Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Служба з улюбленцем, жінки-прикордонниці та безглузді витівки ухилянтів: в Ізмаїльському прикордонному загоні пройшов брифінг

0 коментарів 5292 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Нещодавно в місті Ізмаїл відбулася зустріч місцевих ЗМІ з військовослужбовцями 17 Ізмаїльського прикордонного загону ім. О. Жуковського. Присутні стражі кордону розповіли про результати додаткового набору військових на службу на контракт за останні три місяці, а також навели деякі цікаві факти зі служби. Спілкувалася з прикордонниками й журналістка “Бессарабії INFORM”.


Як і минулого разу, брифінг стосувався набору військовослужбовців до Ізмаїльського прикордонного загону, однак на цей раз інформація була доповнена. Доповідачами виступили заступник начальника 17 прикордонного загону з персоналу підполковник Віктор Сапунжи та начальник відділу комплектування Олександр Володимирович Дудчик.

Як розповів Віктор Сапунжи, від початку кампанії з набору осіб чоловічої статі призовного віку від 18 до 60 років минуло вже трохи більше ніж три місяці. І за цей час вже є відповідні результати.

З цього часу звернулися для проходження служби за контрактом у нашому прикордонному загоні близько 150 охочих. З них було призвано 125 людей. Хочу наголосити на тому, що навіть географічно змінилися кандидати на службу. Якщо на початку кампанії здебільшого до нас зверталися мешканці Ізмаїльського та Болградського районів, то сьогодні в нас є військовослужбовці, які призвані з інших регіонів країни: це Запорізька область, Хмельницька, Київська та ін. Всі ці люди – різних професій, і вони виявили бажання проходити службу саме у нашому 17 прикордонному загоні. Я знову наголошую, як і в минулий раз – в нас для кожного знайдеться посада, за різним фахом. До речі, в нас таким чином був призваний капелан з міста Біла Церква, який наразі виконує обов’язки капелана військової частини“, – розповів підполковник Сапунжи.

Окремо доповідач підкреслив, що усі раніше зазначені переваги проходження служби у 17 прикордонному загоні виконуються, особливо – гарантія проходження служби за місцем проживання.

Я вважаю, що на сьогоднішній день це дуже важливо – кандидат, який приходить до нас, вже знає про це і впевнений у тому, що його не обдурять. Ще раз нагадаю, що сама гарантія полягає в тому, що перші пів року після підписання контракту військовослужбовець служить за місцем проживання (квартирування). І після шести місяців він може продовжити служити тут же, якщо його відношення до військової служби позитивне“, – додав Сапунжи.

Про деталі призову на військову службу й інші соціальні гарантії, та чи вводились зміни за останні три місяці, детально розповів начальник відділу комплектування Олександр Володимирович Дудчик.

Щодо гарантій: кандидату, який підписав контракт на службу у нашому загоні, надається повний соціальний пакет та грошове забезпечення – починаючи від 22 тисяч гривень та подальшого грошового зростання, яке залежить від вислуги років і посади. Щодо можливості проживання – це соціальна гарантія за винаймання житла. Тобто, військовослужбовець, який прибув з іншого регіону на службу в Ізмаїльський прикордонний загін, має право розраховувати на те, що за житло, яке він винаймає, буде платити держава. Також є відпустка тривалістю у 30 календарних днів, є можливість відпустки за сімейними обставинами. Раз на рік виплачується грошова винагорода у розмірі місячного забезпечення“, – почав перераховувати Олександр Дудчик.

Також незмінними залишилися наступні пункти:

  •  коли людина прибула на співбесіду до прикордонного загону, їй усе докладно пояснюють. Якщо врешті-решт певні моменти її не влаштовують – вона може спокійно розвернутись та покинути військову частину, ніхто силоміць її утримувати не буде. Це просто співбесіда, ніякого зобов’язування затримувати кандидата силоміць у прикордонників немає;
  • на сьогодні у прикордонників є вакантні місця у багатьох сферах служби, зокрема: в охороні кордону, в роботі на пропускних пунктах, в роботі з тваринами (кінологічна служба);
  •  окрема пропозиція діє для тих, хто бажає безпосередньо захищати країну від ворога: для таких кандидатів створено окремий підрозділ, який бере участь у бойових діях, члени якого періодично виїжджають, потім повертаються й т.д.

Якщо людина виявила бажання вступити на службу, вона звертається у відділ комплектування, ми проводимо з кандидатами співбесіду. Далі, один з етапів – це проходження тестування на психологічно-професійну придатність кандидата. Після проходження тестування людині надають перелік необхідних документів, необхідних для формування майбутньої особової справи. Також людина обов’язково проходить медичний огляд. І після цього кандидат підписує контракт. Процедура насправді не займає багато часу, від моменту звернення до підписання контракту триває від 5 до 7 діб“, – підкреслив Дудчик.

Серед головних вимог – щоб кандидат не притягувався до кримінальної відповідальності, був придатним за станом здоров’я, і освіта щоб була не нижче повної середньої. Обов’язково також перебування кандидата на військовому обліку у ТЦК та СП.

