Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Обезголовлений Аккерман: поки мер міста під арештом, опозиція звинувачує притихлу владу в інертності

0 коментарів 14121 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Третій місяць поспіль після гучного затримання міського голови Віталія Граждана Білгород-Дністровський залишається обезголовленим. Скільки ще триватиме відсутність мера, та як очільники фракцій міськради оцінюють ситуацію, що склалася у депутатському корпусі та у місті в цілому,  – у матеріалі “Бессарабії INFORM”.


Нагадаємо, 19 липня 2024 року Білгород-Дністровський сколихнула новина про візит співробітників Служби безпеки України до мера міста Віталія Граждана. Вже наступного дня інформаційні портали всієї України майоріли заголовками про те, що “міський голова Білгорода-Дністровського очолив злочинне угруповання, яке займалося віджимом бази відпочинку”.

За офіційними даними слідства, мер разом зі спільниками обманом вмовили власницю рекреаційного об’єкту, розташованого на морському узбережжі, передати комплекс у власність підконтрольного їм товариства. Відповідно після передачі майна потерпіла отримала 50% корпоративних прав на об’єкт, а інші 50% дісталися підконтрольній меру людині. Згодом жінку усунули від управління базою та отримання доходів. А новий співвласник почав підшукувати покупців на комплекс.

Як тільки покупці знайшлися, учасники злочинного угруповання зустрілися з жінкою, погрожували їй і попередили, що у разі відмови у передачі решти корпоративних прав на об’єкт обіллють її кислотою. Аби реалізація оборудки була успішною, мер підібрав знайомого адвоката, підконтрольних реєстраторів та нотаріусів. Саме перед ними ставилася вимога переоформити «віджату» туристичну базу на потенційних покупців.

Затримали мера «на гарячому» під час отримання ним 30 тисяч доларів завдатку від покупців турбази.

Згодом стало відомо, що Віталія Граждана до середини вересня взяли під варту без права внесення застави та відсторонили від виконання обов’язків міського голови згідно з рішенням Київського районного суду міста Одеси. Граждан, який підозрюється у скоєнні правопорушень за ч. 3 ст. 27 Кримінального кодексу України (організація злочинної групи), та ч. 4 ст. 189 КК України (вимагання, вчинене організованою групою), намагався оскаржити це рішення в Апеляційному суді, проте досягти бажаного не вдалося.

Як йдеться у відповіді на запит, отриманій “БІ” від Одеської обласної прокуратури, із закінченням двомісячного терміну тримання під вартою, суд був непохитним та знову залишив Віталія Граждана під арештом тепер вже до 10 листопада. Крім того, до 12 листопада Віталій Граждан відсторонений від своєї посади.

Варто зазначити, що востаннє депутати міської ради збиралися на сесію під головуванням Віталія Граждана незадовго до його затримання, а саме 16 липня. Відтоді народні обранці більше не сходилися для вирішення питань громади міста.

“БІ” зв’язалася з головами фракцій, які представлені у депутатському корпусі Білгород-Дністровської міської ради, та поставила їм всім однакові запитання про стан справ у міськраді у зв’язку з відсутністю мера, накопичення нагальних питань та бачення кожного щодо розв’язання ситуації, що склалася.

На жаль, поспілкуватися з нами через зайнятість не зміг лише один з голів –  Олександр Морозов, який у Білгороді-Дністровському очолює депутатську фракцію “Довіряй ділам”.

Тож до вашої уваги відповіді лідерів фракцій “Слуга народу”, “За майбутнє”, “Наш край” та секретаря міської ради, який є представником колишньої, а нині забороненої партії “Опозиційна платформа “За життя”.

Більшість з опитаних нами зійшлася на одному – місто захлинається у купі невирішених проблем.

Борис Юрескул – голова фракції “Слуга народу”

Обезголовлений Аккерман: поки мер міста під арештом, опозиція звинувачує притихлу владу в інертності

“Зараз у депутатському корпусі затишшя перед бурею. Невизначеність, ніякої стратегії не озвучується, секретар міськради не інформує нас ні про стратегію, ні про питання, які накопичуються. Суцільний інформаційний вакуум. Знаю, що гроші закінчуються, є проблеми з бюджетом, але ніхто не бачить, як далі рухатися.
Треба робити перерозподіл коштів. І ця інформація ходить серед депутатів, але офіційно ні разу не зібрали керівників фракцій, мов і не було нічого.
Депутатських комісій немає. Є лише розмови про те, що десь у 20-х числах жовтня планується засідання сесії. Виникає питання: чого ви всі мовчите? Чого чекаєте? Доведення до критичного стану, аби потім сказати, що «ми всі винні у цьому»? А проблеми вже на порозі: це і невиконання бюджету за серпень-вересень, хоча про цей дефіцит було відомо ще під час прийняття бюджету минулого року. Тоді було сказано: подивимось. А тепер до всього додалася відсутність міського голови. І нині через це мовчання виникає несприйняття влади.
Як мінімум, виконуючий обов’язки міського голови секретар міської ради мав би давно зібрати голів фракцій і доповісти ситуацію сьогодення і своє бачення, як рухатись далі – це те, що треба було робити давно. Але цього немає. Десь кулуарно все обговорюється, але це тільки розмови, а час іде, і грошей не додається.

