Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Ренійські національно-культурні товариства в умовах війни: досягнення, проблеми, очікування

0 коментарів 2322 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Ковід і війна суттєво вплинули на розвиток багатонаціональної культури в Ренійській громаді. З якими проблемами доводиться боротися та на які виклики відповідати головам національно-культурних товариств, з’ясовувала власна кореспондентка “Бессарабії INFORM” у місті Рені. 


Цікавою особливістю Ренійщини є національне розмаїття. Ренійська громада складається з 5-ти молдавських сіл (Долинське, Лиманське, Орлівка, Новосільське, Плавні), одного гагаузького села (Котловина) та одного болгарського (Нагірне). Спільне проживання протягом кількох століть представників різних національностей в Рені сприяло створенню особливої атмосфери взаємоповаги й толерантного ставлення одне до одного, а також взаємопроникненню національних культур болгар, молдаван, гагаузів, українців, євреїв та росіян. Тому представники національних меншин, прагнучи зберегти надбання, традиції, звичаї своїх предків, створили у 2005-2006 роках національно-культурні товариства. Виникненню болгарського, молдавського та гагаузького національних товариств сприяв Обласний центр національних культур в Ренійському районі, очолюваний тоді Галиною Дюріс. Саме на той час і припадає розквіт багатонаціональної культури в Ренійській громаді. Національні фестивалі набули нового сенсу, стали міжнародними, з’явилися і нові фестивалі, які сподобалися ренійцям, тому вже стали традиційними. Але карантини і війна змінили життя назавжди.

Своїми думками про роботу національних товариств Ренійської громади у ковідний період та під час війни поділився заступник голови Ренійської міської ради та голова Ренійського районного гагаузького національно-культурного товариства «Кардашлик» («Братство») Іван Стадніков.

«Спочатку ковідні карантини, а потім повномасштабна війна суттєво вплинули на роботу національних товариств, змінивши формат проведення масових заходів. Тепер доводиться усе проводити в онлайн-режимі через безпекову ситуацію, адже ми не можемо запросити до Рені учасників з інших країн. А проводити фестивалі без них не можемо, тому що втратимо міжнародний статус. Разом з тим, наші вокальні й танцювальні колективи за сприяння болгарського, молдавського, гагаузького національних товариств часто виїжджають за кордон на різноманітні фестивалі та конкурси, зміцнюючи таким чином культурні зв’язки між Україною та Румунією, Болгарією, Туреччиною. Також ми розуміємо, що ренійці сумують за тими масштабними, яскравими заходами, які відбувалися раніше, але такі гучні свята зараз не на часі — в Україні війна».

На думку Івана Олексійовича, найплідніше у складних умовах війни працює Ренійське районне болгарське національно-культурне товариство «Отечество» (голова Наталя Чобан).

Ми поспілкувалися з активною учасницею болгарського товариства, методистом Обласного центру національних культур у м. Рені Ніною Іллівною Івановою, яка натхненно розповіла про всі заходи, які нещодавно відбулися, а також про співпрацю з представниками Болгарії щодо надання вкрай необхідної гуманітарної допомоги для ЗСУ.

«В умовах війни стало набагато складніше працювати. Через небезпечну ситуацію в нашій країні ми нікого не можемо запросити до себе в гості, але щороку часто виїжджаємо за кордон, де у нас багато небайдужих друзів, готових допомогти і підтримати. Тільки-но розпочалася війна, у березні 2022 року, наші друзі з Варни, Добрича та Сілістринської митрополії відгукнулися і двічі організували гуманітарну допомогу. Спочатку надіслали медикаменти, які ми з Петром Калайджи відразу привезли до Ренійської лікарні. А потім відправили військове обмундирування в Одесу.

Також продовжуємо роботу щодо популяризації культури українських болгар, проводячи фестивалі онлайн. Активно виїжджаємо за кордон на міжнародні фестивалі, здобуваючи призові місця та нагороди. Свої досягнення публікуємо на сторінці ОЦНК у Фейсбуці.

Зі сторінки товариства у Facebook: “Зокрема 7 вересня 2024 року народні вокальні ансамблі «Роден край» і «Калина», солісти Обласного центру національних культур у м. Рені Ірина Чакир, Олена Онофрєй, Таїсія Діянова взяли участь у міжнародному святі «ЕТНО на мегдана» в болгарському селі Билгарево. Гостями свята стали артисти з України та Молдови”.