Хочу наголосити: для того, щоб стати на військовий облік (якщо чоловік цього не зробив), достатньо в “Резерв+” оновити свої дані. І юридично це буде підставою для розгляду його як кандидата на військову службу за контрактом“, – підкреслив начальник відділу комплектування.

Відповідаючи на питання кореспондентки “БІ”, військовослужбовці зазначили, що 125 людей, котрі нещодавно підписали контракт з прикордонною службою, є людьми різного віку та статусу. Чимало з них дізнавались про переваги контракту у 17 загоні від своїх знайомих, котрі вже тут служать. Також серед них є ті, що свого часу пережив окупацію росіян, а також ВПО – тобто люди, які на власні очі бачили, що собою являє “руський мір”. І вони прийшли до загону служити, бувши вже дуже вмотивованими.

Днями до нас прийшов кандидат 19 років, який сам родом з міста Гола Пристань (Херсонська область). Під час спілкування хлопець, який був в окупації, навіть не задавав питання, яким буде грошове забезпечення – його основна мотивація полягає в службі саме в прикордонних військах. При всій повазі до всіх складових ЗСУ, але першими, хто зустрічає ворога, є саме прикордонники. І мотивація хлопця – охороняти кордон, щоб не пустити сюди ворога“, – розповів Олександр Дудчик.

Стосовно призову жінок, доповідачами була надана наступна інформація: від початку кампанії було підписано контракт з двома представницями прекрасної статі, оскільки існують певні обмеження.

Бажаючих жінок насправді багато. Але наразі існує потреба саме в чоловіках“, – коротко зазначив Сапунжи.

Незмінним залишився пункт, коли кандидат має право вибору, де саме він може проходити службу (за умови підписання контракту). Це на відміну від мобілізації, під час якої людина потрапляє туди, куди її направляють.

Днями мені дзвонив чоловік, який був мобілізований ТЦК і СП. Він вже зараз знаходиться в учбовому центрі у Миколаєві й казав, що хоче проходити службу за контрактом в нашому прикордонному загоні. Але я відповів, що вже запізно, адже людина вже значиться у списках певної військової частини ЗСУ. І підписати контракт не вдасться. Треба було звертатись раніше“, – розповів цікаві та водночас важливі деталі прикордонник.

Як зазначив начальник відділу комплектації Олександр Володимирович, одне з головних їх завдань – це донести до суспільства інформацію, що не потрібно чекати повістки від військкомату. Краще прийти добровільно, тим паче кандидат, у майбутньому військовослужбовець, буде проходити службу за територіальним принципом.

Війна триває, закон про мобілізацію діє, – це торкнеться кожного. Тому потрібно задуматись, і не чекати, коли тобі вручать повістку. Краще прийти до нас. А якщо на стадії співбесіди людина передумає підписувати контракт – вона може вільно вийти та піти додому. Її ніхто затримувати не буде. Ми не ТЦК“, – резюмував Віктор Сапунжи.

Цікавий факт: якщо людина має бажання проходити службу на посаді кінолога, то на початку їй пропонують або самостійно придбати собі собаку відповідної породи, яка допускається до служби, або держава надає її військовослужбовцю.

Людина разом з цуценям направляється в навчальний центр. Вони навчаються разом. Після цього вони повертаються до військової частини та разом служать. А вже після звільнення собака може залишитись у свого господаря. Але навіть якщо людина приходить разом зі своєю собакою, держава все одно повністю її забезпечує усім необхідним, адже тварина охороняє кордон держави“, – розповіли прикордонники.

Окрім цього, співрозмовники розповіли декілька цікавих фактів зі служби.

Наприклад, нещодавно прикордонний патруль зупинив на неофіційному пляжу в Ізмаїлі незаконну спробу дужих чоловіків перетнути Дунай та опинитись на території Румунії. Унікальність цього випадку полягала у тому, що усіх трьох зупинили дівчата-військовослужбовиці, які тієї ночі патрулювали територію.

В нас навіть дівчата зупиняють та затримують здорових чоловіків, які намагаються втекти з країни. Після затримання вони передали їх до співробітників ТЦК, і тепер колишні ухилянти відправленні захищати свою країну“, – додав Сапунжи.

Ще один важливий момент, на який звернув увагу доповідач – виявлення фактів фіктивного шлюбу на пунктах пропусках, підпорядкованих 17 прикордонного загону.

Останнім часом це часте явлення, коли під час перевірки у прикордонників виникають підозри стосовно правдивості відносин. Наприклад, чоловік одружується з жінкою, яка часто старше нього, ще й має інвалідність. Він супроводжує її за кордон, адже за законом має на це право. В таких випадках прикордонники проводять додаткові бесіди, з яких виявляється, що чоловік не знає навіть, хто мама його дружини, коли вона народилась та інші деталі, які знають один про одного дійсно сімейні люди“, – розповів підполковник Віктор Сапунжи.

Наостанок зазначимо, що поки немає кінцевих термінів закінчення набору, прийом кандидатів триває постійно.

Телефон для довідок: 095-654-64-66

Служба з улюбленцем, жінки-прикордонниці та безглузді витівки ухилянтів: в Ізмаїльському прикордонному загоні пройшов брифінг

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x