Михайло Баранов – голова фракції “За майбутнє”.

Обезголовлений Аккерман: поки мер міста під арештом, опозиція звинувачує притихлу владу в інертності

“За останні три роки у депутатському корпусі працювало лише дві фракції: це ОП ЗЖ та “Довіряй ділам”, всі рішення приймалися їхньою більшістю. Тобто ті питання, які виносили ми з “За майбутнє”, фракції “Наш край” та “Слуги народу” стосовно допомоги нашим захисникам і придбання необхідних для них речей, ігнорувалися. Все йшло до того, до чого мало б дійти – сьогодні треба просити відповідні органи, які б розібралися, куди йшли гроші. Ми вже не говоримо про те, що вони довели до банкрутства комунальні підприємства “Водоканал” та “Автотранссервіс”. Вони все доводять до краху. Фактично зараз “Водоканал” вже не підняти з дна. При тому, що очільник “Водоканалу” виписує собі премії, які мають отримувати за ефективність роботи, а не за те, що підприємство йде до банкрутства. Ці дві партії повинні відповідати за свої дії. Я і група моїх однопартійців, які залишилися, не підтримували рішення, які приймалися більшістю, тому що вони неправові. Ось така ситуація. Мер наразі під слідством, і мені б хотілося, щоб він ніс відповідальність за все, що відбувалося у місті.

Ситуація, що склалася, – дуже плачевна. Потрібно чітко розуміти, як керувати містом. Щоб виправити ситуацію, потрібно всіх вигнати і поставити військову адміністрацію. У першу чергу, треба вирішувати питання екології – це вивіз сміття, водопостачання та водовідведення. А також – питання виплат заробітної плати освітянам і медикам. Я вважаю, що треба завести у місто контролюючі органи, які займуться перевіркою діяльності комунальних підприємств. При цьому діючих керівників КП відсторонити, а на час перевірки поставити виконуючих обов’язки.

Секретар міської ради тільки взяв все у свої руки. Все буде видно по його роботі, як він буде говорити з депутатами, якщо він виконує обов’язки очільника міста, то треба вже збиратися і про щось говорити, але поки що ніхто не зв’язувався з нами. Я так розумію, вони справляються, у них є дві фракції, які вирішують всі питання у місті. До мене як до голови фракції ніхто не звертався щодо ситуації у місті”.

Віктор Грозов – голова фракції “Наш край”– станом на сьогодні Віктор Васильович вже 30-й місяць проходить службу у лавах Збройних Сил України, тому не має можливості брати активну участь у пленарних засіданнях.

Обезголовлений Аккерман: поки мер міста під арештом, опозиція звинувачує притихлу владу в інертності

 “Ні для кого не секрет, що понад два місяці тому у Білгороді-Дністровському відбулися події, після яких місто фактично залишилося обезголовленим. На жаль, за цей час ніхто так і не зібрав депутатів міської ради для обговорення подальших дій. Сесії міської ради не відбуваються, депутатські зібрання не проводяться, і як далі функціонуватиме місто, буде формуватися бюджет, вирішуватимуться критичні питання, і досі невідомо.

Виходячи з тої інформації, яка надійшла до мене, є низка питань стосовно невиконання бюджету, заборгованості та нестачі коштів для закінчення бюджетного року. Вважаю за необхідне найближчим часом зібрати сесію міської ради та підготувати зміни до бюджету для розв’язання всіх цих питань.

За останній час депутатська більшість у міській раді була сформована з двох фракцій: колишньої ОП ЗЖ та «Довіряй ділам». На мою думку, відповідальність за все, що зараз відбувається у місті, лежить повністю на них”.

Олександр Скалозубсекретар Білгород-Дністровської міської ради, який наразі виконує обов’язки міського голови.

Обезголовлений Аккерман: поки мер міста під арештом, опозиція звинувачує притихлу владу в інертності

“З того моменту, як міський голова відсутній на робочому місці, комісій та сесій не проводилося. Незадовго до відсторонення міського голови було проведене чергове засідання сесії, і тому за цей період не було необхідності скликати сесію. Орієнтовно, чергове пленарне засідання відбудеться у середині жовтня, перед цим будуть проводитися депутатські комісії, під час яких буде більш тісне спілкування з колегами та головами фракцій. На даний час депутати працюють у штатному режимі, питання ніякі не розглядаються, вони працюють на своїх дільницях.

Затримок по заробітній платі немає ні в одному структурному підрозділі міської ради. Дійсно, є незабезпеченість заробітної плати до кінця року, тому що це було від самого початку не закладено при прийнятті бюджету, але я думаю, що на наступній сесії ці питання будуть вирішені”.

“Бессарабія INFORM” слідкуватиме за розвитком подій у міській раді Білгорода-Дністровського.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x