Ренійські національно-культурні товариства в умовах війни: досягнення, проблеми, очікування

Ренійські національно-культурні товариства в умовах війни: досягнення, проблеми, очікування

“6 вересня народні вокальні ансамблі «Роден край» і «Калина», солісти Обласного центру національних культур у м. Рені Ірина Чакир, Олена Онофрєй, Таїсія Діянова, на запрошення Юліяни Петрової та НЧ «Искра – 1893» с. Паламарца, общ. Попово (Болгарія) взяли участь у VIII Міжнародному фестивалі-конкурсі гумору і сатири «Който се смее – не старее», який відбувся в античній фортеці «Ковачевско кале». Вітаємо наших артистів із золотими медалями! Щиро дякуємо болгарським колегам за запрошення!»

Ренійські національно-культурні товариства в умовах війни: досягнення, проблеми, очікування

“Під час відвідування Болгарії цього року мали дуже зворушливу зустріч із діточками з дитячого будинку м. Попово. Передали їм малюнки наших дітей – вихованців Надії і Сергія Костових, солодощі та іграшки. Діти цікавилися життям українських дітей, особливо під час війни, а ще пообіцяли також намалювати картини і передати у Рені».

Ренійські національно-культурні товариства в умовах війни: досягнення, проблеми, очікування

Ренійські національно-культурні товариства в умовах війни: досягнення, проблеми, очікування

Детально про свою роботу під час війни розказав також голова Ренійського районного молдавського національно-культурного товариства «Ізвор», депутат Ренійської міської ради Валерій Бабере.

Ренійські національно-культурні товариства в умовах війни: досягнення, проблеми, очікування

«З початку війни вже три роки ми великі міжнародні фестивалі проводимо дистанційно: Festivalului-Concurs Moldovenesc Internaţional pentru Copii «Izvorul mӑrgӑritarelor neamului» (Міжнародний молдовський фестиваль-конкурс для дітей «Джерело перлин нації»), «Cănt şi joc la hora Moldovenilor» (Міжнародний молдовський фольклорний фестиваль). Усі охочі надсилають відеовиступи, найкращі колективи потім запрошуються на гала-концерт. Зараз оголошено про початок фестивалю  «Cănt şi joc la hora Moldovenilor», 9 листопада 2024 року планується провести гала-концерт в «Центрі культури і дозвілля» Ренійської міської ради (Будинок культури). Чому дистанційно проводимо фестивалі? Зараз війна, а молдавські пісні й танці веселі, палкі, іскрометні, тому й проводимо онлайн, щоб не сипати сіль на рану людям, які втратили своїх рідних, які у траурі, хоч усе більше відчуваємо потребу в живому спілкуванні з глядачами».

Валерій Бабере також повідомив, що уже два роки у селі Новосільське працює Обласний центр молдовської культури в Одеській області, який було відкрито три роки тому, але через відсутність фінансування перший рік він не працював. Очолює Молдовський центр Маргарита Бабере. Молдовське товариство активно сприяло відкриттю центру, тому що в Ренійській громаді відсоток молдован дуже високий.

Так, Національний  інститут  стратегічних  досліджень у своєму збірнику науково-експертних матеріалів «Румунська та молдовська національні меншини в Україні: стан, тенденції та можливості співпраці» 2019 року повідомляє:

«В  Одеській області молдовани зосереджені  переважно  в  південних та північних районах, найбільше їх проживає в Ренійському районі. Адміністративно-територіальні одиниці України з високим відсотком молдовського населення (понад 15 %) відповідно до перепису 2001 р.: Ренійський район – 19,9 тис. осіб (49,0 % населення району)».

Ренійські національно-культурні товариства в умовах війни: досягнення, проблеми, очікування

«Для Молдовського центру взяли в оренду дві кімнати Будинку культури в Новосільському, відремонтували їх своїми силами, і тепер намагаємося зберегти молдавські традиції, звичаї, страви, способи організації дозвілля наших предків, ремесла, які були популярними, види рукоділля, запрошуємо старожилів, які співають стародавні пісні. Знімаємо відео, яке можуть побачити всі охочі, щоб долучитися до багатої і цікавої культури молдован. Також хочемо повернути статус молдовських фестивалям «Mărțișor» та «Florile Dalbe», які з 2017 року стали міжнародними. Плануємо їх проводити на базі Молдовського центру», ― розказав Валерій Бабере.

Також голова молдовського товариства, користуючись нагодою, подякував директору Обласного центру національних культур у м. Рені Марині Мунтян та методисту цього центру Ніні Івановій, а також начальниці відділу культури, туризму, молоді та спорту Ренійської міської ради Антоніні Асаржи за підтримку та допомогу в роботі і зазначив, що всі національно-культурні товариства у Ренійській громаді активно співпрацюють, обмінюються досвідом, спільно проводять фестивалі, разом виїжджають на різноманітні конкурси та фестивалі за кордон, разом розв’язують проблеми й долають виклики сьогодення.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x