проганяють інші сови або їм не бракує їжі. Ці фактори роблять природне повернення птахів у дельту з інших частин України малоймовірним.

П’ять птахів, які нещодавно були випущені, походять із зоопарку «Лімпопо», розташованого в Львівській області. Перед випуском їх перемістили в Одеський зоопарк, щоб птахи адаптувалися до дикої природи в контрольованих умовах. Після перебування в Одеському зоопарку пугачів перевезли в новозбудований адаптаційний вольєр поблизу Вилкового в дельті Дунаю, де вони провели кілька тижнів, пристосовуючись до нового середовища.

У дельті Дунаю поблизу Вилкового випустили кілька пугачів: чому це важливо для природи

Як і під час попередніх випусків, команда Rewilding Ukraine відстежуватиме рух і поведінку частини пугачів за допомогою GPS-передавачів. Зібрана інформація допоможе у майбутніх зусиллях з ревайлдингу. Хоча передавачі, встановлені на раніше випущених птахах, вже не діють, ревайлдинг команда залишається оптимістичною щодо перспектив для птахів у регіоні.

«Люди в українській та румунській частинах дельти повідомляли про те, що чули пугачів. Отже, ми точно знаємо, що деякі з випущених птахів вижили і залишаються в цьому районі. Пугачі починають розмножуватися на другий або третій рік, тому сподіваємось побачити ознаки зростання популяції у недалекому майбутньому», – розповідає науковець Rewilding Ukraine Олександр Гайдаш.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x